Αρχείο ημέρας 20 Φεβρουαρίου, 2009

Φεβρουάριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

To CNN στο Second Life

Αν και το Reuters έκλεισε από τον περασμένο Οκτώβριο το γραφείο που διατηρούσε με δύο ανταποκριτές στον εικονικό κόσμο του Second Life, κρατώντας ωστόσο ακόμα το “νησί” του (εικονικό περιβάλλον), το CNN αναβάθμισε την iReport παρουσία του, αποκτώντας δικό του νησί (island, εικονική γη).

Αντί να στείλει στο Second Life έναν δικό του ανταποκριτή, έχει επιλέξει άλλη πολιτική: αφήνει τους ίδιους τους “κατοίκους” (residents) του SL να διαμορφώσουν και να μεταδώσουν τις δικές τους ανταποκρίσεις και ειδήσεις, μετατρέποντάς τους σε “δημοσιογράφους”. Όπως υποστηρίζει η αρχισυντάκτρια του CNN, Lila King, το SL βοηθάει τη δημοσιογραφική ομάδα του iReport του CNN να μάθει πώς να δημιουργεί και να συντηρεί μια κοινότητα, υποστηρίζοντας ουσιαστική αμφίδρομη, ανατροφοδοτική επικοινωνία, σε πραγματικό χρόνο, με το κοινό του καναλιού.

“Είστε πολίτες του εικονικού κόσμου του Second Life? Μοιραστείτε τις ιστορίες και τις εμπειρίες σας ανεβάζοντάς τες εδώ ή ελάτε στο κέντρο iReport στο Second Life ” διαβάζουμε στο site του iReport. Συγκεκριμένα το CNN προτείνει στους πολίτες του SL να αναδείξουν δημοσιογραφικά αυτή την εβδομάδα  προβλήματα που προκύπτουν από την διεθνή οικονομική κρίση σε σχέση με τον εικονικό κόσμο.

ireport.jpg

πηγές:

http://www.ireport.com/ir-topic-stories.jspa?secondarySortBy=last24hours&sortBy=commented&sortOrder=2&topicId=1307&numResults=12

http://www.pbs.org/mediashift/2009/02/reuters-closes-second-life-bureau-but-virtual-life-goes-on050.html

Εργαλεία wikis

Οι κυριότερες λύσεις στις οποίες καταφεύγουν όσοι από τον επιχειρηματικό τομέα θέλουν να χρησιμοποιήσουν wiki τεχνολογία είναι: Atlassian, Google sites (πρώην JotSpot), Socialtext.

Το Google sites προέκυψε από την εξαγορά της JotSpot, εταιρείας παροχής διαδικτυακών συνεργατικών σελίδων (wikis) τον Οκτώβριο του 2006. Λειτουργεί από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 σε beta έκδοση και επιτρέπει την συνεργασία σε μια ιστοσελίδα με την προσθήκη αρχείων και πληροφορίας από άλλες εφαρμογές της Google (Google Docs, Google Calendar, YouTube and Picasa). Η συνεργατική δημιουργία ενός site έχει την ίδια ευκολία με την επεξεργασία ενός εγγράφου και πάντοτε ελέγχει την πρόσβαση κάποιου. Η Google προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης άλλων εφαρμογών (gadgets, calendars, spreadsheets, presentations, photo slideshows, videos) μαζί με ποικίλα μοτίβα (templates). Επιτρέπει τη δυνατότητα πρόσκλησης άλλων για να συνεργαστούν ή απλώς να δουν ένα site, όπως και τη δημοσίευσή του ώστε να μπορούν να το βλέπουν όλοι.

To Socialtext Workspace της εταιρείας Socialtext στηρίζεται σε ανοικτού κώδικα λογισμικό Kwiki και προτιμάται από ισχυρές εταιρείες, όπως η Nokia.

To wiki της Atlassian ονομάζεται Confluence. Όπως και με τις παραπάνω εταιρείες, προγράμματα ανοικτού κώδικα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τον κώδικά της, χωρίς φυσικά να είναι εντελώς ανοικτού κώδικα τα πακέτα λογισμικού που κατασκευάζει.

Από τα ανοικτού κώδικα, μη εμπορικά wikis τα βασικότερα είναι:

  • Tikiwiki, το οποίο έχει μια μηχανή επεξεργασίας κειμένου για υποβολή, επεξεργασία και έγκριση άρθρων που υποβάλλονται καθώς και ένα σύστημα διαχείρισης ροής εργασιών
  • Twiki, μπορεί να επεκταθεί με plug-ins και να υποστηρίξει λειτουργίες όπως ημερολόγια, λογιστικά φύλλα, RSS, barcodes …
  • Zwiki, το οποίο προσφέρει ένα plug-in WYSIWYG HTML επεξεργαστή που ονομάζεται Eponz και υποστηρίζει όλους τους φυλλομετρητές
  • Perspective, το οποίο είναι δημοφιλές ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες.

Αν και τα περισσότερα wikis είναι δωρεάν, δυστυχώς απαιτούν πολλά από τους χρήστες τους, ως προς την μορφοποίηση των σελίδων τους. Γι’ αυτό και πολλοί αποφασίζουν να πληρώσουν  κάποιες εταιρείες προσφοράς υπηρεσιών και να λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη στην εγκατάσταση και τη μορφοποίηση. Το WikiMatrix είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κάποιος να ψάχνει για το κατάλληλο πακέτο προγράμματος.

Η επιλογή ενός wiki κατάλληλου για μια μικρή επιχείρηση θα πρέπει να γίνει μετά από δοκιμές. Χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει η προσπάθεια και συχνή παρακολούθηση στα πρώτα στάδια.πηγές:

  1. http://www.readwriteweb.com/archives/wiki_business.php
  2. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/business-wiki.htm
  3. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/what_is_a_wiki.htm
  4. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/getstarted_wiki.htm
  5. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/wiki_downside.htm
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση