Οι απόκριες πλησιάζουν. Η καλύτερη αφόρμηση για να μπούμε σιγά σιγά στο κλίμα είναι τα καπέλα.
Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το βιβλίο της Μπέκυ Μπλουμ “Οκτώ Μικρά Καπέλα”. Σύμφωνα με την ιστορία, οι κάτοικοι του δάσους εφευρίσκουν μια νέα μόδα, αυτή του καπέλου. Χρησιμοποιούν σουρωτήρια, μπουριά, κλαδιά, εφημερίδες, λουλούδια, κάδους, και δημιουργούν περίεργα καπέλα
Ετοίμασα τα καπέλα της ιστορίας, και τα παιδιά κατά την αφήγηση επέλεγαν και φορούσαν το κατάλληλο. Όμως αυτά δε φτάσανε για όλους. Έτσι, τα υπόλοιπα παιδιά έπρεπε να βρουν κάποιο αντικείμενο της τάξης για να το μετατρέψουν σε καπέλο. Έτσι, επιστρατεύτηκαν ντέφια, ταμπουρίνα, κατσαρόλες και τα κάναμε μοδάτες καπελοδημιουργίες.
Στη συνέχεια χόρεψαν το τραγούδι του Σακελλαρίδη “Κοίτα όμορφο καπέλο”, όπου με την παύση της μουσικής έπρεπε να ανταλλάξουν τα καπέλα τους, και έπειτα τα ζωγραφίσαμε.
Όμως ποιοι και γιατί φοράνε καπέλα;;;
Τα παιδιά τα είπαν όλα (γιατρός, αστυνόμος, παπάς, πυροσβέστης, χιονάνθρωπος, κυνηγός, στρατιώτης, μάγειρας, Άη Βασίλης, μάγισσα, καουμπόυ, κλόουν κλπ), καπέλα λόγω επαγγέλματος, καπέλα για προστασία, καπέλα στολής, και μερικά απρόσμενα, όπως το “καπέλο” του Αγίου Δημητρίου (φωτοστέφανο). Τώρα έχουμε άφθονο υλικό για συζήτηση και μεταμφιέσεις τις ημέρες που έρχονται.
Τέλος, κάναμε και μια εργασιούλα με τα σχήματα.
Φτιάχνω καπέλα με σχήματα:
Τις επόμενες ημέρες, θα ασχοληθούμε με την ιδεοθύελλα των παιδιών για την ανάπτυξη του πρότζεκτ.