Το ιστολόγιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς 1st dimotiko Agria's blog

Ό,τι αφορά τη Σχολική μας κοινότητα είναι εδώ!

Αν και καλοκαίρι εμείς …..ομορφαίνουμε την παιδική μας βιβλιοθήκη !!!

Ιούλ 201818

Το όνειρό μας ήταν αυτό……

…….Όμορφες κατασκευές για να στεγάσουμε τα 700 και πλέον παιδικά βιβλία μας.

Καταφέραμε να αγοράσουμε αυτό……για οικονομία ….

η φαντασία μας όμως είναι αστείρευτη και υποσχόμαστε ότι θα σας εκπλήξουμε!!!

Το δίκτυο σχολικών βιβλιοθηκών που εντάχθηκε το σχολείο μας είναι η πρόκληση για να δημιουργήσουμε κάτι το ξεχωριστό με αποδέκτες τα παιδιά μας!!!

Υ.Γ Ζητάμε την δημιουργία εθελοντικής ομάδας γονέων για να βάψουμε μαζί τον όμορφο χώρο της βιβλιοθήκης μας παρακαλούμε δηλώστε την συμμετοχή σας στο τηλ. 6881051781

Καλό καλοκαίρι με συγκίνηση και αγκαλιές

Ιούν 201821


Μια αλλιώτικη γιορτή έστησαν φέτος παιδιά και εκπαιδευτικοί στο 1ο Δ.Σ Αγριάς. Μια γιορτή που πέρα από το μουσικό παραμύθι «Ο πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω» που μιλούσε για την σπουδαιότητα της αγάπηςκαι ετοιμάστηκε από τους μαθητές της Β και Γ τάξης το βασικό της κομμάτι ήταν ο αποχαιρετισμός των μαθητών της Στ τάξης από τους συμμαθητές τους, τα παιδιά της Α τάξης .
Η ιδέα βασίστηκε στο πρόγραμμα « Υιοθετώντας ένα πρωτάκι» που πραγματοποιήθηκε από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο 1ο Δ.Σ Αγριάς.
Τα εκτάκια «υιοθετούν» πρωτάκια λοιπόν και έτσι η σχολική καθημερινότητα γίνεται πιο όμορφη.
Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα διδάσκονται τη συνεργασία και τη συνύπαρξη και οι μικροί μαθητές αισθάνονται πιο ασφαλείς στο καινούριο περιβάλλον. Πρόκειται για μία δημιουργική συνύπαρξη που στόχο έχει να εξαφανίσει κάθε ίχνος εκφοβισμού, που μπορεί να αναπτυχθεί εντός του σχολικού χώρου και να βάλει τους μικρούς μαθητές σε ένα ασφαλές πλαίσιο βοηθώντας παράλληλα και στην ωρίμανση των μεγαλύτερων
Τα πρωτάκια λοιπόν του σχολείου ανέλαβαν να ζωγραφίσουν με τα πινέλα της φαντασίας τους ευχές και όνειρα που θα συνοδεύουν τα αγαπημένα εκτάκια τους στο πέταγμα τους.
Η συγκίνηση μεγάλη, τα δάκρια πολλά και οι ευχές ακόμα περισσότερες. Ευχές που ειπώθηκαν με έμμετρα στιχάκια και μιλούσαν για νέες φιλίες, για το νέο σχολείο, για το πέταγμα στην εφηβική ηλικία.
Τα παιδιά της πρώτης κρατώντας κόκκινες καρδούλες έδωσαν από ένα φιλί και φώναξαν όλα μαζί ένα μήνυμα που βγήκε μέσα από την καρδιά τους.
Κρατείστε την ανάσα σας και μη μας πείτε γεια
μα δώστε μας καλύτερα δύο ζεστά φιλιά.
Ήταν η ευχή των μικρών που αγκαλιάστηκαν τρυφερά από τα παιδιά της Στ τάξης.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την παράδοση λευκώματος από τους μαθητές της Στ τάξης στους μαθητές της Ε τάξης στο οποίο ο κάθε μαθητής που αποφοιτά από το σχολείο, θα πρέπει να αφήνει ένα μικρό κείμενο με τις σκέψεις του σαν παρακαταθήκη στο σχολείο που για έξι χρόνια τον αγκάλιασε και με την παρακολούθηση βίντεο με φωτογραφίες των παιδιών της Στ τάξης που ευγενικά προσέφερε γονέας μαθητή της Στ τάξης

Καλό καλοκαίρι

Πυρετώδεις προετοιμασίες!!

Ιούν 201812

Παραμύθια μαγικά απόψε μπερδεύονται γλυκά στου σχολείου μας την αυλή ……Φρόντισε να είσαι εκεί!!! Έχει αποχαιρετισμούς δάκρυα……και στεναγμούς…χοροπηδηχτούς χορούς !! Με δυο δυνατά φτερά τα εκτάκια μας πετάνε μακριά !! Έχει χίλιες αγκαλιές…… παιδικές γλυκές φωνές. Στου σχολείου μας την αυλή έλα απόψε …έχει γιορτή!!

Πρόγραμμα γιορτής λήξης
Έναρξη 7.30
Θεατρικό δρώμενο
‘ Ο πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω’
ένα μουσικό παραμύθι από τους μαθητές των Β & Γ τάξεων
Υπ. εκπαιδευτικοί : Δανιλοπούλου Ξανθή, Κεφαλά Ελένη

Χορωδία
Δ΄& Στ ΄τάξεις
Διδασκαλία τραγουδιών: Αγγελίδου Ουρανία, Ξυφάρη Παρασκευή

Χορευτικό δρώμενο
Ε ΄τάξη
Υπ.εκπαιδευτικός: Σαρρή Χρηστίνα

• Αποχαιρετώντας την Στ΄ τάξη
Α΄ τάξη
Υπ. Εκπαιδευτικοί: Κοντογεωργίου Φωτεινή, Γουντζούλια Μαλαματένια

 

 

Στηρίζουμε την Κιβωτό του Κόσμου
τον
Εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού

Ημέρα περιβάλλοντος με μια έκπληξη

Ιούν 201812

Μια έκπληξη μας επιφύλαξαν στις 5/6 τα πρωτάκια και τα δευτεράκια μας!!!
Ετοίμασαν πλακάτ αλλά και κολάζ από ανακυκλώσιμα υλικά και ……φώναξαν δυνατά το σύνθημα » Το περιβάλλον μας χρειάζεται …..ας το φροντίσουμε κι εμείς!!»
Παιδιά σας ευχαριστούμε που μας το θυμίζετε.

 

Ημέρα κατά του καπνίσματος!!!

Ιούν 20183

Την Παρασκευή 25/5/2018 στον φιλόξενο χώρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς το 1ο Δ.Σ Αγριάς σε συνεργασία με το 5ο Δ.Σ Βόλου και το Ειδικό Δ.Σ Αγριάς φώναξαν «Πες όχι στο τσιγάρο! Μείνε υγιής»
Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος (31/5) και είχε σαν στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μικροί μαθητές του Δημοτικού ενάντια σε αυτή την βλαβερή συνήθεια.
Οι μαθητές της Α τάξης του 5ου Δ.Σ Βόλου με την πριγκίπισσα Ανάσα και τον φοβερό καπνό έκαναν την έναρξη της εκδήλωσης και μαζί με τους μαθητές Ε τάξης του ίδιου σχολείου μας έδειξαν τις επικίνδυνες ουσίες που κρύβονται μέσα στο τσιγάρο και τους κινδύνους που η χρήση του εγκυμονεί.
Η σκυτάλη στην συνέχεια πέρασε στην Στ τάξη του 1ου Δ.Σ Αγριάς η οποία μέσα από μια ιδιαίτερη παράσταση κουκλοθέατρου μας σύστησε δύο πονηρούς ήρωες τον Σμόκι και την Τίνη που με τα κόλπα τους και τις πονηριές τους σκοπεύουν να κατακτήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αφορμή για την παράσταση κουκλοθεάτρου αποτέλεσε το βιβλίο « Χοπ ..τρύπωσα» της κ. Γεροστάθη Ζωής διευθύντριας στο 1ο Δ.Σ Αγριάς, που έχει σαν θέμα του την πρόληψη του καπνίσματος και απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας.
Την εκδήλωση έκλεισε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς με ένα ευρυματικό δρώμενο με τίτλο « Το τσιγάρο ή Εγώ» . Τα παιδιά έγιναν με την βοήθεια των δασκάλων τους μικροί ηθοποιοί μας συγκίνησαν και μας πέρασαν το μήνυμα ότι η μάχη εναντίον του καπνίσματος μας αφορά όλους.
Οι μαθητές των τριών σχολείων δουλεύοντας με όρεξη και μεράκι κατάφεραν μέσα από ευρηματικά δρώμενα να ταξιδέψουν όλους τους παρευρισκόμενους σε δρόμους που το τσιγάρο δεν έχει καμμιά θέση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο τομέας ποιότητας Ζωής- Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του Δήμου Βόλου με ομιλήτρια την κ. Αχμάντ Κ. και η Τοπική Μονάδα Υγείας Αγριάς με την κ. Πάντου Κ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Δ/ντης Α/θμιας Εκπ/σης κ. Πολύζος , ο σχολικός Σύμβουλος 5ης Περιφέρειας κ. Σδρόλιας ο Δ/ντης του 5ου Δ.Σ Βόλου κ. Ατσιάς και ο Δ/ντης του Ειδικού Σχολείου Αγριάς κ. Μιχαλόπουλος

Μικροί επιστήμονες

Μαΐ 201825

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τον Απρίλιο οι τάξεις Α’ και Β’ παρακολούθησαν την παρουσίαση της κυρίας Έφης Λεβίτου σχετικά με τα φυτά. Η κυρία Λεβίτου μίλησε στα παιδιά για τα μέρη των φυτών και τη διαδικασία που ακολουθείται ώστε από τα άνθη να δημιουργηθούν οι καρποί και μετά τα νέα φυτά.
Τα παιδιά ακόμη, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν με στερεοσκόπιο, διάφορα φυτά και έντομα. Εντυπωσιάστηκαν από τη μεγέθυνση που πετυχαίνει το στερεοσκόπιο και που τους έδωσε τη δυνατότητα να δουν λεπτομέρειες που δε φαίνονται με γυμνό μάτι.
Την ευχαριστούμε πολύ!


Όταν ο Klee…..συνάντησε τον Μυτάρα!!

Μαΐ 201823

Όταν ο Klee  και ο  Μυταράς συνάντησαν τα παιδιά  στο 1ο Δ.Σ Αγριάς …….γεννήθηκαν εικαστικές δημιουργίες που μας έδειξαν πως η τέχνη ενώνει και απελευθερώνει.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Μαΐ 201810

Στην εποχή μας πολλά επαγγέλματα έχουν χαθεί εξ αιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της χρήσης των μηχανημάτων. Ένα από αυτά είναι το επάγγελμα του βαρελά
Ο βαρελάς ήταν τεχνίτης ειδικός στην κατασκευή βαρελόσχημων και σκαφοειδών σκευών, που τα κατασκεύαζαν από ξύλο βελανιδιάς, καρυδιάς, καστανιάς ή δρυός. Το ξύλο περνούσε από ειδική επεξεργασία και μετά το έκοβαν σε λεπτές σανίδες, που βρέχανε για να παίρνουν εύκολα την κατάλληλη κλίση. Κατόπιν περνούσαν τα σιδερένια στεφάνια, τα χτυπούσαν με το ματσακόνι για να σφίξουν καλά και μετά τοποθετούσαν τους δυο επίπεδους πυθμένες. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν βαρέλια για αποθηκεύουν τρόφιμα όπως το τυρί το λαδί κλ. Στην Αγριά υπήρχε μεγάλο βαρελάδικο στον παραλιακό δρόμο λίγο μετά το δημαρχείο.
¨Ένα ακόμα επάγγελμα που δεν υπάρχει πια ακριβώς όπως παλιά είναι του τσαγκάρη. Σήμερα όταν λέμε τσαγκάρης εννοούμε τον τεχνίτη που επιδιορθώνει τα χαλασμένα μας παπούτσια. Πολλοί τσαγκάρηδες γύριζαν τις γειτονιές και μάζευαν παπούτσια για επιδιόρθωση. Όμως οι τσαγκάρηδες παλιά δεν επιδιόρθωναν μόνο τα παπούτσια, αλλά τα έφτιαχναν κιόλας, γιατί τότε δεν υπήρχαν μαγαζιά που πουλούσαν παπούτσια όπως σήμερα. Τα παπούτσια τα έφτιαχνε ο τσαγκάρης
Στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν μεγάλα τσαγκαράδικα, όπου δούλευαν πολλοί τσαγκάρηδες, μαζί με καλφάδες και τσιράκια. Τα τσαγκαράδικα αυτά δέχονταν μεγάλες παραγγελίες και για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών, δούλευαν ασταμάτητα. Ένα ζευγάρι παπούτσια, τότε κόστιζαν σχεδόν μια χρυσή λίρα και για να φτιαχτεί χρειάζονταν 2-3 ημέρες δουλειά……
Στα μικρά μέρη όμως, όπως στην Άγρια, ο τσαγκάρης δούλευε μόνος του. Καμία φορά έπαιρνε και κανένα παραγιό. Πήγαινε ο κόσμος και τους έπαιρνε τα μέτρα του ποδιού τους. Μετά οι πελάτες, κυρίως οι γυναίκες, διάλεγαν το σχέδιο που ήθελαν να έχει το παπούτσι τους από φιγουρίνια, ακόμα και Ιταλικά . Στα καθημερινά παπούτσια, τα παπούτσια της δουλειάς (αρβυλάκια) έβαζαν πρόκες στη σόλα ακόμα και πέταλα για να μην χαλάνε εύκολα. Τα επίσημα παπούτσια των ανδρών (κυριακάτικα) τα έλεγαν σκαρπίνια, ενώ των γυναικών γόβες και σάνταλα .
Οι τσαγκάρηδες είχανε μηχανές που έκοβαν τα φόντια (πάνω μέρος του παπουτσιού). Είχανε αμόνι που ακουμπούσαν το παπούτσι για να βάλουν τα καρφιά .Τα παπούτσια τότε δεν τα κολλούσαν, αλλά τα έραβαν με κυρωμένο σπάγκο και μετά τα έβαζαν στα καλαπόδια .
Σήμερα τα παπούτσια γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από μηχανήματα και τα αγοράζουμε έτοιμα από τα καταστήματα.
ΧΑΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗ

Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο στο 1ο Δ.Σ Αγριάς

Μαΐ 20181


Μπροστά στα μάτια των μαθητών του 1ου Δ.Σ Αγριάς στήθηκε σε ελάχιστο χρόνο ο θόλος του φορητού ψηφιακού Πλανητάριου που επισκέφτηκε στις 19/4 το σχολείο μας .
Το Ταξίδι στο Σύμπαν ξεκινούσε για μικρούς και μεγάλους που με ανυπομονησία τρύπωσαν στον θόλο για να ταξιδέψουν στο διάστημα μέσα από πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες.
Το ταξίδι κράτησε ένα ολόκληρο πρωινό και οδήγησε τα παιδιά και σε θαλασσινά μονοπάτια. Ένας Κοραλλιογενής ύφαλος με πλάσματα γεμάτα χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα, παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα ήταν η επόμενη στάση.
Τα παιδιά μέσα απο αυτή την εμπειρία γνώρισαν καλύτερα τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη μας και παρατήρησαν τον ήλιο από το τεράστιο τηλεσκόπιο που στήθηκε για αυτό τον σκοπό στο κέντρο της αυλής μας.
Συνταξιδιώτες μας σε αυτό το μοναδικό ταξίδι το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Αγριάς, το Δημοτικό Σχολείο Δράκειας, Το ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου και φυσικά το αδερφάκι μας το Ειδικό Σχολείο Αγριάς.

ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απρ 201815

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. «Πάσχα» είναι η εβραϊκή λέξη για την δική μας Ανάσταση του Χριστού. Πολλά έθιμα ακολουθούν οι Έλληνες αυτές τις άγιες ημέρες. Τη Μεγάλη Πέμπτη απλώνουμε ένα κόκκινο πανί που συμβολίζει το αίμα του Χριστού στο μπαλκόνι και την ίδια μέρα βάφουμε τα αυγά κόκκινα. Το βράδυ στολίζουμε με λουλούδια τον Επιτάφιο για να δεχτεί το σώμα του Χριστού. Τα παιδιά τραγουδούν πένθημα στα σπίτια. Στις Σέρρες τη μεγάλη Παρασκευή αναβιώνει το έθιμο , όταν ο επιτάφιος πλησιάζει στα σπίτια η γυναίκα από κάθε σπίτι τοποθετεί ένα τραπεζάκι με θυμίαμα και την εικόνα του Χριστού πλαισιωμένη από πασχαλιές. Στην Καβάλα αναβιώνει το έθιμο , με νικητή αυτόν που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά. Στην Δ Μακεδονία οι γυναίκες φέρνουν κουλουράκια και τα μοιράζουν στους ζωντανούς μετά τα δώδεκα ευαγγέλια. Oι νονάδες μέσα στη Μ. Εβδομάδα φέρνουν λαμπάδες, παπούτσια και άλλα δώρα στα βαφτιστήρια τους, όλοι νηστεύουμε και τα απογεύματα πηγαίνουμε στην εκκλησία. Το Μ. Σάββατο το πρωί κατά την Πρώτη Ανάσταση σε πολλές περιοχές ακολουθούν ιδιαίτερα έθιμα: στην Κέρκυρα σπάζουν πετώντας από ψηλά τους μπότηδες, μεγάλα πήλινα κανάτια, ενώ στο Ναύπλιο χτυπούν μέσα στην εκκλησία κουδούνια, μπρίκια και κατσαρόλες! Το βράδυ της Ανάστασης όλοι πηγαίνουμε στην εκκλησία και ανάβουμε τις πασχαλινές μας λαμπάδες. Μόλις ακουστεί το Χριστός Ανέστη πέφτουν πολλά βεγγαλικά, μάλιστα σε πολλές περιοχές γίνεται κανονικός ρουκετοπόλεμος, όπως στη Χίο. Την Κυριακή του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα τρώμε κατσικάκι ή αρνάκι ψητό, κυρίως στη σούβλα ή γεμιστό στο φούρνο όπως στα Κυκλαδονήσια, και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά!
ΝΕΦΕΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, Ε’ ΤΑΞΗ
ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΗΣ, Ε’ ΤΑΞΗ

« Παλιότερα άρθρα

Kατηγορίες

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Σύνδεση 

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούλ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Free counters!

Το ιστολόγιό μας λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2011-12.

Στο ιστολόγιο τηρούνται ρητά οι αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αποφεύγονται κοντινές φωτογραφίες μαθητών/τριών και δεν αναγράφονται ποτέ τα προσωπικά τους στοιχεία μαζί με τυχόν φωτογραφία . Στο Σχολείο μας τηρείται αρχείο αδειοδότησης – συγκατάθεσης γονέων για ανάρτηση φωτογραφιών.

Το Σχολείο μας λειτουργεί ως 6/θέσιο και Ολοήμερο. Βρίσκεται στο κέντρο της Αγριάς του Βόλου και χτίστηκε στην θέση του παλιού διώροφου σχολείου που γκρεμίστηκε στους σεισμούς της περιόδου 1954-’57.  (http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1955). Λειτούργησε για πρώτη φορά ως δημόσιο σχολείο το 1917.Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων