Αρχική » social networking » Εργαλεία wikis

Φεβρουάριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

Εργαλεία wikis

Οι κυριότερες λύσεις στις οποίες καταφεύγουν όσοι από τον επιχειρηματικό τομέα θέλουν να χρησιμοποιήσουν wiki τεχνολογία είναι: Atlassian, Google sites (πρώην JotSpot), Socialtext.

Το Google sites προέκυψε από την εξαγορά της JotSpot, εταιρείας παροχής διαδικτυακών συνεργατικών σελίδων (wikis) τον Οκτώβριο του 2006. Λειτουργεί από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 σε beta έκδοση και επιτρέπει την συνεργασία σε μια ιστοσελίδα με την προσθήκη αρχείων και πληροφορίας από άλλες εφαρμογές της Google (Google Docs, Google Calendar, YouTube and Picasa). Η συνεργατική δημιουργία ενός site έχει την ίδια ευκολία με την επεξεργασία ενός εγγράφου και πάντοτε ελέγχει την πρόσβαση κάποιου. Η Google προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης άλλων εφαρμογών (gadgets, calendars, spreadsheets, presentations, photo slideshows, videos) μαζί με ποικίλα μοτίβα (templates). Επιτρέπει τη δυνατότητα πρόσκλησης άλλων για να συνεργαστούν ή απλώς να δουν ένα site, όπως και τη δημοσίευσή του ώστε να μπορούν να το βλέπουν όλοι.

To Socialtext Workspace της εταιρείας Socialtext στηρίζεται σε ανοικτού κώδικα λογισμικό Kwiki και προτιμάται από ισχυρές εταιρείες, όπως η Nokia.

To wiki της Atlassian ονομάζεται Confluence. Όπως και με τις παραπάνω εταιρείες, προγράμματα ανοικτού κώδικα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τον κώδικά της, χωρίς φυσικά να είναι εντελώς ανοικτού κώδικα τα πακέτα λογισμικού που κατασκευάζει.

Από τα ανοικτού κώδικα, μη εμπορικά wikis τα βασικότερα είναι:

  • Tikiwiki, το οποίο έχει μια μηχανή επεξεργασίας κειμένου για υποβολή, επεξεργασία και έγκριση άρθρων που υποβάλλονται καθώς και ένα σύστημα διαχείρισης ροής εργασιών
  • Twiki, μπορεί να επεκταθεί με plug-ins και να υποστηρίξει λειτουργίες όπως ημερολόγια, λογιστικά φύλλα, RSS, barcodes …
  • Zwiki, το οποίο προσφέρει ένα plug-in WYSIWYG HTML επεξεργαστή που ονομάζεται Eponz και υποστηρίζει όλους τους φυλλομετρητές
  • Perspective, το οποίο είναι δημοφιλές ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες.

Αν και τα περισσότερα wikis είναι δωρεάν, δυστυχώς απαιτούν πολλά από τους χρήστες τους, ως προς την μορφοποίηση των σελίδων τους. Γι’ αυτό και πολλοί αποφασίζουν να πληρώσουν  κάποιες εταιρείες προσφοράς υπηρεσιών και να λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη στην εγκατάσταση και τη μορφοποίηση. Το WikiMatrix είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κάποιος να ψάχνει για το κατάλληλο πακέτο προγράμματος.

Η επιλογή ενός wiki κατάλληλου για μια μικρή επιχείρηση θα πρέπει να γίνει μετά από δοκιμές. Χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει η προσπάθεια και συχνή παρακολούθηση στα πρώτα στάδια.πηγές:

  1. http://www.readwriteweb.com/archives/wiki_business.php
  2. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/business-wiki.htm
  3. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/what_is_a_wiki.htm
  4. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/getstarted_wiki.htm
  5. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/wiki_downside.htm

Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση