Ιστορικό

Το 1973, ιδρύθηκε το Ιδιωτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων από το Σύλλογο Πρόνοιας Κωφαλάλων Ελλάδος με προτεργάτη τη Σοφία Σταρόγιαννη, μητέρα δύο κωφών παιδιών.

Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό στεγάστηκαν αρχικά στη Φιλοθέη στην οδό Κύπρου & Ρίμινη και το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Εκάλη, στην οδό Περσεφόνης & Λεωφ. Διονύσου.

Τους μαθητές του σχολείου φιλοξενούσε το οικοτροφείο που ιδρύθηκε παράλληλα αφού οι οικογένειες των περισσότερων κωφών μαθητών έμεναν στην επαρχία. Τα δίδακτρα για το σχολείο καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς.

Το 1982 το σχολείο γίνεται Δημόσιο (ΦΕΚ 144/ Τευχος Α΄ 7/12/1982) με την επωνυμία: «Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αθηνών» και υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Παιδείας. Σε αυτή την περίοδο στεγάζεται προσωρινά στην Αγία Παρασκευή μαζί με το Γυμνάσιο και το Λύκειο και αργότερα σε χωριστά μισθωμένα κτίρια στην Αγία Παρασκευή και στη Φιλοθέη  αντίστοιχα.

Το 1987 στεγάζεται στη Φιλοθεη (ΦΕΚ 156/ Τευχος Α΄ 27/8/1987) με τη σημερινή του μορφή ως «6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο» και «1/θέσιο Νηπιαγωγείο» με την επωνυμία «Ειδικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων Φιλοθέης». Τον Ιανουάριο του 1987 μεταφέρεται στο μισθωμένο κτίριο της οδού Εϋνάρδου 16 στο οποίο μέχρι τότε λειτουργούσε το γενικό Δημοτικό Σχολείο της Φιλοθέης.

Το 2010 στις 16 Απριλίου το «Ειδικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων Φιλοθέης» μεταφέρεται στην Πεύκη στην οδό Πλάτωνος 22 και Βουλγαροκτόνου, όπου στο κενό κτίριο αυτό στεγάζονταν πριν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται κατά τις απογευματινές ώρες το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Πεύκης.

Το 2011 το «Ειδικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων Φιλοθέης» μετονομάζεται σε «Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης» (ΦΕΚ 2527/ ΤΕΥΧΟΣ Β΄ 7/11/2011), σύμφωνα με τη νομοθεσία που απαιτεί «τα σχολεία να φέρουν την επωνυμία του δήμου ή της κοινότητας στα όρια των οποίων λειτουργούν» (ΦΕΚ161/ ΤΕΥΧΟΣ Α΄, ΠΔ201/Άρθρο 2, παρ 1/1998).

Η μετονομασία του σχολείου αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ουσιαστική ένταξη του σχολείου στην κοινότητα των πολιτών του ενιαίου Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.