Αρχαία Ελληνική τεχνολογία


Πέρα από την πετυχημένη παρουσία των αρχαίων Ελλήνων στη Φιλοσοφία, στα Μαθηματικά, τις τέχνες κλπ οι πρόγονοί μας είχαν αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα και στην τεχνολογία. Κανόνες και νόμοι των Μαθηματικών, αποτέλεσαν τη βάση για διάφορες μηχανές, πολλά όργανα και εργαλεία, χρήσιμα στην επιστήμη και την καθημερινή ζωή γενικότερα.
Ο Ρωμαίος συγγραφέας, αρχιτέκτονας και μηχανικός Βιτρούβιος που έζησε τον 1ο αιώνα μας βεβαιώνει ότι «οι Έλληνες κληροδότησαν στις επόμενες γενεές πολλές μηχανές επινοημένες και κατασκευασμένες με βάση τους αριθμούς και τους φυσικούς νόμους». Τώρα, χάρις στην τεχνολογία, κατασκευάζονται και ακριβή μετρητικά όργανα: Διόπτρες, χωροβάτες, οδόμετρα, αστρολάβοι, υδραυλικά ωρολόγια, ζυγοί ακριβείας κ.α. Είναι γεγονός ότι η ευρηματικότητα και η εφευρετικότητα των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα, εκπλήσσουν και προξενούν το θαυμασμό του απλού κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς, παρ’ όλα αυτά η «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» δεν διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία και πολύ περισσότερο, ελάχιστα αναφέρεται στα σχολικά βιβλία.

Αρκετά στοιχεία για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω ένθετα:
Η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων. Καθημερινή

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – Ε Ιστορικά εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Ένας αρκετά καλός ιστότοπος για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία είναι: www.aet.com.gr/

Επίσης, στον Ιστότοπο ΝΟΗΣΙΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ μπορείτε να βρείτε αξιόλογα στοιχεία για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.