bit και Byte – αποθηκευτικά μέσα

Γ' - Δ' τάξη Γνωρίζω - χειρίζομαι τον υπολογιστή (Γ'-Δ') στο Δημοτικό

Τα δεδομένα που διαθέτουμε σε ένα υπολογιστικό σύστημα βρίσκονται σε αποθηκευτικά μέσα, τα οποία διατηρούν το περιεχόμενό τους μόνιμα. Τα αποθηκευτικά μέσα τα διακρίνουμε σε κατηγορίες ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, οπότε και από τον τρόπο καταγραφής των δεδομένων σ’ αυτά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

Μαγνητικά μέσα

  • δισκέτα (floppy disk): εύκαμπτο μαγνητικό υλικό το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια τετράγωνη πλαστική θήκη.
    Κατ’ αρχάς κατασκευάστηκε δισκέτα με διάμετρο 5 1/4 ίντσες και με χωρητικότητα 360 KB. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε δισκέτα διαμέτρου 3,5″ με χωρητικότητες 720 KB και 1,44 MB.
floppyfloppy2
  •  σκληρός δίσκος (hard disk): Ο σκληρός δίσκος αποτελεί το κεντρικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων του υπολογιστή. Σε αυτόν αποθηκεύεται το λειτουργικό σύστημα, τα αρχεία που επιτρέπουν την εκτέλεση των προγραμμάτων, οι ρυθμίσεις του συστήματος, καθώς και τα προσωπικά αρχεία του χρήστη. Ο σκληρός δίσκος μπορεί να είναι εξωτερικός ή εσωτερικός. Η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων των προσωπικών υπολογιστών μας δεν είναι σταθερή. Κυμαίνεται από μερικά GB έως TB.
    Πλέον κυκλοφορούν και σκληροί δίσκοι οι οποίοι δεν είναι μαγνητικοί κι είναι πολύ γρήγοροι, οι SSD.

hard_disk5

 hard_disk3hard_disk2hard_disk4
 Οπτικά μέσα

  • To Compact Disc (CD) είναι το πρώτο ψηφιακό μέσο για αναπαραγωγή μουσικής. Με την εγγράψιμη του μορφή (CD-R) και την επανεγγράψιμη (CDR-W) και την παρουσίαση των αντίστοιχων συσκευών εγγραφής/επανεγγραφής, κατέκλυσε κυριολεκτικά την αγορά καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα χρήσεων. Ένα τυπικό CD μπορεί να αποθηκεύσει 700 ΜΒ δεδομένων.
 cd1
  • Το DVD (Digital Versatile Disc) είναι ένα CD το οποίο χρησιμοποιεί μία διαφορετική μέθοδο τεχνολογίας laser κι έτσι μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα δεδομένα στον ίδιο χώρο. Ένα DVD έχει χωρητικότητα 4,7 GB ενώ τα Dual Layer DVD (διπλής επίστρωσης) έχουν χωρητικότητα 8,5 GB.
  • Το Blu-Ray φτάνει τα 25 GB.
 Μνήμες flash

  • κάρτες μνήμης
  • μνήμες USB

flash2

 usb1flash1

 

 usb3Στόχοι: Οι μαθητές/τριες να αναγνωρίζουν το bit, το byte και τα πολλαπλάσιά τους ως βασικές μονάδες μέτρησης αποθηκευμένων πληροφοριών. Να διακρίνουν τα βασικά αποθηκευτικά μέσα με βάση τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Να αποφασίζουν ποιο αποθηκευτικό μέσο θα χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.usb2
  1. Επίδειξη αποθηκευτικών μέσων.
  2. Αποτύπωση στον πίνακα της χωρητικότητας των αποθηκευτικών μέσων.
  3. Επίσκεψη σε ένα εικονικό μουσείο και συγκεκριμένα στην 5η αίθουσά του. (χρησιμοποιείστε για τη μετακίνηση στο μουσείο τα βελάκια και τα γράμματα Q και Ε).
    Μουσείο Πληροφορικής
  4. Εννοιολογικός χάρτης με τον οποίο διακρίνουμε και πάλι τις κατηγορίες.
    Ενοιολογικός χάρτης μέσων αποθήκευσης
  5. Μια άσκηση για τις κατηγορίες αποθηκευτικών μέσων.
  6. Επεξεργασία κειμένου: γράφουμε ένα κείμενο δυο σειρές και αποθηκεύουμε. Στο ίδιο κείμενο εισάγουμε μια εικόνα και αποθηκεύουμε.
  7. Εξερεύνηση των Windows: σύγκριση του μεγέθους των αρχείων. Ερωτήματα: τα αρχεία χωράνε στο USB flash memory της διπλανής εικόνας (4GB); Πόσα κείμενα αυτού του μεγέθους χωράνε στο συγκεκριμένοUSB flash memory;
  8. Ποια είναι η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου του υπολογιστή που έχετε στο εργαστήριο; Πόσες παλιές δισκέτες των 1,44ΜΒ θα χρειαζόμασταν για να έχουμε τον αποθηκευτικό χώρο αυτού του σκληρού δίσκου;

https://el.wikipedia.org/wiki/Δισκέτα_υπολογιστή

https://el.wikipedia.org/wiki/Μέσο_αποθήκευσης_δεδομένων

https://el.wikipedia.org/wiki/Προσωπικός_υπολογιστής

http://photodentro.edu.gr/aggregator/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *