Λογισμικό και οδηγίες

Δείτε παρακάτω υπερσυνδέσεις ή παρουσιάσεις λογισμικού, υπηρεσιών διαδικτύου ή τεχνικών που συνδέονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και έχω δοκιμάσει ή αξιοποιήσει εγώ ή κάποιοι άλλοι συνάδελφοι.

Λογισμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στην Γεωπονική εκπαίδευση

Για προγράμματα και υπηρεσίες διαδικτύου που δεν είναι αναρτημένα σε δημόσια αποθετήρια και μπορεί να είναι ελεύθερο λογισμικό ή ανοικτού κώδικα, ή και κλειστού κώδικα αλλά προσφερόμενα δωρεάν, έχω δημιουργήσει έναν κατάλογο με σύντομη περιγραφή και υπερσυνδέσεις.

Google Earth Pro

Δείτε το στο slideshare.net

Καταγραφή οθόνης

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα βίντεο επίδειξης κάποιας δραστηριότητας που εξελίσσεται στην οθόνη του υπολογιστή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια δωρεάν προγράμματα όπως μεταξύ πολλών άλλων και  τα παρακάτω:

  • το πολύ γνωστό Wink που όμως δημιουργεί βίντεο στην παρωχημένη μορφή flash (.swf) και πρέπει μετά να τα μετατρέψουμε σε κάποια άλλη μορφή μέσω άλλου προγράμματος.
  • το Screen Recorder δωρεάν online υπηρεσία
  • στα Windows 10 υπάρχει (κρυμμένο) το εργαλείο “Εγγραφή” ως μέρος των εργαλείων του Game bar που ενεργοποιείται με το συνδυασμό πλήκτρων Windows και G.
  • το Flashback Express με το οποίο δημιουργήθηκαν τα βίντεο που ακολουθούν.

Δημιουργός διαγραμμάτων DIA

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν (Λογισμικό ανοικτού κώδικα). Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://dia-installer.de. Δείτε ένα βίντεο μα τα βασικά χαρακτηριστικά και πιο κάτω ένα βίντεο για αξιοποίηση σε απλά σχέδια κήπων.

Δημιουργία απλού σχεδίου κήπου με 4 επίπεδα (στρώματα)

Χρήση παλαιού προγράμματος (3D Landscape 2) σε Windows 10

Στο βίντεο βλέπουμε πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα παλιό πρόγραμμα σχεδιασμού κήπων (είχε διανεμηθεί παλιά σε κάποια σχολεία) έτσι ώστε να μοιάζει σαν να τρέχει μέσα από τα Windows 10 (“προβολή ενσωμάτωσης” του εικονικού στο κανονικό λειτουργικό σύστημα). Έχει προηγηθεί η εγκατάσταση των Windows XP ως εικονικής μηχανής με το πρόγραμμα Virtual Box που δεν φαίνεται στο βίντεο αλλά μπορείτε να απευθυνθείτε στον πληροφορικό του σχολείου ή να δείτε βίντεο εδώ (Ελληνικά) ή εδώ (Αγγλικά).

Λογισμικά εννοιολογικής χαρτογράφησης

Θεωρία εννοιολογικής χαρτογράφησης (Αθανάσιος Ιωάννου, Παρουσίαση)
Συνοπτική παρουσίαση λογισμικού (κυρίως ελεύθερου):

Δείτε το στο slideshare.net

Πρώτα βήματα με το Cmap Tools:

Δείτε το στο slideshare.net

Πώς θολώνουμε πρόσωπα σε μια εικόνα

Με χρήση του δωρεάν προγράμματος Irfan Viewer

Πώς θολώνουμε πρόσωπα σε ένα βίντεο

Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα Sensarea. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ, ενώ οδηγίες για το θόλωμα περιοχών βίντεο υπάρχουν εδώ (Βίντεο Youtube)

Οδηγός Εργαλείων Αειφορικής Τεχνολογίας

Αειφορική ΤεχνολογίαΠαρουσίαση διαφόρων λογισμικών για χρήση στην (Περιβαλλοντική) Εκπαίδευση, με οδηγίες και εκπαιδευτικά σενάρια. Συλλογικό έργο, έκδοση του ΚΠΕ Λευκίμμης, 2014.

Οδηγίες δημιουργίας wiki

Εξαιρετική δουλειά από την συνάδελφο Καμπαράκη Ελένη. Τα παραδείγματα στο τέλος (βίντεο στο youtube) από το wiki του μαθήματος της Τεχνολογίας Γυμνασίου

Δείτε το στο slideshare.net