Μέρα – Νύχτα


1. Τραγούδι:

Αρχικά μάθαμε το τραγούδι “Αν όλα τα παιδιά της γης”.
Ποιες εικόνες μας δίνει το τραγούδι;;

2. Σχέδιο

Τα παιδιά  ζωγραφίζουν τη γη όπως τη φαντάζονται.
Σε πρώτη φάση δεν τους δείχνουμε την υδρόγειο ακόμη, ώστε να δούμε μέσα από το σχέδιό τους τι γνωρίζουν και τι όχι.

Τους ρωτούμε μετά αναλύοντας το σχέδιό τους τι σχήμα έχει η γη, αν έχουν ζωγραφίσει μέρα ή νύχτα κι από που φαίνεται αυτό.

3. Παραμύ θι
Έχω ανακαλύψει ένα παραμύθι που έχει υπέροχη εικονογράφηση για να κατανοήσουν τα παιδιά τόσο το σχήμα της γης, όσο και την εναλλαγή μέρας και νύχτας. Ονομάζεται “Νύχτα με Φεγγάρι”, των Yvonne Goldner-Beivi & Nicoletta Ceccoli, εκδόσεις Publish.

Διαβάζουμε την ιστορία και εξηγούμε την εναλλαγή μέρας και νύχτας, αλλάζοντας το τέλος του παραμυθιού. Στο παραμύθι ο ήλιος πηγαίνει για ύπνο τη νύχτα. Εμείς λέμε ότι αφού συμφιλιώθηκε ο ήλιος με το φεγγάρι, αποφάσισαν να μοιράσουν τη γη στη μέση. Έτσι από τη μια πλευρά θα είναι ο ήλιος και από την άλλη το φεγγάρι, και θα αλλάζουν καθώς στριφογυρίζουν…

Συζητούμε για την εναλλαγή και για το σχήμα της γης.

3. Γνωριμία με την υδρόγειο

Δείχνουμε την υδρόγειο  για να κατανοήσουν τα παιδιά τη σφαιρικότητα αλλά και την περιστροφή της γης. Κάνουμε το πείραμα με το φακό.  Βρίσκουμε στην υδρόγειο την Ελλάδα και βάζουμε εκεί ένα αυτοκόλλητο. Με ένα φακό αναπαριστούμε τον ήλιο. Πότε έχει μέρα η Ελλάδα και πότε νύχτα; Που πρέπει να είναι ο ήλιος;;

4. Google Earth

Δείχνουμε στα παιδιά τη γη στο Google Earth καθώς και το ηλιακό σύστημα και τους εξηγούμε το πως περιστρέφεται. Τους αφήνουμε να πειραματιστούν. Τοποθετούμε ένα pin (καρφίτσα) στην Ελλάδα, και περιστρέφοντας στον υπολογιστή τη γη, προσπαθούν να βρουν τη χώρα μας. Παρατηρούμε πως φαίνονται όλα από ψηλά…

Ανοίγουμε το πρόγραμμα και δείχνουμε στα παιδιά τη γη και πως αυτή περιστρέφεται. Αφού επισκεφτούμε όποια χώρα επιθυμούν (οι δικοί μου θέλησαν να πάμε στο Βόρειο Πόλο), και βρούμε την Ελλάδα καθώς γυρίζει η γη, πατάμε το κουμπάκι που σας δείχνω, με τον ήλιο.
Εκεί τα παιδιά μπορούν να δουν την προσομοίωση της εναλλαγής ημέρας και νύχτας και να κατανοήσουν τη διαδικασία.
(Τα παιδιά μετά την επαφή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπόρεσαν να εξηγήσουν πως έχουμε μέρα και νύχτα).


5. Ψυχοκινητικό Παιχνίδι (παραλλαγή από το βιβλίο Δραστηριότητες της Φυσικής για το νηπιαγωγείοτου Ραβάνη)

Τα παιδιά σε ζευγάρι είναι πιασμένα πλάτη – πλάτη και παριστάνουν τη γη, ενώ ένα παιδί είναι ο ήλιος. Με τη μουσική στριφογυρίζουν και μόλις σταματήσει η μουσική, πρέπει να πουν αν έχουν μέρα ή νύχτα, ανάλογα με το ποιον βλέπει ο ήλιος. Αυτοί που έχουν μέρα τραγουδούν το τραγούδι ΚΑΛΗΜΕΡΑ και αυτοί που έχουν νύχτα, ροχαλίζουν…

6.Αξιολόγηση: Ανοιχτό Φύλλο εργασίας

Σχέδιο
Διπλώνουμε ένα χαρτί Α3 στη μέση και ζητούμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τη γη την ημέρα και τη γη τη νύχτα, αλλά να ζωγραφίσουν και τα σπίτια, και τους ανθρώπους, όπως φαίνονται από τον ουρανό…

Φως – Χρώμα

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την ανάλυση των χρωμάτων του φωτός, προμηθευτήκαμε κάποια εποπτικά μέσα για να πειραματιστούν τα παιδιά…

Ο δίσκος του Νεύτωνα

Τυλίγουμε το σχοινί γύρω από τον άξονα και τραβώντας το, ο δίσκος γυρίζει και τα χρώματα γίνονται….άσπρα!!!

Φτιάξαμε καλειδοσκόπιο ακολουθώντας τις οδηγίες
Το βάψαμε κι όλας
Και είδαμε από μέσα
Μια μαγική εικόνα
Φοράμε τα γυαλιά και κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο τον ήλιο, βλέπουμε ουράνια τόξα!!!
Γυαλιά ανάλυσης φωτός, Καλειδοσκόπιο, Δίσκος του Νεύτωνα