Ευπαλίνειο όρυγμα (υδραγωγείο)

Το Ευπαλίνειο όρυγμα αποτελεί ένα μηχανικό έργο ιδιαίτερα σημαντικό στην ιστορία της μηχανικής τεχνολογίας, ένα τεκμήριο του υψηλού επιπέδου της τεχνογνωσίας των αρχαίων Ελλήνων μηχανικών. Αποτελεί ένα παράδειγμα εφαρμογής της Γεωμετρίας, της Τοπογραφίας, της Γεωδαισίας, αλλά και της Οπτικής στην αρχαία Ελλάδα.
Η κατασκευή του ορύγματος της Σάμου πραγματοποιήθηκε πιθανόν με εντολή του τυράννου της Σάμου Πολυκράτη, ενώ υπολογίζεται ότι η ολοκλήρωσή του χρειάστηκε 10 περίπου χρόνια. Σχεδιαστής και μηχανικός του έργου ήταν ο Ευπαλίνος από τα Μέγαρα.
Το έργο κατασκευάστηκε για την υδροδότηση της πόλης του Πυθαγορείου, πρωτεύουσα της Σάμου εκείνη την εποχή , μιας και η υπάρχουσα μέχρι τότε υδροδότηση δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της.
Το υδραυλικό έργο του Ευπαλίνου, με συνολικό μήκος 1800 μέτρα, κατασκευάστηκε σε τρία τμήματα: το πρώτο τμήμα περιελάμβανε τον αγωγό από την πηγή ως τη βόρεια πλευρά του βουνού, το δεύτερο το όρυγμα που περνούσε μέσα από το βουνό και το τρίτο τον αγωγό που διέσχιζε την πόλη στη νότια πλαγιά του βουνού. Το έργο ήταν στο σύνολό του υπόγειο, με μέση κλίση του αγωγού ο,6%. Το μήκος του κάθε τμήματος ήταν: 859 μέτρα από την πηγή μέχρι το βουνό, μέσα σε υπόγεια χτιστή τάφρο, 1035 μέτρα μέσα σε σήραγγα στο βουνό και 520 μέτρα από το βουνό στη δεξαμενή της πόλης, πάλι μέσα σε τάφρο.

Διαβάστε λεπτομερή στοιχεία για το έργο στην παρακάτω εργασία της Τοπογράφου Γεωργίας Μακράκη:


Δείτε την ταινία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης που αναφέρεται στο Ευπαλίνειο όρυγμα και την αρχαία Ελληνική τεχνολογία:

Δείτε επίσης το βίντεο που ακολουθεί με θέμα: <<Τα Μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο>>