2024-25

17/3/2025: Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς ΠΕ88

Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος Ανδρέας Αθανασόπουλος, Σοφία Κουταλίδη, Βασιλική Στοφόρου, Δήμητρα Ευτέρπη Σωτηροπούλου, Αικατερίνη Ταγκαλάκη και Παναγιώτα Τσαχουρίδου διοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Ψηφιακές χωρικές τεχνολογίες (GIS, Τηλεπισκόπηση, drones, GPS) και τεχνητή νοημοσύνη (AI) στη γεωργία και στο περιβάλλον”. Εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Αξιολόγησης Γαιών – Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων στη Γεωργία και Χωρικής Ανάλυσης, Υπεύθυνος Ερευνητικής Μονάδας GIS και Διευθυντής Τομέα Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ Διονύσης Καλύβας. Αναπτύχθηκαν αφενός τα βασικά και απλά θεωρητικά θέματα που αφορούν τις ψηφιακές χωρικές τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, αφετέρου παρουσιαστηκαν παραδείγματα εφαρμογής και χρήσης στα μαθήματα του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα παρακολούθηση και Διαχείριση καλλιεργειών (παρακολούθηση της ανάπτυξης, άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία) και ζωικού κεφαλαίου (κοπαδική και ατομική ψηφιακή κτηνοτροφία) και καταγραφή, διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, βλάστηση) και περιβαλλοντικών καταστάσεων, κινδύνων και καταστροφών. Η συνάντηση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ88 που υπηρετούν στις περιοχές επιστημονικής ευθύνης των διοργανωτών καθώς και άλλους κλάδους σχετικούς με το αντικείμενο,  μπορούσαν δε να συμμετάσχουν και συνάδελφοι από τις περιοχές όπου δεν έχει τοποθετηθεί Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ88. Στη συνάντηση συνδέθηκαν περί τους 220 συνάδελφοι, αρκετοί από το χώρο του σχολείου με τους μαθητές τους.

Υλικό και πληροφορίες:

25/2/2025: Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς ΠΕ88

Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος Ανδρέας Αθανασόπουλος, Σοφία Κουταλίδη, Βασιλική Στοφόρου, Δήμητρα Ευτέρπη Σωτηροπούλου, Αικατερίνη Ταγκαλάκη και Παναγιώτα Τσαχουρίδου διοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Τοπικές ποικιλίες και οι πολλαπλές διαστάσεις τους». Εισηγήτρια ήταν η Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βελτίωσης των Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Πηνελόπη Μπεμπέλη. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε όλες και όλους τις/τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ88, υλοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 25-02-2025 και ώρα 17.00 έως 19:00 και την παρακολούθησαν περί τα 225 άτομα. Για την συνάντηση ενημερώθηκαν και μπορούσαν να συμμετάσχουν και συνάδελφοι από τις περιοχές όπου δεν έχει τοποθετηθεί Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ88.
Μπορείτε να κατεβάστε την περίληψη της εισήγησης και το βιογραφικό της κ. Μπεμπέλη.

31/1/2025: Ενδοσχολική επιμόρφωση

Η επιμόρφωση είχε θέμα την διαχείριση οργανικών αστικών απορριμμάτων και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς του 11ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης (σχολείο παιδαγωγικής μου ευθύνης). Υλικό και πληροφορίες:

28/1/2025: Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς ΠΕ88

Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος Ανδρέας Αθανασόπουλος, Σοφία Κουταλίδη, Βασιλική Στοφόρου, Δήμητρα Ευτέρπη Σωτηροπούλου, Αικατερίνη Ταγκαλάκη και Παναγιώτα Τσαχουρίδου διοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Η ΕΥΖΩΙΑ ΩΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ».
Στο σεμινάριο συμμετείχε ως εισηγητής ο Δρ. Σιμιτζής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η συνάντηση έγινε εξ αποστάσεως την Τρίτη 28-01-2025 και ώρα 12:00 έως 14:00 και την παρακολούθησαν περί τα 180 άτομα. Για την συνάντηση ενημερώθηκαν και μπορούσαν να συμμετάσχουν, εφόσον η λειτουργία του σχολείου που υπηρετούν το επέτρεπε, και οι συνάδελφοι από τις περιοχές όπου δεν έχει τοποθετηθεί Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ88.
Μπορείτε να κατεβάστε την περίληψη της εισήγησης και την παρουσίαση του κ. Σιμιτζή.

19/12/2024: Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς ΠΕ88 ΕΑΕ

Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος Ανδρέας Αθανασόπουλος και Δήμητρα Ευτέρπη Σωτηροπούλου διοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις διδασκαλίας μαθημάτων Γεωπονίας στις ΣΜΕΑΕ». Στο σεμινάριο συμμετείχαν με εισηγήσεις (με τη σειρά που μίλησαν) οι:

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ88 που υπηρετούν σε ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ των περιοχών ευθύνης των διοργανωτών, υλοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 19-12-2024 ώρα 17:00 έως 19:00 και το παρακολούθησαν 40 άτομα.

3/12/2024: Επιμορφωτικό σεμινάριο Συμβούλων Εκπαίδευσης ΠΕ88

Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Σοφία Κουταλίδη, Βασιλική Στοφόρου, Δήμητρα Ευτέρπη Σωτηροπούλου και Παναγιώτα Τσαχουρίδου διοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο  για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου με θέμα τη ρύπανση των υδάτων.
Η συνάντηση έγινε εξ αποστάσεως σε πανελλαδικό επίπεδο την Τρίτη 03-12-2024 και ώρα 12:00 έως 14:00 και την παρακολούθησαν περί τα 180 άτομα. Στο σεμινάριο συμμετείχαν με εισηγήσεις τα επιστημονικά στελέχη του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.:
• Δρ. Νικόλαος Σκουλικίδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΘΑΒΙΠΕΥ / ΕΛΚΕΘΕ. «Η αλλοίωση της σύστασης των υδάτων από τον άνθρωπο».
• Νικολέττα Δίγκα, Βιολόγος, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ. “Ρύπανση από πλαστικά: μια “βουτιά” στην κατάσταση των ελληνικών θαλασσών, στις επιπτώσεις και στις λύσεις!”.
• Έστερ Σκυλάκη, Υποψήφια Διδάκτορας στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, «Πετρελαϊκή ρύπανση στη Μεσόγειο Θάλασσα».
Για την συνάντηση ενημερώθηκαν και μπορούσαν να συμμετάσχουν, εφόσον η λειτουργία του σχολείου που υπηρετούν το επέτρεπε, και οι συνάδελφοι από τις περιοχές όπου δεν έχει τοποθετηθεί Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ88.

18/11/2024: Επιμορφωτικό σεμινάριο Συμβούλων Εκπαίδευσης ΠΕ88

Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Σοφία Κουταλίδη, Βασιλική Στοφόρου, Δήμητρα Ευτέρπη Σωτηροπούλου και Παναγιώτα Τσαχουρίδου πραγματοποίησαν επιμορφωτικό σεμινάριο  για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου με θέμα: «Βιοτεχνολογία και τρόφιμα» και εισηγητή τον καθηγητή Σεραφείμ Παπανικολάου του τμήματος  Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η συνάντηση έγινε εξ αποστάσεως σε πανελλαδικό επίπεδο την Δευτέρα  18-11-2024 και ώρα 18:00 έως 20:00 και την παρακολούθησαν περί τα 250 άτομα.

Για την συνάντηση ενημερώθηκαν και μπορούσαν να συμμετάσχουν, εφόσον η λειτουργία του σχολείου που υπηρετούν το επέτρεπε, και οι συνάδελφοι από τις περιοχές όπου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ88.

Υλικό και πληροφορίες: Παρουσίαση εισηγητή Σ. Παπανικολάου

15/10/2024: Επιμορφωτικό σεμινάριο Συμβούλων Εκπαίδευσης ΠΕ88

Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Σοφία Κουταλίδη, Βασιλική Στοφόρου, Δήμητρα Ευτέρπη Σωτηροπούλου και Παναγιώτα Τσαχουρίδου πραγματοποίησαν επιμορφωτική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς του κλάδου με θέμα:
Θέματα που αφορούν το διδακτικό έργο εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ88
Ωρολόγια Προγράμματα, Οδηγίες Διδασκαλίας, ΤΘΔΔ, Αναθέσεις μαθημάτων, κ.ά”.
Η συνάντηση έγινε εξ αποστάσεως σε πανελλαδικό επίπεδο την Τρίτη 15-10-2024 και ώρα 12:00 έως 14:00 και την παρακολούθησαν περί τα 330 άτομα. Για την συνάντηση ενημερώθηκαν και μπορούσαν να συμμετάσχουν, εφόσον η λειτουργία του σχολείου που υπηρετούν το επέτρεπε, και οι συνάδελφοι από τις περιοχές όπου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ88.

Υλικό και πληροφορίες:

  1. Αθανασόπουλος Α. “Τεχνολογία Γυμνασίου – Μερικές ιδέες και προτάσεις”
  2. Στοφόρου Β. “Εργαστήρια Δεξιοτήτων”
  3. Σωτηροπούλου Δ.-Ε. “ΩΠ και μαθήματα εξεταζόμενα με ΤΘΔΔ”
  4. Ταγκαλάκη Κ. “Αναθέσεις Μαθημάτων κλ. ΠΕ88”
  5. Τσαχουρίδου Π. “Μαθήματα προσανατολισμού (ΕΕΤ, ΖΔΔ) και Επιλογής (Γεωπονία & Αειφόρος Ανάπτυξη) της Α ΕΠΑΛ”