Περιοδικά στο Γυμνάσιο

ερευνητικές εργασίες

“Ο ΗΛΙΟΣ”: ένα περιοδικό στο 3ο Γυμνάσιο Σύρου, ένα περιοδικό με παράδοση.

Όταν βρέθηκα στο σχολείο αυτό μου ζητήθηκε να συνδράμω σ’ αυτήν την προσπάθεια. Είχαμε συντακτική επιτροπή, η οποία αποφάσιζε για τα θέματα που θα περιλαμβάνονταν στο κάθε τεύχος. Άλλοτε το τεύχος είχε ποικιλία θεμάτων κι άλλοτε αποτελούσε αφιέρωμα.

Οι μαθητές μας ασκήθηκαν σε δημοσιογραφικά θέματα, όπως:

  • πώς διαμορφώνουμε ένα ερωτηματολόγιο (ανοικτές – κλειστές ερωτήσεις, ερωτήσεις καταγραφής του προφίλ των ερωτώμενων).
  • πώς διαμορφώνουμε τις ερωτήσεις προς τους συνεντευξιαζόμενους.
  • πώς κρατάμε κανόνες δεοντολογίας, όπως το να αναφέρονται οι πηγές μας.
  • πώς γράφουμε ένα ελεύθερο κείμενο φροντίζοντας ο γραπτός μας λόγος να είναι σαφής και ασφαλώς διαφορετικός από τον προφορικό λόγο.
  • πώς φροντίζουμε την εμφάνιση του περιοδικού ώστε να είναι όμορφο κι ελκυστικό (οπότε χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που μας δίνουν οι σύγχρονοι, ψηφιακοί κειμενογράφοι).

Σας παραθέτουμε παρακάτω τα τεύχη στα οποία συνέβαλα.

 2001december2  Δεκέμβριος 2001 –  αρ.φύλλου 21
Τεύχος αφιερωμένο στη διατροφή με καταγραφές πληροφοριών από εγκυκλοπαίδειες και συνεντεύξεις: Μεσογειακή και υγιεινή διατροφή, βιταμίνες, χορτοφαγία, γλυκά, ποτά κι αναψυκτικά, πείνα, δίαιτα.
2002march2 Μάρτιος 2002 – αρ.φύλλου 22
Τεύχος με δύο κύρια αφιερώματα: σύγκριση του σύγχρονου σχολείου με το παλιό και  αθλητισμός. Στο σχολείο του τότε και του τώρα: οι καθηγητές μας, σύγκριση του παλιότερου σχολείου και του τωρινού, τα σχολικά περιοδικά μιας άλλης εποχής, οι περιβαλλοντικές ομάδες του σήμερα. Στον αθλητισμό: συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο δήμου Ερμούπολης κ.Γρυπάρη, σχετικό ερωτηματολόγιο, Badminton. Κι άλλα θέματα ποικίλης ύλης καθώς και ανέκδοτα.
2002maios2 Μάιος 2002 – αρ.φύλλου 23
Τεύχος για γέλια και για κλάματα, αφιερωμένο στο χιούμορ και στις αναμνήσεις: αφιέρωμα στον Αριστοφάνη, Τζέρι Λούις, Τσάρλυ Τσάπλιν, Δημήτρης Ψαθάς, Αρκάς. Κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες και η εκδρομή στην Άνδρο.
2002november2 Νοέμβριος 2002 – αρ.φύλλου 24
Τεύχος για τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη φιλία και την αγάπη: σχέσεις γονέων και παιδιών, Ρμαίος κι Ιουλιέτα, τραγούδια της αγάπης, η φιλία στην εφηβεία, Ερωτόκριτος, το δακτυλίδι του Πολυκράτη, Χάρυ Πότερ, φιλία και πόλεμος, δημοτικά τραγούδια, η σχέση δάσκαλου – μαθητή, φεμινισμός, σχέσεις αγοριών – κοριτσιών, η μητέρα κι η αγάπη της, γνωμικά.
2003february2 Φεβρουάριος 2003 – αρ.φύλλου 25
Τεύχος με άρθρα ποικίλης ύλης: ένα τεύχος όπου πραγματικά κα΄θε αρθράκι έχει να μας πει και κάτι διαφορετικό.
2003maios2 Μάιος 2003 – αρ.φύλλου 26
Τεύχος αφιερωμένο στην Περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Σύρου, η οποία ασχολήθηκε με “Τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Ερμούπολης”: μια σύντομη ιστορία της πόλης και τα σπίτια με τις πόρτες και τους σιδερένιους φεγγίτες, τα φουρούσια, τα παράθυρα και τα αετώματά τους, την αρμολογημένη τοιχοδομία, τις οροφογραφίες, τις ζωγραφισμένες εσοχές, τις εσωτερικές ξύλινες και μαρμάρινες σκάλες και τέλος… οι επισκέψεις της ομάδας και τα δημιουργήματά της.
2003december2 Δεκέμβριος 2003 – αρ.φύλλου 27
Τεύχος αφιερωμένο στο νησί της Σύρου: Τα εργοστάσια, η εκπαίδευση και τα ιδρύματα της Ερμούπολης, η αρχιτεκτονική της, η Άνω Σύρος, το αρχαιολογικό μουσείο, Χαλανδριανή, τα Λαζαρέτα (Λοιμοκαθαρτήριο), τα Γράμματα. Το τεύχος κλείνει με μερικά άρθρα επικαιρότητας κι ανέκδοτα.
 2004june2 Ιούνιος 2004 – αρ.φύλλου 28-29
Τεύχος διπλό που … δεν διαβάζεται … απλά ακούγεται: αφιερωμένο στη μουσική. Προσπάθειες ορισμού της έννοιας της μουσικής, η μουσική ως επιστήμη, η μουσική στην αρχαιότητα, είδη μουσικής, μουσικά όργανα, μουσικές προσωπικότητες, σκέψεις και συναισθήματα, μουσική και ποίηση και τέλος ένα σχετικό ερωτηματολόγιο.
 2004december2 Δεκέμβριος 2004 – αρ.φύλλου 30
Τεύχος αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς αγώνες: πότε και πού έγιναν οι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες, οι μασκότ, Έλληνες ολυμπιονίκες, συνεντεύξεις με τον Δημήτρη Φιλίνδρα και τη Φανή Χαλκιά, συγχρονισμένη κολύμβηση, αθλούμενοι έφηβοι, ντόπινγκ, εθελοντισμός, σοβαρά και ευτράπελα των ολυμπιακών αγώνων.
 2005march2 Μάρτιος 2005 – αρ.φύλλου 31
Τεύχος αφιερωμένο στα παιδιά: η επίδραση της τηλεόρασης στα παιδιά, θύματα πολέμου, παιδιά -στρατιώτες, παιδική εργασία, διακρίσεις και ξενοφοβία, παιδιά σε κίνδυνο σε εμπόλεμες χώρες, ρατσισμός, UNICEF, “το χαμόγελο του παιδιού”, Όλιβερ Τουίστ, “το θαύμα” του Αντώνη Σαμαράκη. συνέντευξη με κλινική ψυχολόγο, άσκηση βίας στα παιδιά.
 2005may2 Μάιος 2005 – αρ.φύλλου 32
Τεύχος αφιερωμένο στο ταξίδι: ταξιδιωτικές εμπειρίες, τα μονοπάτια που πήραμε και τι μας έμαθαν, ένα γράμμα προς τη θάλασσα, ένα τριήμερο ταξίδι στη Σαντορίνη όλοι μαζί, μαθητές κι εκπαιδευτικοί.
 2005may2 Δεκέμβριος 2005 – αρ.φύλλου 33
Τεύχος αφιερωμένο στη μόρφωση και στην εκπαίδευση: Pink Floyd (we don’t need no education), έρευνα σοκ (ερωτηματολόγιο προς τους μαθητές), Μπρεχτ (εγκώμιο στη μάθηση), Βίκτωρ Ουγκό (“η αμορφωσιά είναι ο τύραννος του ανθρώπου”), Μπέτυ Σμιθ (“ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν”), παππούδες και γιαγιάδες θυμούνται.
 2006may2 Μάιος 2006 – αρ.φύλλου 34
Τεύχος αφιερωμένο στη γυναίκα: η γυναίκα στην αρχαιότητα, Λυσιστράτη, Υπατία, Κασσάνδρα, Άντα Μπάιρον, Μαρί Κιουρί, ϊντιρα Κάντι, Κατίνα Παξινού, Μαρία Κάλλας, Γυναικείες μορφές στην τέχνη (αναδυομένη Αφροδίτη και Τζοκόντα), διεθνής ημέρα της γυναίκας, τα δικαιώματα της γυνάικας και ερωτηματολόγιο σχετικό με τις δραστηριότητες ανδρών και γυναικών στην καθημερινότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *