Χιόνι, χιόνι, χιόνισε…

11 Ιανουαρίου 2017

Χιόνι, χιόνι, χιόνισε

(Δημοτικό κείμενο, μουσική: Π. Ματέυ)

Χιόνι. χιόνι, χιόνισε,

τα πουλιά παγώνισε,

πόρτες, τρύπες βούλωσε,

όλα τα κουκούλωσε!

Μπορείτε να ακούσετε τη μελωδία του τραγουδιού πατώντας εδώ.

Μια προσέγγιση του έργου του Claude Monet «Η Κίσσα» από τα παιδιά το σχ. έτος 2010-2011

Μπορείτε να δείτε τη χιονισμένη Θεσσαλονίκη στο άρθρο «Χιονισμένη Θεσσαλονίκη 2017: οι ωραιότερες φωτογραφίες» στον ιστότοπο Thessaloniki Arts & Culture.

Οι ιδέες για κάποια τραγούδια ήταν από το άρθρο «Χιόνι… χιόνισε» από τον ιστότοπο Μουσική στο Δημοτικό, στον οποίο μπορείτε να βρείτες περισσότερες ιδέες. Αντίστοιχα και πληροφορίες και ιδέες για το θέμα μπορείτε να βρείτε στο άρθρο «Όταν το χιόνι γίνεται… θέμα!» από τον ιστότοπο Meleniro.

Το μαγικό χριστουγεννιάτικο αστέρι

25 Δεκεμβρίου 2016

Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

17 Δεκεμβρίου 2016

Φέτος θα υποδεχθούμε τα Χριστούγεννα με τη θεατρική παράσταση «Φρικαντέλα – Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά.

Ας ακούσουμε λοιπόν κάποια από τα κάλαντα που θα τραγουδήσουν τα παιδιά στη μάγισσα Φρικαντέλα.

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

17 Δεκεμβρίου 2016

Ο Πέτρος και ο λύκος

14 Δεκεμβρίου 2016

Ο Δημήτρης Χορν, στην τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή (Μέγαρο Μουσικής 1993) διαβάζει το παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ

Ένα μουσικό παραμύθι με το οποίο τα παιδιά εξοικειώνονται με τα μουσικά όργανα (και τους ήχους) μιας συμφωνικής ορχήστρας μέσα από τις περιπέτειες του μικρού Πέτρου και των ζώων που συναντάει.

Pierre-et-le-Loup1

Μπορείτε να γνωρίσετε τη Συμφωνική Ορχήστρα αν πλοηγηθείτε στο Ψηφιακό Μουσείο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης πατώντας εδώ.

Πηγές

Η εικόνα ανακτήθηκε από τον ιστότοπο http://peopleandideas.gr/2011/05/14/prokofiev-peter-and-the-wolf/

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

20 Νοεμβρίου 2016

Σαν σήμερα στις 20 Νοεμβρίου του 1989 ψηφίστηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child). Το κείμενο της σύμβασης υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ .

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Μια τέτοια συνθήκη αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ ανθρώπων ή κρατών όπου όλοι συμφωνούν να υπακούουν στον ίδιο νόμο. Η Σύμβαση καθορίζει το εύρος των δικαιωμάτων τα οποία οφείλουν να απολαμβάνουν τα παιδιά οπουδήποτε. Θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους και είναι ο πρώτος παγκόσμιος, νομικά δεσμευτικός, κώδικας δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία.

Οι Βασικές Αρχές της Σύμβασης

Παρότι η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα, διέπεται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές:

  • Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ” αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ” αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ” αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
  • Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου – φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
  • Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια 

Αποτέλεσμα εικόνας για σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού

και το φυλλάδιο Έχω Έχεις Έχει Όλοι Έχουμε Δικαιώματα 

Αποτέλεσμα εικόνας για σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού

από τον ιστότοπο του Συνήγορου του παιδιού.

 

Πηγές:

https://www.unicef.gr

http://www.0-18.gr/

 

Οδηγίες προστασίας από σεισμούς

19 Νοεμβρίου 2016

Εκπαιδευτικό βίντεο με οδηγίες για προστασία από σεισμούς (από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr)

Ασπρογάλανο πανί

23 Οκτωβρίου 2016

«Ασπρογάλανο πανί» της Γαλάτειας Σουρέλη

 

 

Τα γράμματα της αλφαβήτας

4 Οκτωβρίου 2016

Πρώτες ημέρες στο σχολείο και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα γράμματα που αποτελούν τα ονόματά τους. Με αφορμή αυτό παρατηρήσαμε την εικόνα που ακολουθεί και ακούσαμε το αντίστοιχο τραγούδι.

grammata alfavitas

Τα γράμματα της αλφαβήτας

(Η εικόνα ανακτήθηκε από το βίντεο που ακολουθεί)

Η αλεπού και τα σταφύλια

29 Σεπτεμβρίου 2016

Κάτω από μια κληματαριά, σταφύλια για να φτάσει,
πηδούσε αδίκως μια αλεπού, που ’χε πολύ πεινάσει.
Κι αφού απέμεινε άκαρπη κι η τελευταία προσπάθεια
πήρε το δρόμο της γι’ αλλού, λέγοντας με απάθεια:
« Τσάμπα τσαμπιά κυνήγησα· το χρόνο μου έχω χάσει,
αφού οι ρώγες που ’θελα δεν έχουν ωριμάσει ».

Με παροιμία το ’πανε οι άνθρωποι καθάρια:
« Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια ».

(Πηγή:http://100mythoi.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html)

Μια ακόμη εκδοχή του παραμυθιού σε κινουμενα σχέδια μπορούμε να δούμε στη σελίδα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ εδώ.

Στη διάρκεια των ημερών μπορούμε να προσεγγίσουμε κάποιες ή/και όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο σενάριο «Ας φτιάξουμε μια ιστορία ωραία με τον Αίσωπο παρέα» της Κυριακής Μέλλιου από την Πλατφόρμα «Αίσωπος». Επιπλέον μπορούμε να διαβάσουμε και την ιστορία «Το παραμύθι για το κρασί» από τον ιστότοπο Αντικλείδι.

Με την ευκαιρία της προσέγγισης του μύθου μπορούμε να ακούσουμε το τραγούδι «Για πού τραβά η αλεπού;» του Γιώργου Χατζηπιερή, από το CD «Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου».