Το ιστολόγιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς 1st dimotiko Agria's blog

Ό,τι αφορά τη Σχολική μας κοινότητα είναι εδώ!

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Νοέ 201828

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ήρθαν στο σχολείο μας 3 πυροσβέστες μαζί με ένα σύγχρονο πυροσβεστικό όχημα. Ήταν ο κ. Βαγγέλης, ο κ. Κώστας και ο κ. Αποστόλης. Στην αρχή μας μίλησαν για τον σεισμό. Μετά μας έδειξαν τι περιέχει μέσα το όχημα και είπαν πως θα κάνουν τα πάντα αν εγκλωβιστεί κάποιος. Στη συνέχεια μας είπαν πως αν κολλούσε κάποιος σε ασανσέρ θα τον έβγαζαν με διάφορα κλειδιά φωνάζοντάς του αν είναι καλά και σε ποιον όροφο είναι και είδαμε διάφορα όργανα που χρησιμοποιούσαν. Στο τέλος ο κ. Κώστας μας έδειξε πως πετάμε νερό με την μάνικα.
Μας είπαν ακόμη ότι για να γίνει κανείς Πυροσβέστης πρέπει να εκπαιδευτεί 2 χρόνια.

Διονύσης Μέρο και Αποστόλης Λεώνης

ΜΕ ΚΕΦΙ ΚΑΙ …ΠΗΛΟ

Νοέ 201827

Μερικές από τις πολύ ωραίες δημιουργίες της εκπαιδευτικού των Εικαστικών του Σχολείου μας και των παιδιών

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ Η ΚΑΡΗ Η ΚΑΡΑΚΑΞΑ

Νοέ 201825

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου η Πρώτη και η Δευτέρα τάξη παρακολούθησαν από την κυρία Συνοδή και τον κύριο Νίκο, <> (το όνομά τους βγαίνει από το παράσταση παντού) μία παράσταση κουκλοθέατρου που λεγόταν «Η ΚΑΡΗ Η ΚΑΡΑΚΑΞΑ» .
Αυτή η παράσταση μιλούσε για μια καρακάξα που την έλεγαν Κάρη. Η Κάρη έψαχνε να βρει μία φωλιά. Το σπίτι της ήθελε να είναι ψηλό με πυκνό φύλλωμα και να έχει πολλά δέντρα για να έχει πολλούς φίλους. Όμως επειδή όλοι έλεγαν ότι οι καρακάξες είναι κλέφτρες όλοι νόμιζαν ότι η Κάρη είχε κλέψει το κολιέ της κουκουβάγιας και την έβαλαν στην φυλακή. Αλλά όταν ήρθε η ανοιξιάτικη γιορτή, η κουκουβάγια φόρεσε το δήθεν χαμένο κολιέ και τότε βρήκε το δίκιο της η Κάρη και βγήκε από την φυλακή.
Τότε όλοι φώναξαν «ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΚΑΡΗ» , χόρεψαν τον χορό της άνοιξης και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Ιωάννης Μπουρλότος και Αποστόλης Λεώνης

Μάθημα φυσικής με διαφορετικό τρόπο….

Νοέ 201819

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου ο κύριος Ξενοφών καθηγητής Φυσικών και συνεργάτης του Cern Νεοχωρίουμας έκανε ένα διαφορετικό μάθημα φυσικής. Αρχικά μας έδωσε ένα χαρτί για να γράψουμε τα στοιχεία μας. Έπειτα μας έδωσε διαφορετικές και χρωματιστές κάρτες. Κάποιες από αυτές έγραφαν τις λέξεις »μόριο», »άτομο» κ.α. Φτιάξαμε ανά ομάδα ένα »άτομο» με λίγες χάντρες και πλαστελίνες μπλε και κόκκινο.
Επιπλέον μας μίλησε για το Cern. Το Cern είναι ένα μεγάλο κτήριο που γίνονται διάφορα πειράματα με επιταχυντές και ανιχνευτές. Στο τέλος είδαμε δύο βίντεο σχετικά με αυτό. Όταν θα πάμε στο εργαστήριο που βρίσκεται στο νεοχώρι θα μάθουμε περισσότερα πράγματα.

Αυτό το κείμενο γράφτηκε από τις μαθήτριες της ΣΤ τάξης την Χριστίνα Τσαντού, την Ευαγγελία Οικονόμου και την Στέλλα Σεμπιτράσι και από τους μαθητές Σταύρο Ματζανή και Στέφανο Τριανταφυλλίδη

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

Νοέ 201812

Για το πολύ σημαντικό θέμα του σεισμού έγινε ενημέρωση στο σχολείο μας από τον κύριο Τσιρώνη Παναγιώτη της λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.
Σεισμό ονομάζουμε την δόνηση που προκαλείται στο έδαφος όταν εκλύεται ενέργεια από το σπάσιμο ή την μετακίνηση των πετρωμάτων που βρίσκονται στο φλοιό της γης. Η ενέργεια αυτή μεταδίδεται μέσω των σεισμικών κυμάτων και ανάλογα με την ένταση τους γίνεται λιγότερο ή περισσότερο αισθητή. Μονάδα μέτρησης της σεισμικής δραστηριότητας είναι το Ρίχτερ. Όταν η σεισμική δόνηση γίνει σε υποθαλάσσιο χώρο, τότε μπορεί να προκαλέσει και τσουνάμι. Όλοι μας οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς αντιδρούμε σε τέτοιες καταστάσεις ανάλογα με την ένταση αλλά και με το χώρο που βρισκόμαστε.

Σε περίπτωση σεισμού κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι μαθητές και οι δάσκαλοι θα πρέπει να προστατευτούν κάτω από τα θρανία και την έδρα . Να κρατούν σταθερά το ένα από τα πόδια του επίπλου για να μην μπορεί να μετακινηθεί και με το άλλο χέρι να προστατεύουν το κεφάλι τους .Πρέπει πάντα να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να εκκενώσουμε το χώρο ώστε να πάμε στο χώρο συγκέντρωσης που έχει οριστεί. Τέλος, κάνουμε καταμέτρηση των συμμαθητών μας για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι εκεί και είμαστε και ασφαλείς.

Ευαγγελία Οικονόμου
Χριστίνα Τσαντού

Ετοιμάζοντας τις νέες δράσεις μας ξαναθυμόμαστε!!

Νοέ 201810

Το σύγχρονο σχολείο είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία με δράσεις που προάγουν πολιτισμό και οργανώνονται από τους ίδιους τους μαθητές.
Τα ποικίλα προγράμματα που πραγματοποιούνται μέσα στις τάξεις με θέματα όπως εθελοντισμός, πρώτες βοήθειες, διατροφή, πρόληψη καπνίσματος κυκλοφοριακή αγωγή ακολουθούν πιστα τις αρχές της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και δίνουν στα παιδιά τα εφόδια που απαιτούνται για να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.
Κατά την περσινή σχολική χρονιά οργανώσαμε παρουσιάσεις κατά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων μας προκειμένου τα παιδιά να μεταφέρουν την νεοαποκτηθείσα γνώση και στις οικογένειές τους.
Οι δράσεις του σχολείου μας κατά την περσινή χρονιά ήταν οι εξής
1. Υιοθετώντας ένα πρωτάκι δράση που επαναλαμβάνεται και φέτος γιατί είναι σημαντικό οι μεγάλοι μαθητές μας να γίνονται μια ανοιχτή αγκαλιά για τα μικρούλια μας

2. Κάνε μια ευχή …γιατί όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο όνειρο

3. Χριστούγεννα πρωτούγεννα …γιατί όλοι θέλουμε να μοιραστούμε την θαλπωρή των άγιων αυτών ημερών

4. Δημιουργώντας και εκθέτοντας πίνακες ζωγραφικής μέσα απ το project » Όταν ο Klee συνάντησε τον Μυταρά »

Εκδήλωση για την πρόληψη του καπνίσματος με συνεργάτες το Ειδικό Δ.Σ Αγριάς και το 5ο Δ.Σ Βόλου

6. Τελική γιορτή με τον πρίγκιπα Λεμόνη

Για φέτος μείνατε συντονισμένοι γιατί οι εκπλήξεις συνεχίζονται…..

Halloween

Νοέ 20183

Στο μάθημα των Αγγλικών και των Εικαστικών τα παιδιά του σχολείου μας φέτος, είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το έθιμο του Halloween. Στα πλαίσια της γνωριμίας με κουλτούρες άλλων λαών, με τα ήθη και έθιμά τους, συζήτησαν με την κυρία Δώρα για την σημασία του Halloween και έκαναν ένα σχετικό κρυπτόλεξο .Όσα κατάφεραν να βρουν όλες τις λέξεις πήραν σοκολατένια μάτια.
Τα μικρά αντίστοιχα έκαναν ζωγραφιά και πήραν πάλι σοκολάτα .
Με την κυρία των Εικαστικών έκαναν εντυπωσιακές κολοκύθες με πηλό.

28 Οκτωβρίου

Νοέ 20181

Κάτω από ένα λαμπρό ήλιο γιορτάσαμε και φέτος την ιστορική ανάμνηση της επετείου του ΟΧΙ , κατά την οποία ο ελληνικός λαός με απαράμιλλη ορμή αντιμετώπισε τους εισβολείς Γερμανούς-Ιταλούς και έδωσε το αίμα του για την ελευθερία.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το πρόγραμμα της εορτής συμμετείχαμε στη δοξολογία που έγινε στην εκκλησία του αγίου Γεωργίου . Κατόπιν με τους επισήμους πήγαμε στο ηρώο όπου μετά το τρισάγιο που διάβασε ο ιερέας για τους ήρωες του 1940, έγινε η κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους Αρχών και σχολείων. Εγώ με τη Στέλλα ως εκπρόσωποι του σχολείου μας καταθέσαμε το στεφάνι μας . Αφού ακούστηκε ο εθνικός ύμνος, ξεκίνησε η παρέλαση με τους ήχους των εμβατηρίων. Προηγήθηκαν διάφοροι σύλλογοι και ακολούθησε η παρέλαση δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων και έκλεισε με την παρέλαση οδηγών και προσκόπων. Ολόκληρη την παρέλαση την χειροκρότησε ένα πλήθος κόσμου.

Χριστίνα Τσαντού

3 Νοεμβρίου 1940

Οκτ 201828

Το περιστατικό που μου διηγήθηκε ο παππούς μου έγινε Κυριακή 3 Νοεμβρίου 1940 στην περιοχή του Βόλου. Συγκεκριμένα, στην εκκλησία την ημέρα της βάφτισής του. Στην αρχή όλα κυλούσαν περίφημα. Ξαφνικά ακούστηκαν σειρήνες. «Μας βομβαρδίζουν» είπε ο παπάς. Ύστερα από λίγο ο παπάς είπε : «Και το όνομα αυτού ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ». Ο νονός δεν πρόλαβε να πει το όνομα του παππού μου που θα ήταν Λεωνίδας.
Πριν τελειώσει η βάφτιση ο παπάς φώναξε : «ΛΕΥΤΕΡΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ». Όλοι δάκρυσαν.
Μετά το καταστροφικό πέρασμα των αεροπλάνων, βγαίνοντας από την εκκλησία είδανε ότι είχε πέσει όλμος στο προαύλιο της εκκλησίας. Για καλή τους τύχη δεν είχε εκραγεί. Τότε όλοι είπαν : » ΣΩΣΕ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ».
Στο τέλος όλα πήγαν καλά και σήμερα ο παππούς μου μου έχει δώσει το όνομά του για να θυμόμαστε τον αγώνα για τη λευτεριά.

Αυτό το κείμενο γράφτηκε από τον μαθητή της Ε΄ τάξης Λευτέρη Παπακοσμά.

Το μαρτυρικό χωριό της Δράκειας

Οκτ 201828

Στις 17 Δεκέμβρη ΄43 μια Γερμανική περίπολος κινούνταν προς το χωριό της Δράκειας. Οι Έλληνες αντάρτες πυροβολούσαν εναντίον τους σκοτώνοντας δύο στρατιώτες. Ένας τραυματίας κατάφερε να διαφύγει και ενημέρωσε τους Γερμανούς για το χτύπημα των αντιστασιακών. Την ίδια ημέρα το απόγευμα ακούστηκαν πυροβολισμοί από τα Χάνια. Οι κατακτητές αποφασισμένοι να πάρουν εκδίκηση κινούνταν προς την Δράκεια από τρία διαφορετικά σημεία. Όσους άντρες έβλεπαν στους δρόμους τους αιχμαλώτιζαν . Η συγκέντρωση των αμάχων έγινε αρχικά στα καφενεία της κάτω πλατείας και κατόπιν στο κεντρικό καφενείο της Δράκειας. Οι Γερμανοί μπήκαν μέσα στα σπίτια και άρπαξαν τους άνδρες από τις οικογένειες . Δεν γλίτωσαν ούτε 15χρονοι νέοι, αλλά και έμποροι, που είχαν περπατήσει ως το χωριό . Οι αιχμάλωτοι έμειναν αμίλητοι και ακίνητοι όλη την νύχτα , όσο οι Γερμανοί απολάμβαναν ζεστά ροφήματα. Έβγαζαν πολυβόλα πάνω στα τραπέζια για να τους φοβίσουν και μ’ αυτά τους απειλούσαν. Την επόμενη μέρα διέταξαν τους ανηλίκους να πάνε στα σπίτια τους. Αμέσως μετά έβγαλαν έξω από το καφενείο πέντε χωρικούς, τους οδήγησαν στο ρέμα και τους έβαλαν πάνω σε ένα πεζούλι. Από πίσω τους στέκονταν οι στρατιώτες και τους σκότωναν έναν έναν με μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Μετά έφεραν τους επόμενους πέντε από το καφενείο. Η διαδικασία αυτή συνεχιζόταν μέχρι το μεσημέρι. Όταν αποχώρησαν άφησαν πίσω τους 118 θύματα. Το αίμα τους κοκκίνισε το νερό στο ρέμα. Γυναίκες και παιδιά ξεχύθηκαν στη Δράκεια , ψάχνοντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μάζευαν τα πτώματα και τα μετέφεραν στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικόλαου.
Η Δράκεια αποτελεί ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας όπου γράφτηκε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Ναζί.

Αυτό το κείμενο γράφτηκε από τις μαθήτριες της Ε’ τάξης Δέσποινα Μαλακασιώτη και Θάλεια Ζιαμπά

« Παλιότερα άρθρα

Kατηγορίες

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Σύνδεση 

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Free counters!

Το ιστολόγιό μας λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2011-12.

Στο ιστολόγιο τηρούνται ρητά οι αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αποφεύγονται κοντινές φωτογραφίες μαθητών/τριών και δεν αναγράφονται ποτέ τα προσωπικά τους στοιχεία μαζί με τυχόν φωτογραφία . Στο Σχολείο μας τηρείται αρχείο αδειοδότησης – συγκατάθεσης γονέων για ανάρτηση φωτογραφιών.

Το Σχολείο μας λειτουργεί ως 6/θέσιο και Ολοήμερο. Βρίσκεται στο κέντρο της Αγριάς του Βόλου και χτίστηκε στην θέση του παλιού διώροφου σχολείου που γκρεμίστηκε στους σεισμούς της περιόδου 1954-’57.  (http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1955). Λειτούργησε για πρώτη φορά ως δημόσιο σχολείο το 1917.

ΑρχείοTop
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων