Επώνυμοι τρισδιάστατοι χιονάνθρωποι

Κατασκευή γνωστή και χιλιοειπωμένη στο διαδίκτυο. Η τσαχπινιά μας: οικολογική, οικονομική και τρισδιάστατη κατασκευή.
Αρχικά τα παιδιά σχημάτισαν και έκοψαν τόσους κύκλους, όσα και τα γράμματα του ονόματός τους.
Στη συνέχεια έγραψαν σε κάθε κύκλο από ένα γράμμα και συνέθεσαν το όνομά τους, αφού αντιστοίχισαν ένα προς ένα τα γράμματα.
Η συνέχεια γνωστή. Κόλλησαν σε χαρτόκουτο τα γράμματα, τα έβαψαν και έφτιαξαν  τους ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ χιονάνθρωπους.
Πίσω από το χαρτόνι κόλλησαν φελιζόλ για να στερεωθεί και να γίνει σαν μεγάλη κορνίζα.

NEΡΟ: ΕΠΙΠΛΕΥΣΗ – ΒΥΘΙΣΗ

Αφόρμηση: Κουκλοθέατρο

Το μυρμηγκάκι είναι πολύ στεναχωρημένο. Έβρεξε και έξω από τη φωλιά του έχει δημιουργηθεί μια τεράστια λίμνη. Δοκίμασε να κουβαλήσει μια πέτρα για να διασχίσει τη λίμνη, αλλά αυτή βούλιαξε… Έχει μαζέψει διάφορα υλικά, αλλά φοβάται να τα ρίξει στη λιμνούλα. Μπορείτε εσείς να το βοηθήσετε;; Από τι υλικό πρέπει να είναι η βάρκα του για να μη βουλιάζει;;;



Διατύπωση υποθέσεων:

Τα παιδιά βλέπουν τα υλικά και υποθέτουν αν βουλιάζουν η όχι. Στη συνέχεια καταγράφουν τις υποθέσεις τους στο χαρτί. Τους έχουμε δώσει έναν πίνακα όπου πρέπει να σημειώσουν με όποιο σημαδάκι θέλουν, αν πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα υλικά βυθίζονται ή επιπλέουν.

ΠΕΙΡΑΜΑ: Εργασία σε ομάδες
Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και τους δίνουμε ένα κουβαδάκι με νερό και τα αντικείμενα
φελλό, πλαστικό μανταλάκι, καπάκι, φασόλια, ξύλινο τουβλάκι, καπάκι από γιαούρτι κλπ
Τα παιδιά πειραματίζονται στο κουβαδάκι  και σημειώνουν στην τρίτη στήλη αν τελικά το αντικείμενο επιπλέει ή βυθίζεται.
Εργασία στον κύκλο:
Τα παιδιά διατυπώνουν τα αποτελέσματά τους. Χωρίζουν τα αντικείμενα που επιπλέουν από αυτά που βυθίζονται και τα τοποθετούν σε δύο ομάδες.
Στη συνέχεια, κατηγοριοποιούν τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα αντικείμενα που επιπλέουν (πλαστικό, ξύλο, φελός) από αυτά που βυθίζονται (σίδερο, πέτρα).
Τους ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούν τις λέξεις επιπλέει και βυθίζεται.
Αξιολόγηση:
Δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας, όπου πρέπει να κόψουν και να κολλήσουν εικόνες από αντικείμενα της τάξης ανάλογα με την ιδιότητά τους. Τους ενθαρρύνουμε να βρουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το αντικείμενο για να μπορέσουν να το κολλήσουν στην επιφάνεια ή στο βυθό. Για όποιο υλικό δεν είναι σίγουροι, μπορούν να το βρουν μέσα στην τάξη και να πειραματιστούν, ρίχνοντάς το στο νερό.