Αρχική » 2008 » Δεκέμβριος

Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2008

Δεκέμβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

Ένα αστέρι που πέφτει…μια ευχή για το 2009!

falling-star.jpg

Στον παγωμένο, συννεφιάτικο, σκοτεινό ουρανό του χρόνου που -επιτέλους-φεύγει, όλοι έχουμε τουλάχιστον μια ευχή μέσα μας για το χρόνο που έρχεται.

Ποιες πληγές να θεραπεύσει, άραγε; Ποιες ελπίδες να βγάλει αληθινές; Τι να φέρει μαζί του;

Ο καθένας  βάζει στο αστέρι που πέφτει την αγαπημένη του προσδοκία…

Και εγώ μαζί!

Επτά δεξιότητες που χρειάζονται οι μαθητές επειγόντως!

Οι σημερινοί μαθητές μπορεί να αποτύχουν στη ζωή, ισχυρίζεται ο Tony Wagner, καθηγητής στο Harvard, επειδή το σχολείο τους ρίχνει όλη την προσπάθεια στην προετοιμασία τους για το διαγώνισμα. Ακόμα και αν διαθέτει τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται, αν οι εκπαιδευτικοί δεν διδάξουν τους μαθητές πώς να σκέφτονται πέρα από τα τεστ πολλαπλών επιλογών, υπάρχει πρόβλημα.

Η πρακτική που απαντά στα περισσότερα σχολεία είναι η εξής: ο δάσκαλος κάνει ερωτήσεις και από τους μαθητές λιγότεροι από τους μισούς (ή και από τους μισούς των μισών) σηκώνουν χέρι για να απαντήσουν. Όταν κάποιος απαντήσει στην ερώτηση, ο δάσκαλος συνεχίζει με άλλη ερώτηση. Όταν φτάσει σε κάποιο σημείο που κανείς μαθητής δεν σηκώνει χέρι για να απαντήσει, τότε ο δάσκαλος συνήθως υπαγορεύει την απάντηση ή την γράφει στον πίνακα. Δυστυχώς η απάντηση δεν προκύπτει από τους ίδιους τους μαθητές, αλλά τους υπαγορεύεται έξωθεν, με αποτέλεσμα να μην είναι το αποτέλεσμα της δικής τους διανοητικής πορείας, αλλά κάτι που πρέπει να αποστηθίσουν για να περάσουν το μάθημα.

Ο Wagner παρουσίασε μια λίστα από επτά πολύ ουσιώδεις δεξιότητες που χρειάζονται οι μαθητές για να επιτύχουν στον σύγχρονο κόσμο της πληροφορίας και επικοινωνίας, οι οποίες βρίσκονται στο βιβλίο του με τίτλο:  “The Global Achievement Gap: Why Even Our Best Schools Don’t Teach the New Survival Skills Our Children Need–And What We Can do About It“.

Οι μαθητές, πριν αποφοιτήσουν, θα πρέπει να διαθέτουν δεξιότητες, όπως:

skills.gif

  1. Επίλυση προβλήματος και κριτική σκέψη
  2. Συνεργασία σε δίκτυα και ηγετικές δυνατότητες βάσει επιρροής
  3. Ευστροφία και προσαρμοστικότητα
  4. Πρωτοβουλία και επιχειρηματικό πνεύμα
  5. Αποτελεσματική επικοινωνία γραπτή και προφορική
  6. Ικανότητες πρόσβασης και ανάλυσης πληροφορίας
  7. Περιέργεια και φαντασία

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του στο eSchoolNews, κλικ εδώ

Εισαγωγή ροής δεδομένων (RSS) στο blog μου

Θέλετε να έχετε στην επιφάνεια του blog σας μια τροφοδοσία ροής δεδομένων σχετικών με ένα θέμα που σας ενδιαφέρει;

Το πρόβλημα που συνάντησα όταν προσπάθησα να χρησιμοποιήσω  τα RSS Feed Widgets του WordPress ήταν να βρω το URL του Rss Feed για να το προσθέσω.

Βρήκα τη λύση μέσω του φυλλομετρητή Mozila Firefox και της υπηρεσίας Delicious (social bookmarking). Από την υπηρεσία “Ειδήσεις” της Google μπορείτε να δώσετε τον τίτλο του θέματος που θέλετε να παρακολουθείτε. Στην μπάρα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του φυλλομετρητή Mozila Firefox υπάρχει ένα εικονίδιο χαρακτηριστικό που σας δείχνει αν η τοποθεσία υποστηρίζει rss feed. Κάνοντας κλικ πάνω σε αυτό το εικονίδιο, επιλέγετε “Add as live bookmark…” και σώζετε αυτή την τοποθεσία. Αφού την βρείτε στην υπηρεσία Delicious με δεξί κλικ μπορείτε να έχετε το URL του RSS Feed!

Αναλυτικότερα, δείτε το παρακάτω βίντεο



Twitter: ένας εναλλακτικός τρόπος άμεσης επικοινωνίας

Πώς λειτουργεί το Twitter

twitter.jpgΟι χρήστες του Twitter (αναφέρονται και ως Tweeple) έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε μια ερώτηση “Τι κάνεις τώρα” μόνο με 140 χαρακτήρες. Εφόσον κάποιος κάνει εγγραφή και αποκτήσει λογαριασμό στο Twitter, μπορεί να “ακολουθήσει” (follow) άλλους “tweeple”, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά που γράφουν θα εμφανίζονται στην αρχική του σελίδα. Και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να σε “ακολουθήσουν”, μια μορφή προώθησης που στηρίζεται στην άδεια. Μπορεί κάποιος επίσης να στείλει σε άλλους άμεσο μήνυμα (direct message), αλλά πάλι μόνο με 140 χαρακτήρες ή λιγότερους.

twitter2.jpgΟι επικοινωνίες με το Twitter μπορούν να φαίνονται και να ενημερώνονται στο διαδίκτυο, μέσω εφαρμογών υπολογιστή και κινητών συσκευών. Υπάρχουν εφαρμογές που υποστηρίζουν πρόσθετα χαρακτηριστικά και βοηθούν τη διαχείριση του Twitter. Οι δημοσιεύσεις (που αποκαλούνται: “tweets”) περιλαμβάνουν καθημερινά θέματα, όπως τι τρώει για πρωινό κάποιος, πώς νιώθει για τις εργασίες που κάνει, τι τον ενοχλεί κλπ.

 To Twitter εργαλείο για επιχειρήσεις

twiiter1.pngΤο Twitter θεωρείται πολύτιμο εργαλείο για τους επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν επικοινωνία με τους πελάτες τους. Μπορούν να ερευνήσουν και να δουν τι λένε οι πελάτες τους για τα προϊόντα τους, και αν αναφέρουν κάποιο πρόβλημα, όπως καθυστερήσεις κ.α. Επιπλέον, αν υπάρχει στο προφίλ τους πληροφορία επικοινωνίας, μπορούν να στείλουν απευθείας ένα email ζητώντας επιπρόσθετη πληροφορία για να τους βοηθήσουν να επιλύσουν το πρόβλημα. Έτσι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα πιο άμεσα και οι πελάτες να μένουν ικανοποιημένοι.

Το Twitter μπορεί άριστα να συμπληρώνει ένα blog της επιχείρησης στην προώθηση νέων προϊόντων, εφαρμογών, βίντεο και άλλων με τους Followers (αυτούς που παρακολουθούν τις εγγραφές εν προκειμένω της επιχείρησης).

 

Stay Strong

not-quit.jpg

photo: http://www.flickr.com/photos/midiman/108715098/

Ένα χρήσιμο wiki για τους εκπαιδευτικούς

Ένα πραγματικά χρήσιμο wiki στο οποίο μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βρουν διαφάνειες και βίντεο σχετικά με το πώς να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης για τη διδασκαλία τους, όπως το GMail, Delicious, Google Docs, Google sites, Ning, Twitter, Voice Thread, Flickr, κ.α. είναι αυτό της Liz B. Davis, με τίτλο:

“Integrating 21st Century Tools into Your Teaching”.

Αξίζει να το επισκεφτείτε!

21th-tools.jpgΜάλιστα, έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο: “21th century technology tools” συμβουλές και οδηγίες για εκπαιδευτικούς, το οποίο διαθέτει δωρεάν σε μορφή pdf από το blog της. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν αναλυτικά εικόνες με οδηγίες για τη χρησιμοποίηση σύγχρονων εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης.

Καλά Χριστούγεννα!

160956-7art-merry-christmas-screensaver.jpg

Καλά Χριστούγεννα!

Χρόνια Πολλά!

Χιόνι στο blog μου!

merry_christmas_1024.jpg

Μην περιμένετε να χιονίσει! Δώστε στο blog σας χριστουγεννιάτικη εικόνα, προσθέτοντας μικρές νιφάδες χιονιού!

Είναι απλή η διαδικασία:

1. Αφού βρίσκεστε σε κατάσταση επεξεργασίας, επιλέγετε: “Παρουσίαση”

2. Επιλέγετε Widgets και  προσθέτετε από τα Διαθέσιμα Widgets ένα Κείμενο σύροντάς το σε κάποιο μέρος της Παράπλευρας μπάρας.

3. Μέσα στο χώρο του Κειμένου προσθέτε τον παρακάτω κώδικα javascript (πολλές φορές, ανάλογα με την πυκνότητα που θέλετε να έχετε!):

——————————————

<script src=”http://snow-effect.googlecode.com/files/snow.js” type=”text/javascript”>

/***********************************************
* Snow Effect without images-by Kurt Grigg at http://www.btinternet.com/~kurt.grigg/javascript
* Script featured & available at Dynamic Drive at
http://www.dynamicdrive.com/
* Please keep this notice intact
***********************************************/

</script>

————————————————

4. Κάνετε Αποθήκευση αλλαγών…και χαρείτε το χιόνι σας!

Καλά Χριστούγεννα!

πηγή: http://interestingwebs.blogspot.com/2008/12/how-to-add-falling-snow-effect-to-blog.html

“Εικονικές” διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις

Ο εικονικός κόσμος του Second Life πολύ συχνά αποτελεί χώρο έκφρασης κοινωνικής αντίδρασης σε γεγονότα της πραγματικής ζωής.

 Πιο πρόσφατη είναι η έκφραση αλληλεγγύης στον άδικο χαμό του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Λίγους μήνες νωρίτερα η απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Linden Lab να αυξήσει το κόστος αγοράς και συντήρησης γης σε ένα τμήμα του Second Life ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

price-hike-protest.jpg

Άλλες περιπτώσεις είναι η πορεία για την ειρήνη στο Ιράκ (Ιανουάριος 2007), που έγινε παράλληλα με την πραγματική πορεία στην Ουάσινγκτον και οι διαμαρτυρίες για πιθανή περίπτωση εισβολής στο Ιράν το Φεβρουάριο του 2007.

slrallyiraque.jpg

slpeace.jpg

iranprotest_004.jpg

Αλλά και οι εργαζόμενοι στην  εταιρεία IBM που χρησιμοποιεί το Second Life για την εκπαίδευσή τους διαμαρτυρήθηκαν σε επικείμενη περικοπή του μισθού τους το Σεπτέμβριο του 2007.

ibmslstrike.jpg

Παλιότερες διαμαρτυρίες αφορούσαν στην κυκλοφορία στο εικονικό περιβάλλον του Second Life ενός προγράμματος (του copyBot) που θα μπορούσε να αντιγράψει οποιαδήποτε αντικείμενο είχε κατασκευαστεί μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά κέρδη όσοι ασχολούνταν με κατασκευές (building) και εμπορεύονταν τα προϊόντα τους.

second-life-protest.jpg

Με κλικ στις εικόνες μπορείς να μεταβείς στα σχετικά άρθρα.

Μπορεί η τεχνολογία να…

Παρακολουθώντας αυτό το βίντεο είδα κάποιες μορφές μιζέριας από τις οποίες η τεχνολογία θα μπορούσε να μας βγάλει.
Για παράδειγμα, η προσπάθεια εγκλεισμού της γνώσης και της αλληλεπίδρασης των εκπαιδευόμενων σε αμφιθέατρα και αίθουσες, είναι μια μίζερη προσέγγιση της μάθησης. Όπως, και ο περιορισμός των απαιτήσεων ενός μαθήματος στη συγγραφή από τους εκπαιδευόμενους λίγων σελίδων, με παραδοσιακή μορφή (κατά κανόνα κείμενο), ενώ στην πραγματική τους ζωή οι εκπαιδευόμενοι συνηθίζουν να ανταποκρίνονται σε πιο σύνθετα και περίπλοκα προβλήματα και με πιο πλούσιους τρόπους διάδρασης.

Επίσης, είναι ενοχλητικό να περιορίζεις έναν εκπαιδευόμενο σε ατομικές εργασίες, όταν έχει μάθει να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με πολλούς ανθρώπους που δεν έχει συναντήσει προσωπικά και που μπορεί να είναι κορυφαίοι σε εξειδικευμένους τομείς γνώσης. Είναι μιζέρια να του ζητάς να κάνει μόνο ένα πράγμα-μια άσκηση-ένα καθήκον, όταν έχει μάθει να κάνει ο ίδιος πολλά πράγματα μαζί (multi-tasking). Όπως είναι μιζέρια να χάνεται η ατομική ταυτότητα του εκπαιδευόμενου σε ένα αμφιθέατρο με εκατοντάδες φοιτητές, τη στιγμή που μπορεί αυτή η ταυτότητα να είναι συνεχώς εμφανής και διακριτή μέσα από την συνεισφορά του ίδιου σε ένα συνεργατικό Google έγγραφο.

Η τεχνολογία μπορεί να μας σώσει από την τυραννία του εκπαιδευτικού που μονοπωλεί τη γνώση και την διαχειρίζεται σαν να είναι προσωπικό του κτήμα και εύρημα. Μπορεί να μας σώσει από την ανεδαφική εκμετάλλευση της γνώσης για την προσωπική προβολή και κοινωνική ανέλιξη.Πώς; Μα φυσικά με τα σύγχρονα εργαλεία της περισυλλογής, καταγραφής και διαμοιρασμού της συλλογικής γνώσης, της καθολικής και παγκόσμιας συνείδησης, και με τα εργαλεία μαζικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης γόνιμης και δημιουργικής.

Μπορεί να μας σώσει κυρίως από την τυραννία του εαυτού μας…

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση