Ταξίδι στους υγρότοπους του τόπου μας

esr logo

 

 

 

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς, στα πλαίσια του δεύτερου κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Φυσική και Πολιτιστική κληρονομιά – Απομεινάρια του παρελθόντος στον τόπο μου”, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για διάφορους υγρότοπους της Ελλάδας, καθώς αυτοί αποτελούν στοιχεία της φυσικής μας κληρονομιάς. Οι υγρότοποι αυτοί είναι προστατευόμενα μέρη από τη συνθήκη Ραμσάρ και η κάθε περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη σπάνιων οικοσυστημάτων. 
Στη ραδιοφωνική εκπομπή που ακολουθεί μέσα από την φιλόξενη συχνότητα European school radio, θα ταξιδέψετε σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας μας, θα κατανοήσετε τη σημασία των υγροτόπων και των εκάστοτε οικοσυστημάτων και θα ακούσετε μύθους και ιστορίες που συνδέονται με αυτούς τους τόπους.
Καλή ακρόαση!!!
Επιμέλεια κειμένων και συντονισμός εργασιών: Θεοδώρα Μπαλλή (υπεύθυνη τμήματος). Ηχογράφηση, ηλεκτρονικό στήσιμο εκπομπής, μουσική επιμέλεια: Ιωάννης Χαδήρογλου (εκπαιδευτικός Πληροφορικής).
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ταξίδι στους υγρότοπους του τόπου μας

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου SID 2023

sid1

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Στα πλαίσια του εορτασμού της “Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου SID 2023 ” το Δημοτικό Σχολείο των Νενήτων έλαβε μέρος στις ακόλουθες εκδηλώσεις.

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου η Αθηνά, η Άρτεμη και ο Ερμής ενημέρωσαν τους μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μας για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Με παραμύθια, κουΐζ και παιχνίδια οι μικροί μαθητές πήραν μία μεγάλη γεύση για το τι πρέπει να προσέχουν στα πρώτα βήματα τους στον ψηφιακό κόσμο.

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 και παρακολούθησαν μια διαδραστική παρουσίαση από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids.gr. Ζητούμενο για άλλη μια φορά ήταν η γνώση για την ασφαλή πλοήγηση να έρθει μέσα από το παιχνίδι. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων φέτος βρέθηκε η παραπληροφόρηση. Η δράση αποσκοπούσε στο να κατανοήσουν οι μαθητές πόσο αξιόπιστο είναι αυτό που διαβάζουν στο διαδίκτυο; Πώς μπορούνε να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα; Αν πρέπει να αναδημοσιεύουν οτιδήποτε τους κάνει εντύπωση; Να ενημερωθούν για την παραπληροφόρηση και πως μπορούνε να προστατευτούνε στο διαδίκτυο.

 

Υπερσύνδεσμος σχολικής μονάδας

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου SID 2023

Κανένα μικρό Σχολείο δεν θα είναι μόνο του

Είχαμε τη χαρά να έρθουμε σε επαφή με το Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας. Με αφορμή τη #Δράση της σελίδας www.humanstories.gr : «Κανένα μικρό Σχολείο δε θα είναι μόνο του».  Την Παρασκευή 16/12/2022 τα Δημοτικό Σχολείο #Καλλιμασιάς Χίου και Δημοτικό Σχολείο #Θύμαινας Φούρνων πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση. Στόχος μας ήταν οι μαθητές των δύο σχολείων να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ , ο οποίος και επετεύχθη. Στα πλαίσια αυτής της νέας δράσης για το σχολείο μας, οι μαθητές μας ετοίμασαν κάρτες και κάποια μικρά δωράκια για τους μαθητές τους του Δημοτικού Σχολείο #Θύμαινας τα οποία εστάλησαν μερικές μέρες νωρίτερα. Ανταλλάξαμε ευχές εν όψη των επερχόμενων εορτών και δώσαμε ραντεβού να τα πούμε και από κοντά.  Ευχαριστούμε πολύ της συνάδελφο Στέλλα Σουτλόγλου και τους μαθητές που μας υποδέχτηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας . Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και υποσχόμαστε ότι «Κανένα μικρό Σχολείο δε θα είναι μόνο του» . 

#HUMANSTORY

 

Υπερσύνδεσμος σχολικής μονάδας

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κανένα μικρό Σχολείο δεν θα είναι μόνο του

Χριστούγεννα στη Χίο 

Σε λίγες μέρες υποδεχόμαστε μια από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανικής θρησκείας, τα  Χριστούγεννα. Μια γιορτή της οποίας το νόημα είναι η αγάπη και η ελπίδα. Μια γιορτή που κρύβει μέσα της χιλιάδες όμορφες και φωτεινές εικόνες καθώς και πολλά αρώματα.

Από τα παλιά χρόνια, τη συγκεκριμένη περίοδο συνόδευαν αρκετά ήθη και έθιμα κάποια από τα οποία παρέμειναν αναλλοίωτα ως τις μέρες μας, εν μέρει προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα ή και μπορεί να ξεχάστηκαν.

Η Χίος, ένας τόπος που φιλοξένησε και αγκάλιασε πολλούς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, δέχτηκε μαζί με τους ίδιους και πολλά από τα ήθη και τα έθιμά τους που ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία. Το Χριστόψωμο των Χριστουγέννων, το φυλλοτρυπήδημα που αναφέρεται μέσα στο περιοδικό μας, το σπάσιμο ροδιού, το άσπρισμα των γειτονιών και άλλα είναι κάποια από τα έθιμα που ήρθαν μαζί με τους ξεριζωμένους Έλληνες.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς έκαναν μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν όλα αυτά τα έθιμα των Χριστουγέννων παλιά και νέα που υπάρχουν στον τόπο μας.

Την επιμέλεια των εργασιών ανέλαβε η δασκάλα της τάξης κ.Μπαλλή Θεοδώρα ενώ τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού ο κ.Χαδήρογλου Ιωάννης.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και γαλήνη

 

 

Χριστούγεννα στη Χίο 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστούγεννα στη Χίο 

European school radio

esr logo

 

Μία σχολική ραδιοφωνική εκπομπή αποτελεί ένα πεδίο έρευνας, μάθησης, επικοινωνίας και διαμοιρασμού ιδεών. Στα παιδιά δίνεται η δυνατότητα της επαφής μέσω του λόγου με τους συνομήλικούς τους αλλά και μεγαλύτερους. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες οι μαθητές ενισχύουν την θέση τους στη σχολική ζωή, εμπλουτίζουν τον ρόλο τους στο σχολείο με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της αντιληπτικής τους ικανότητας και της επίδοσής τους στην μαθησιακή διαδικασία. Έχοντας όλα αυτά και άλλα πολλά στην σκέψη μας προσπαθήσαμε να εμπλέξουμε τους μαθητές μας συναισθηματικά διανοητικά και διαλογικά στην δημιουργία μίας ραδιοφωνικής εκπομπής . Η αφορμή δόθηκε αφενός από την επέτειο των 200 ετών από την Σφαγή των Προγόνων μας εδώ στη Χίο αλλά και από την συμπλήρωση 110 ετών από την Απελευθέρωση της νήσου μας από τον Οθωμανικό ζυγό. Θα είναι χαρά των μαθητών μας αλλά και δική μας να περιδιαβείτε μέσα από τις μελωδίες και τις αφηγήσεις και να αφουγκρασθείτε μαζί μας τον πόνο, τις θυσίες, αλλά και την δύναμη και την ανδρεία των προγόνων μας που θυσιάζοντας τον εαυτό τους έχτισαν γερά τα θεμέλια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μας.

317983173 3301612856763721 386993483281952125 n

 

 

Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο είναι το αρχείο της εκπομπής μας !!!!!

ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΧΝΗ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο European school radio

Αγγίζοντας τα ίχνη μιας Επανάστασης

11111 page 0001 1

Ένα σχολικό περιοδικό αποτελεί ένα πεδίο έρευνας, μάθησης, επικοινωνίας και διαμοιρασμού ιδεών. Στα παιδιά δίνεται η δυνατότητα της επαφής μέσω του γραπτού λόγου με τους συνομήλικούς τους αλλά και μεγαλύτερους. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες οι μαθητές ενισχύουν την θέση τους στη σχολική ζωή, εμπλουτίζουν τον ρόλο τους στο σχολείο με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της αντιληπτικής τους ικανότητας και της επίδοσής τους στην μαθησιακή διαδικασία. Έχοντας όλα αυτά και άλλα πολλά στην σκέψη μας προσπαθήσαμε να εμπλέξουμε τους μαθητές μας συναισθηματικά διανοητικά και διαλογικά στην δράση της υλοποίησης ενός σχολικού περιοδικού. Η αφορμή δόθηκε αφενός από την επέτειο των 200 ετών από την Σφαγή των Προγόνων μας εδώ στη Χίο αλλά και από την συμπλήρωση 110 ετών από την Απελευθέρωση της νήσου μας από τον Οθωμανικό ζυγό. Θα είναι χαρά των μαθητών μας αλλά και δική μας να περιδιαβείτε μέσα από τα κείμενα και τις εικόνες που παρατίθενται και να αφουγκρασθείτε μαζί μας τον πόνο, τις θυσίες, αλλά και την δύναμη και την ανδρεία των προγόνων μας που θυσιάζοντας τον εαυτό τους έχτισαν γερά τα θεμέλια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μας.

 

Αγγίζοντας τα ίχνη μιας Επανάστασης 

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγγίζοντας τα ίχνη μιας Επανάστασης

Άρωμα Χίου

esr logo

 

 

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς Χίου μέσα από την συχνότητα του Εuropean School Radio παρουσίασαν τις ομορφιές του νησιού της Χίου. Η ραδιοφωνική του εκπομπή , Άρωμα Χίου , πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 15.00 και μεταδόθηκε από το  Εuropean School Radio. Οι μαθητές παρουσίασαν τις όμορφες παραλίες του νησιού αλλά και τα ιδιαίτερης ομορφιάς γαιοτόπια της Χίου με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, της κ.Δώρας Μπαλλή ΠΕ70 και του κ.Ιωάννης Χαδήρογλου ΠΕ86.

Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο βρίσκεται η εκπομπή των μαθητών όπου μπορείτε να την ακούσετε.

Υπερσύνδεσμος Ραδιοφωνικής Εκπομπής

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρωμα Χίου

ΑΡΩΜΑ ΧΙΟΥ

Οι ομορφιές του νησιού μας, της Χίου μας, είναι απερίγραπτες . Ιδιαίτερο χρώμα παίρνει το νησί μας την άνοιξη, όπου η φύση είναι ολάνθιστη, προσμένοντας έτσι την μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας μας το Άγιο Πάσχα !  Η φύση «φορώντας» τα γιορτινά της περιμένει να υποδεχτεί το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.Έχοντας αυτές τις σκέψεις οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας αποφάσισαν να παρουσιάσουν στο παρόν ηλεκτρονικό έντυπο που δημιούργησαν « Τα Άνθη και τα Φυτά της Χίου » καθώς και «Τα έθιμα του Πάσχα και της Λαμπρής » . Η προσπάθειά τους αυτή θα σας προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να «αισθανθείτε» τα αρώματα της χιώτικης φύσης και παράλληλα να γνωρίσετε τα πασχαλινά δρώμενα του νησιού μας!

 

 

Υπερσύνδεσμος Περιοδικού

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΡΩΜΑ ΧΙΟΥ

«Προγραμματίζοντας μια μέλισσα!»

Viber 2021 11 05 15 03 25 455 225x300 1

BeeBot η «έξυπνη μέλισσα», είναι ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου ειδικά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται ακόμη και από παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης . Ο προγραμματισμός της γίνεται με πλήκτρα που βρίσκονται επάνω της (On-board) και μπορεί να προγραμματιστεί για να κινείται με ακρίβεια στο χώρο προχωρώντας μπροστά, πίσω, στρίβοντας αριστερά και δεξιά.

    Με την χρήση του BeeBot πραγματοποιήσαμε αγώνες προγραμματισμού. Είχαμε στην διάθεση μας 2 BeeBot όπου σε κάθε διαγωνιστική περίοδο συμμετείχαν δύο μαθητές. Ο κάθε μαθητής τοποθετούσε εντολές πλοήγησης στην δική του « Έξυπνη Μέλισσα». Το BeeBot το οποίο θα έφτανε πρώτο στο επιθυμητό πλακίδιο του χώρου διεξαγωγής του αγώνα κέρδιζε την μάχη.

   Παίξαμε, μάθαμε και διασκεδάσαμε, και είμαστε σε αναμονή για επόμενα πρωταθλήματα BeeBot!!!!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Προγραμματίζοντας μια μέλισσα!»

Ράδιο Ναυτίλος

esr logo

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Το Πλοίο πάει Σχολείο» οι μαθητές της Πέμπτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων την εκπαιδευτική χρόνια 2021-22 ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες κάνοντας χρήση των Νέων Τεχνολογιών.

Την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 του Αγίου Νικολάου οι μαθητές της Πέμπτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων παρουσίασαν στο ευρύ κοινό την Ναυτοσύνη των Ελλήνων μέσα από την διαδικτυακή συχνότητα του European School Radio.

Υπερσύνδεσμος Ραδιοφωνικής Εκπομπής

 

Ακόμη οι μαθητές μας αφορμώντας από το πρόγραμμα «Το Πλοίο πάει Σχολείο» χρησιμοποίησαν στοιχεία Ρομποτικής και Μηχανικής κατασκεύασαν μία γέφυρα η οποία όταν ανιχνεύει κίνηση πλοίου ανυψώνει την εξέδρα της για να πραγματοποιηθεί ανεμπόδιστα η διέλευση του πλοίου.

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ράδιο Ναυτίλος