Γιατί θα πρέπει να αγαπάτε τη στατιστική. TED Talks

ted talks

Νομίζετε ότι είστε καλοί στο να μαντεύετε στατιστικά νούμερα; Ξανασκεφτείτε το. Είτε θεωρούμε τους εαυτούς μας καλούς στα μαθηματικά είτε όχι, η ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε και να δουλεύουμε με αριθμούς είναι φοβερά περιορισμένη, σύμφωνα με τον ειδικό στην οπτικοποίηση πληροφοριών Άλαν Σμιθ. Σε αυτήν την ευχάριστη ομιλία ο Σμιθ εξερευνά την ασυμβατότητα ανάμεσα σε αυτά που γνωρίζουμε και σε αυτά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Το χρονοδιάγραμμα του Yπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

ypoyrgeio_0

Δείτε όλο το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Δημοσίευση: 19/05/2017

Τριετές σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει ετοιμάσει το επιτελείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που αφορά:

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Ι. Προσχολική αγωγή

ΙΙ. Δημοτικό σχολείο

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ι. Το Νέο Γυμνάσιο

ΙΙ  Το Νέο Λύκειο και η και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Επόμενα βήματα στο πεδίο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ενιαίος χώρος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Έρευνα Διαβάστε όλο το άρθρο »

Προγραμματισμός εξετάσεων των Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2016-2017.

333

Προγραμματισμός εξετάσεων των  Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2016-2017

Δείτε τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για τις Προαγωγικές και Απολυτήριες εξετάσεις των Γυμνασίων για το Σχ. Ε. 2016-17

οδηγίες για τις εξετάσεις.

Δείτε επίσης το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 126/2016 για την αξιολόγηση των μαθητών στο Γυμνάσιο   Π.Δ. 126/2016

Ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα ΥΠΠΕΘ για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

ΨΕΒ1

Ο ιστότοπος «Ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα» του Υπουργείου Παιδείας απευθύνεται στους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων και είναι διαθέσιμος για τα μαθήματα:

  • Αρχαία Ελληνικά – Φιλοσοφικός Λόγος,
  • Βιολογία Γενικής Παιδείας,
  • Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών,
  • Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας,
  • Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών / Οικονομίας & Πληροφορικής,
  • Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Θερινά σχολεία 2017 από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

physicstherina

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ  Β΄, Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ &  Α΄,  Β΄, Γ ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) θα διοργανώσει και φέτος το καλοκαίρι «σχολεία» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου όπου θα παρουσιασθούν προηγμένες έννοιες της Φυσικής από τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο, θέματα μαθηματικής και μηχανικής εκπαίδευσης (STEM), αστρονομίας, νανοτεχνολογίας και κβαντικών εφαρμογών. Το πρόγραμμα κάθε Σχολείου αποτελείται από δύο διαλέξεις καθημερινά (10.00 – 11.30 και 12.00 – 13.30) και από πειραματικές δραστηριότητες (19.30 – 21.00). Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2016 του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.

KANEP-GSEE-2016

Παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου 2017 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και επιστημονικών φορέων, η Ετήσια Έκθεση του για την Εκπαίδευση ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2016) με τίτλο «Η ταυτότητα της ελληνικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2002 έως το 2014 –Το εθνικό πλαίσιο αναφοράς». Αντικείμενο της Έκθεσης είναι η μελέτη των βασικών μεγεθών της ελληνικής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συγκριτική αποτύπωση όλων των διαθέσιμων οικονομικών και μη-οικονομικών μεγεθών της για την περίοδο 2002-2014. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Δύο χρήσιμοι οδηγοί για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

-ΔΕΠΥ-

1) Οδηγός για εκπαιδευτικούς. Περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες για την αναγνώριση της διαταραχής και τη διαχείριση μαθητών με ΔΕΠΥ.

2) Αναλυτικός οδηγός για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): Δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταφράστηκε στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Ίδρυμα Ευγενίδου & την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Οδηγός σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου 2016-17.

ΕΠΑΛ

Από το Σχ. Έτος 2016-17 οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε τμήματα των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) που είναι αντίστοιχα με τους τομείς τους, σε ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων κατά τμήμα, καθώς και σε Σχολές -Τμήματα των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Παράλληλα, το ποσοστό των θέσεων στα ΤΕΙ που θα διεκδικούν ετησίως μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, θα ορίζεται αναλογικά με το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ (τα προηγούμενα έτη ήταν σταθερό 20%). Δείτε τον σχετικό νόμο: ΦΕΚ 545/22-2-2017  Διαβάστε όλο το άρθρο »

Οδηγός επανάληψης 2017 στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ” Λυκείου

books3

Μια «χήρα» βοηθείας για τα μαθηματικά Γ’ Λυκείου, ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών οικονομίας και Πληροφορικής.   Οδηγός επανάληψης για το 2017. Έπαψε να έχει τόσα υπαρξιακά (Θ.Μ.Τ, Rolle, συνέπειες…), «πατάει» περισσότερο από τον προηγούμενο στο σχολικό εγχειρίδιο και έχει μια πιο γεωμετρική  ματιά. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Μαθήματα καινοτομίας.

καινοτομια2

7 Θεμελιώδη Μαθήματα Καινοτομίας που διδάσκονται στο Χάρβαρντ. Τι μαθαίνουν οι φοιτητές για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την καινοτομία;

Η Τζόντι Γκόλντσταϊν είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Καινοτομίας του Χάρβαρντ (I-lab). Πρόκειται για μία συνεργασία κι έναν εκπαιδευτικό χώρο που ιδρύθηκε το 2011 ώστε να βοηθήσει τους φοιτητές να αναπτύξουν ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Κάτοχος MBA από το Χάρβαρντ και η ίδια, η δουλειά της είναι να οδηγεί τους φοιτητές να αναπτύσουν τολμηρές δημιουργικές ιδέες και να τις υλοποιούν. Χρησιμοποιεί μια διεπιστημονική προσέγγιση – εξάλλου τα αφεντικά της είναι οι κοσμήτορες 12 σχολών του Πανεπιστημίου – για την ενθάρρυνση νέων τρόπων σκέψης. Διαβάστε όλο το άρθρο »