Η πινεζοβροχή

12 Οκτωβρίου 2017

Σύνθεση: Παπασταύρου Σταύρος, Στίχοι: Ευγένιος Τριβιζάς

Το κείμενο μπορείτε να το δείτε στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων Β΄Δημοτικού εδώ.

Καλή & δημιουργική σχολική χρονιά!

9 Σεπτεμβρίου 2017

Σε δύο ημέρες ανοίγουν οι πόρτες του νηπιαγωγείου για τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες, παλιούς και καινούριους.

Ας τους υποδεχθούμε με ένα γλυκό τραγουδάκι με τίτλο «Επτά ποτάμια» σε στίχους – μουσική του Γιώργου Χατζηπιερή.

Καλοκαιρινά παιχνίδια

6 Ιουλίου 2017

psarakia_9o

Ακολουθούν κάποιες ιδέες για καλοκαιρινά παιχνίδια:

💡 Παιχνίδια στον κήπο

💡 Ιδέες για καλοκαιρινά παιχνίδια, δραστηριότητες, δημιουργίες…

Τζιτζίκια στήσαν το χορό…

12 Ιουνίου 2017

Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος (από το έργο του «Παιχνίδια τ” ουρανού και του νερού»

Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης
Ερμηνεία: Γιάννης Πουλόπουλος

Πηγές: 

Η εικόνα με το κείμενο του ποιήματος ανακτήθηκε στις 12, Ιουνίου 2017 από τον ιστότοπο http://iselides.blogspot.gr/2016/04/blog-post_36.html

Η ταραντέλα του Ρούνι – Ρούνι

29 Μαΐου 2017

Με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα παρουσιάσουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα τρία μικρά λυκάκια», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Ευγ. Τριβιζά.

…Οι ευωδιές των λουλουδιών που πρόσφερε ο Φίνγκο – Μίνγκο έκαναν τον Ρούνι – Ρούνι να νιώσει ανάλαφρος σαν πούπουλο και με καρδιά τρυφερή σαν λουλουδάκι. Με μια μαργαρίτα στο αυτί άρχισε να χορεύει ταραντέλα…

Κινηματογραφικές μηχανές

25 Μαΐου 2017

Τις τελευταίες ημέρες επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τα παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια φορά και ένα καιρό ήταν η Ζωγραφιά…». Μέσω ενός ταξιδιού στον κόσμο των εικόνων και οπτικών παιχνιδιών, τα παιδιά ανακάλυψαν στοιχεία της ιστορίας του κινηματογράφου.

Το πρώτο στοιχείο που ανακάλυψαν  ήταν το Θαυματοσκόπιο (Thaumatrope) 1824. Το thaumatrope είναι ένα παιχνίδι που ήταν δημοφιλές στα μέσα των Βικτοριανών χρόνων. Αποτελείται από έναν δίσκο ή μια κάρτα με μια εικόνα σε κάθε πλευρά, οι οποίες όταν στροβιλίζονται γρήγορα μεταξύ των δάχτυλων εμφανίζονται να συνδυάζουν σε μια ενιαία εικόνα. Η εφεύρεση του thaumatrope πιστώνεται στον John Ayrton , Άγγλος γιατρός, ο οποίος το χρησιμοποίησε για να καταδείξει την εμμονή του οράματος στο Βασιλικό κολλέγιο των παθολόγων Λονδίνο το 1824. Βάσισε την εφεύρεσή του στις ιδέες του αστρονόμου John Herschel και γεωλόγου William Henry Fitton (Πηγή: http://evagelisiarvali.blogspot.gr/).

Το δεύτερο στοιχείο που ανακάλυψαν ήταν το Ζωοτρόπιο (Zoetrope) 1834. Tο εφηύρε ο William HORNER το 1834. Η κατασκευή του Horner, έμεινε ξεχασμένη για μια τριακονταετία και το 1867 o Bradley στην Αγγλία κι ο William F. Lincoln στις ΗΠΑ, ανανέωσαν την πατέντα, μετονομάζοντας το σε “Ζωοτρόπιο”Λειτουργία: είναι το τρίτο κύριο οπτικό παιχνίδι μετά το “θαυματοσκόπιο” και το “φενακιστοσκόπιο” που βασίζεται, στην αρχή του “μετεικάσματος” (η οπτική εικόνα που καταγράφεται στον εγκέφαλο και παραμένει ορατή μετά την παύση της αιτίας που την προκάλεσε / persistence of vision) που έχει σαν αποτέλεσμα την ψευδαίσθηση της κίνησης. Πρόκειται για έναν κύλινδρο, ανοιχτό από πάνω, στηριγμένο σε κεντρικό άξονα. Ο κύλινδρος διαθέτει σχισμές (ποικίλουν ανά μοντέλο), από τις οποίες βλέπει ο θεατής, στατικές εικόνες ζωγραφισμένες σε χαρτί-“λωρίδα”, τοποθετημένες στο εσωτερικό τοίχωμα του κυλίνδρου και χαμηλότερα από τις σχισμές. Καθώς ο κύλινδρος κινείται, δημιουργείται στο θεατή η ψευδαίσθηση της κίνησης (Πηγή: http://evagelisiarvali.blogspot.gr/).

Το τρίτο στοιχείο που ανακάλυψαν ήταν το Πραξησκόπιο (Praxinoscope) 1877. Ήταν μια συσκευή κινουμένων σχεδίων, ο διάδοχος του Ζωοτρόπιου. Κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1887 από τον Charles-Émile Reynaud. Όπως το Ζωοτρόπιο, χρησιμοποιούσε μια λωρίδα εικόνων που τοποθετούνταν γύρω από την εσωτερική επιφάνεια ενός περιστρεφόμενου κυλίνδρου. Το Ρraxinoscope βελτιώθηκε, σε αντίθεση με το Ζωοτρόπιο με την αντικατάσταση των στενών σχισμών εξέτασής του με έναν εσωτερικό κύκλο των καθρεφτών, τοποθετημένοι έτσι ώστε οι αντανακλάσεις των εικόνων να εμφανίζονται λίγο πολύ στάσιμες στη θέση τους ως ρόδα που γυρίζει. Κάποιος που κοιτάζει στους καθρέφτες επομένως θα έβλεπε μια γρήγορη διαδοχή των εικόνων δημιουργώντας την παραίσθηση της κίνησης, με μια φωτεινότερη και λιγότερο διαστρεβλωμένη εικόνα από του Ζωοτρόπιου.

Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά (από Κινηματογράφος -> cinématographe -> Cinema) αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά εμφανίστηκε περισσότερο ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο όρος (κινηματογράφος = κινήματα + γραφή) (Πηγή: Βικιπαίδεια).

Πρωτομαγιά

1 Μαΐου 2017

«Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα» του Χαράλαμπου Παχή

Πηγές: Ο πίνακας ανακτήθηκε από τον ιστότοπο www.infokerkyra.gr και το ομώνυμο άρθρο εδώ.

Το τραγούδι του δάσους

25 Απριλίου 2017

Τα μαγικά κλειδιά των παραμυθιών

5 Απριλίου 2017

Τη φετινή σχολική χρονιά τα παιδιά του τμήματος 1 του 9ου νηπιαγωγείου Ελευθερίου – Κορδελιού συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Τα μαγικά κλειδιά των παραμυθιών» που σχεδιάσθηκε από τη νηπιαγωγό του τμήματος. Πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε το άρθρο της Νικητάκη Ζωής, Τα παραμύθια και η επίδρασή τους στα 8 είδη νοημοσύνης του παιδιού (μπορείτε να το δείτε εδώ). Βασικός στόχος του προγράμματος  είναι να αναπτύξουν τα παιδιά όλα τα είδη νοημοσύνης, μέσω πολλαπλών ερεθισμάτων από την επαφή τους με τα παραμύθια.

Εκτός από τις αντίστοιχες δραστηριότητες στην τάξη, όπως είχε προγραμματιστεί τα παιδιά στο πλαίσιο της λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης άρχισαν να δανείζονται τα «Μαγικά κλειδιά των παραμυθιών» στο σπίτι τους. Σε συνεργασία με τους γονείς τους, ακολουθώντας την προσέγγιση των «μαγικών κλειδιών των παραμυθιών» (οδηγίες και υλικά που εμπεριέχονται σε αντίστοιχο φάκελο), άρχισαν να μας αποκαλύπτουν τις καταπληκτικές δημιουργίες τους.

Ανοίγουμε λοιπόν το παράθυρο για να δείτε τις εξερευνήσεις τους.

«Το μαγικό κλειδί της κίνησης»: εδώ

Επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα σε συνδυασμό με τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης της τάξης, μπορείτε να δείτε εδώ.

Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, ένας κόσμος!

28 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης 2017 της Actionaid

Μία εκστρατεία από μαθητές όλου του κόσμου… για τα παιδιά όλου του κόσμου!

Πληροφορίες στον ιστότοπο της Αctionaid θα βρείτε εδώ και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό εδώ. Στο υλικό αυτό συμπεριλαμβάνεται και το παραμύθι που προσεγγίσαμε αυτές τις ημέρες στην τάξη «Ο Μαχντί και ο χαρταετός όλου του κόσμου». Ο Eric Herbette (από το El Sistema) δημιούργησε το παραμύθι πάνω στο οποίο βασίστηκε η κεντρική δράση της Actionaid για φέτος. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Julien Jοubert έντυσε το παραμύθι με τη δική του πρωτότυπη μουσική.


Προτάσεις διδακτικής αξιοποίησης μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο: http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2017/03/actionaid-2017-flipbook-125.html του ιστότοπου http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/.

Υλικό σχετικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ειδικότερα με το δικαίωμα στην εκπαίδευση μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους: