Τα έθιμα του γάμου στην Αμερική

Ο γάμος στην Αμερική (Κείμενο της μητέρας της Σοφίας Χ. με πληροφορίες που ανακτήθηκαν από την ιστοσελίδα http://www.teleiosgamos.gr/)

  • Μια παράδοση που γίνεται στη δεξίωση γάμου στην Αμερική, είναι η νύφη, με μια μικρή ανακοίνωση, κάνει γνωστό στις φίλες της ότι θα πετάξει την ανθοδέσμη, ώστε να μαζευτούν όλες οι ελεύθερες και να περιμένουν την ανθοδέσμη, που σε λίγο θα βρίσκεται στον αέρα. Έτσι θα δουν ποια θα πιάσει την ανθοδέσμη και συνεπώς, κατά το έθιμο, ποια θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί.
  • Ένα έθιμο είναι ο πατέρας της νύφης να την συνοδεύει μέσα στην εκκλησία και την παραδίδει στον γαμπρό παίζοντας μουσική «The Wedding March».

  • «Κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό, κάτι μπλε»  στα αγγλικά “Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue”. Η φράση αυτή προέρχεται από τη βικτωριανή εποχή και περιγράφει αυτά που πρέπει να «φορά» η νύφη στον γάμο της για να έχει καλή τύχη.

Παραδοσιακά, το «κάτι παλιό» είναι η καλτσοδέτα η οποία δίνεται στη νύφη από μία ευτυχισμένη παντρεμένη γυναίκα της οικογένειάς της, που την είχε φορέσει στο γάμο της. Μπορεί όμως να είναι και οτιδήποτε άλλο το «κάτι παλιό» ενός γάμου. Όπως, για παράδειγμα το δαχτυλίδι κειμήλιο, που περνά από την μάνα στην κόρη. Ο συμβολισμός του «κάτι παλιό» έχει να κάνει με την συνέχιση των δεσμών που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μεταξύ της νύφης και της οικογένειά της.

Το «κάτι νέο» μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά σίγουρα κάτι συμβολικό για το μέλλον και αυτό είναι συνήθως τα νυφικά παπούτσια. Η μητέρα του γαμπρού είναι εκείνη που προσφέρει συνήθως το «κάτι νέο» στη νύφη της. Το κάτι νέο συμβολίζει το όραμα και την ελπίδα για το μέλλον.

Η οικογένεια της νύφης ή μια πολύ καλή, αδελφική φίλη, της δίνει «κάτι δανεικό» ως δείγμα της αγάπης τους προς εκείνη, το οποίο πρέπει να το επιστρέψει για καλή τύχη, αλλά και για να θυμάται πάντα ότι εξαρτάται από τους αγαπημένους ανθρώπους της. Αυτό συχνά είναι κάποιο κόσμημα που αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο, όπως ένα κολιέ ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, τα οποία ανήκουν σε άνθρωπο που ευτύχησε στον γάμο του και έτσι αυτή η ευτυχία θα μεταφερθεί και στη νύφη.

Ενώ, τέλος, το «κάτι μπλε» που συμβολίζει πίστη, σεμνότητα και δέσμευση, μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά συχνά είναι μια μπλε κορδέλα ραμμένη εσωτερικά στο νυφικό, ένα μπλε φιογκάκι στην καλτσοδέτα ή κι ένα κόσμημα με μπλε πέτρα.