Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Καλωσορίσατε!

Νοέ 201029

Καλώς ήρθατε στο blog της διατροφής!

Ενημερωθείτε, ρωτήστε ή γράψτε ό,τι θέλετε σχετικά με τη διατροφή, τη δίαιτα, τα τρόφιμα και την υγεία.

Οι αγαπημένες συνταγές σας θα παρασκευαστούν και θα εκτιμηθεί δεόντως η …γεύση τους.

Ξεκινήστε… και καλή όρεξη (για ανάγνωση)!

από κάτω από: Αρχική | με ετικέτα  |  1 Σχόλιο »    

Δεκ 201926

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στο 1ο ΕΠΑΛ – ΕΚ Καλαμαριάς!

Δεκ 20193


Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο παζάρι του 1 ου ΕΠΑΛ – ΕΚ Καλαμαριάς θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου στο φουαγιέ του σχολείου μας.

Οι μαθητές των Ειδικοτήτων Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών και Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου θα παρουσιάσουν τα έργα τους: παραδοσιακά προϊόντα (μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα λικέρ, ελιές κ.α.), ανθοσυνθέσεις και γλαστράκια που όπως κάθε χρόνο προσφέρονται στους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και φίλους του σχολείου μας.

Σας προσκαλούμε στο παζάρι μας την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10.00-13.00 πμ για να ευχηθούμε όλοι μαζί:

Καλά και ειρηνικά Χριστούγεννα και

Ευτυχισμένη και δημιουργική τη Νέα Χρονιά!

Διατροφικές Τιμές Αναφοράς στην ΕΕ!

Οκτ 201918

Στον παρακάτω σύνδεσμο ενημερωθείτε και βρείτε τις διατροφικές ανάγκες σας σε κάθε θρεπτικό συστατικό ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα και την ηλικία σας!

https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs?lang=el

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στο 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!

Οκτ 201916

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σήμερα και οι εκπαιδευτικοί του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη διατροφή με διαλέξεις, διάφορες παρασκευές τροφίμων, παιχνίδια και κουίζ. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς για την αξία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, τη σωστή διαχείριση των τροφίμων, τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και τις επιπτώσεις της στην υγεία. Στους μαθητές προσφέρονται υγιεινά μικρογεύματα και ροφήματα και μοιράζεται έντυπο υλικό με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Διατροφικές συστάσεις για τον γενικό πληθυσμό και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες!

Οκτ 201915

 

 

Διατροφικές συστάσεις

ERASMUS DAYS 2019 στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς!

Οκτ 201912

Το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς συμμετείχε στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Εκδηλώσεων του ERASMUS FAIR την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να παρουσιαστούν τα προγράμματα Erasmus + που εκπονήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα «Prohealthy lifestyle with your mobile phone» στο οποίο συμμετείχαν και μαθητές της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών παρουσιάστηκε επίσης. Οι μαθητές της Α και Β τάξης του σχολείου μας ενημερώθηκαν για τους στόχους και τα αποτελέσματα του προγράμματος. Έγινε επίδειξη της εφαρμογής για κινητά «Helfer» που ήταν και το τελικό προϊόν του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες μαθητές έπαιξαν παιχνίδια και έλυσαν γρίφους συμπληρώνοντας την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, επίλυσαν παζλ με θέμα τα βότανα και τις θεραπευτικές τους δράσεις και συζήτησαν για θέματα διατροφής, άσκησης και υγείας.

Το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα!

Σεπ 201920

Τρόφιμα που περιέχουν άμυλο όταν ψηθούν ή τηγανιστούν πολύ, σε σημείο που χάσουν το χρυσοκίτρινο τους χρώμα και αποκτήσουν καφέ χρώμα, αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία μας. Υπεύθυνο είναι το ακρυλαμίδιο ή άλλως 2- προπεναμίδιο, το οποίο είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος των εν λόγω τροφίμων.

Σχηματίζεται συχνά μετά από θερμική επεξεργασία τους, όπως κατά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. ψήσιμο στο φούρνο, ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα, καβούρδισμα). Τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου αυξάνονται όταν τα τρόφιμα αυτά εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία, άνω των 120°C.

Το ακρυλαμίδιο έχει βρεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρασκευάζονται στη βιομηχανία, στον τομέα της εστίασης και στα σπίτια μας. Στα τρόφιμα αυτά συγκαταλέγονται οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα crackers, τα κεϊκς, το ψωμί, τα παξιμάδια/ φρυγανιές, ο καφές, η σοκολάτα καθώς και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Από μελέτες σε ζώα, το ακρυλαμίδιο βρέθηκε να είναι γονιδιοτοξικό, καρκινογόνο, νευροτοξικό και τοξικό στο αναπαραγωγικό τους σύστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ακρυλαμίδιο ταξινομήθηκε ως δυνητικά καρκινογόνο για τον άνθρωπο (IARC, Group 2A). Έτσι οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση των επιπέδων του ακρυλαμιδίου που απαντάται στα τρόφιμα με σκοπό την προστασία της υγείας των καταναλωτών

Σε επίπεδο ΕΕ, μέχρι στιγμής δεν έχουν θεσπιστεί νομοθετικά όρια ακρυλαμιδίου για τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Πρόσφατα όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (E.E.) βασισμένη στις επιστημονικές Γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) του 2014 και 2015, έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να καταθέσει στο άμεσο μέλλον σχετική νομοθετική πρόταση για αυστηρότερες ενδεικτικές τιμές ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Επί του παρόντος εφαρμόζονται οι σχετικές Συστάσεις 2007/331/ΕΚ και 2010/307/ΕΚ για την συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, καθώς και η Σύσταση 2013/647/ΕΚ με ενδεικτικές τιμές ακρυλαμιδίου, με βάση τα στοιχεία παρακολούθησης της EFSA για την περίοδο 2007-2012.

Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, από το 2007 έως σήμερα, παρακολουθεί τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου σε τρόφιμα κυπριακής παραγωγή καθώς και σε τρόφιμα εισαγωγής.

Συνολικά ελέγχθηκαν 432 δείγματα τροφίμων όπως σνάκς – τσίπς/ πατατάκια, πατάτες (προτηγανισμένες και έτοιμες για κατανάλωση), δημητριακά & αρτοποιητικά προϊόντα, κακάο-καφέ-τσαϊ & προϊόντα του, και έτοιμα φαγητά (κεφτέδες, κούπες, κροκέτες, λουκουμάδες). Με βάσει τις ενδεικτικές τιμές, οι οποίες κυμαίνονται από 50 μg/ kg μέχρι 4000 μg/ kg και ορίζονται από την Σύσταση 2013/647/ΕΚ για τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων, τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν ήταν ανησυχητικά, εκτός από μεμονωμένα δείγματα τσιπς που περιείχαν υψηλές τιμές ακρυλαμιδίου.

Οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου, όπως και όλων των ΚΜ της ΕΕ, παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες στις βιομηχανίες, στους χώρους εστίασης, για τον κατάλληλο τρόπο χειρισμού/ μαγειρέματος των αμυλούχων τροφίμων ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η παρουσία του ακρυλαμιδίου σε αυτά: Συγκεκριμένα, να δίνονται συστάσεις / οδηγίες στους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, βάση του Πακέτου εργαλείων (Τoolbox) της «FoodDrinkEurope», για την λήψη των κατάλληλων μέτρων ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η παρουσία του ακρυλαμιδίου στα τελικά προϊόντα.

Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει το τρόφιμο κατά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει

Στους καταναλωτές να παρέχονται συμβουλές προσαρμοσμένες στις εθνικές διατροφικές συνήθειες και γαστρονομικές παραδόσεις. Μια ισορροπημένη διατροφή, η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών, καθώς και η αλλαγή του τρόπου μαγειρέματος μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του σχηματισμού ακρυλαμιδίου

Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, ακολουθήστε τους χρόνους τηγανίσματος και τις θερμοκρασίες που συνιστώνται ώστε να αποφεύγεται το παρατεταμένο μαγείρεμα και το κάψιμο.

Ψήνετε τη φρυγανιά μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα και όχι καφέ.

Ψήνετε το ψωμί ή αρτοσκευάσματα/μπισκότα μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα αντί καφέ.

Μαγειρέψτε τις πατάτες (τηγανιτές ή στο φούρνο) ή τα προϊόντα πατάτας, όπως κροκέτες, κεφτέδες, μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα αντί καφέ.

Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι έτσι αυξάνονται τα επίπεδα των σακχάρων (δυνητικά αυξάνοντας την παραγωγή ακρυλαμιδίου κατά το μαγείρεμα). Κρατήστε τις σε σκοτεινό και δροσερό μέρος

Μέχρι το 2002 η παρουσία του ακρυλαμίδιου στα τρόφιμα ήταν άγνωστη και η ανακάλυψή του έγινε από Σουηδούς επιστήμονες.

Το ακρυλαμίδιο ήταν γνωστό μόνο ως χημικό προϊόν που παραγόταν βιομηχανικά και χρησιμοποιείτο ως πρόσθετο στον καθαρισμό του πόσιμου νερού.

Από την χρήση αυτή είχε προκύψει και το επίσημο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο διεθνώς για το ακρυλαμίδιο στο νερό, που είναι το 0,5 μικρογραμμάριο ανά λίτρο (μg/l). Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ το όριο του στο νερό ήταν τόσο χαμηλό, οι συγκεντρώσεις που ανιχνεύθηκαν στα τρόφιμα ήταν μέχρι και 7000 μικρογραμμάρια (μg) ανά κιλό τροφίμου (μg/kg).

Ως εκ τούτου, όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ ερευνούν το θέμα του ακρυλαμιδίου, με σκοπό να υπολογιστεί η ημερήσια πρόσληψη σε εθνικό επίπεδο και να γίνει εκτίμηση της επικινδυνότητας του. Σύμφωνα με την σχετική επιστημονική Γνωμοδότηση της EFSA του 2015, (http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4104) η έκθεση στο ακρυλαμίδιο αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, με πιο ευάλωτες τα βρέφη και παιδιά που εκτίθενται περισσότερο στο ακρυλαμίδιο λόγω του μικρού σωματικού τους βάρους.

Μέχρις ότου καταλήξει η επιστημονική κοινότητα τη θέσπιση επιτρεπόμενων ορίων ακρυλαμιδίου, τόσο οι βιομήχανοι όσοι και οι καταναλωτές συστήνεται να εφαρμόζουν την Αρχή της Προφύλαξης.

Πηγή: Γενικό Χημείο Κυπριακής Δημοκρατίας, scientificallytalking.com

Βασικές οδηγίες για τον χειρισμό τροφίμων!

Σεπ 201915

Αποτέλεσμα εικόνας για ασφάλεια τροφίμων εικόνες

Ενημερωθείτε για τους τρόπους χειρισμού των τροφίμων από εργαζόμενους σε χώρους εστίασης ή πώλησης τροφίμων.

2011_11_15_Βασικές οδηγίες προς τους εργαζόμενους για την ασφάλεια των τροφίμων που χειρίζονται

Αγιασμός στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς!

Σεπ 201911
Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο αγιασμός στο σχολείο μας, στο 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ!
Στην τελετή παρέστησαν η διοίκηση του σχολείου με επικεφαλής την κ. Κ. Σεϊτανίδου, νεοτοποθετηθείσα στη θέση αυτή, σύσσωμος ο σύλλογος των διδασκόντων καθηγητών, οι μαθητές και το λοιπό προσωπικό του σχολείου.
Επίσης, παρέστησαν μέλη του νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβουλίου και διαβάστηκαν τα υπέροχα λόγια της εγκυκλίου που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιουστίνος.
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους!

Αγιασμός στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς!

Σεπ 20198

Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 11/09/2019 στις 10.15 π.μ.

« Παλιότερα άρθρα

Η ώρα πήγε…

Ο καλός μας ο καιρός…

booked.net

Healthy Tips

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Ακολουθήστε… την «άχνη» μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...
Ιανουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Θερμιδομετρητής

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

Το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο
European School Radio

Αρχείο δημοσιεύσεων

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων