“Τάραξε πάλι το νερό. Σβήσε τα ίχνη μου πάλι. Πες τους πως είμαι ένας ελεύθερος άνεμος που γυρνά μέσα στο μέλλον.”
Νικηφόρος Βρεττάκος
Είμαστε από τους τυχερούς που ζούμε δίπλα στη θάλασσα!
και μπορούμε να αφήσουμε τα ίχνη μας εκεί που σκάει το κύμα!
Η τάξη μας είναι υπαίθρια και μια Καθαρά Δευτέρα θα προσπαθήσουμε να πετάξουμε έναν χαρταετό
Γιατί ακριβώς όπως κι εμείς, οι χαρταετοί είναι φτιαγμένοι για να πετάνε
και θα φτάσουνε πολύ ψηλά
Αρκεί ο αέρας να φυσάει δυνατά εμπιστοσύνη, ενθάρρυνση και αγάπη
Τα παιδιά βρίσκουν τα πάντα μέσα στο τίποτα
Οι μεγάλοι συχνά ασχολούνται με το τίποτα ενώ έχουν τα πάντα
Ένας καλός φίλος, μια συναπαστική στιγμή και το μοίρασμα του φαγητού είναι αρκετά! Λίγη λαγάνα, ελιές,χαλβάς… Άλλωστε η ζωή είναι ωραία μέσα από τα απλά πράγματα!
Ένα παιδί ξέρει να απαιτεί αυτό που θέλει με όλη του τη δύναμη και να καταφέρνει αυτό που πριν έμοιαζε πολύ δύσκολο
Πίσω στη μικρή μας τάξη με την κ. Ανδριάνα μιλήσαμε για το αυτοσχέδιο ημερολόγιο της Σαρακοστής
Ένα παιδί μπορεί να σου διδάξει να είσαι ευτυχισμένο χωρίς ιδιαίτερο λόγο
γιατί είμαστε ευτυχισμένοι όταν πλάθουμε, μορφοποιούμε και δημιουργούμε
και με το αυτοσχέδιο ημερολόγιο μας θα μετρήσουμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα!
Σε μια εποχή που οι δυσκολίες και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων είναι πιο έντονοι από ποτέ, εμείς στο σχολείο μας είχαμε την τύχη να βιώσουμε την πραγματική δύναμη της συνεργασίας και της προσφοράς. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και πολλοί γονείς μεμονωμένα, στάθηκαν δίπλα μας με κάθε τρόπο, προσφέροντας απλόχερα τη στήριξή τους και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση του σχολικού μας περιβάλλοντος.
Με τη δική τους βοήθεια:
Αντικαταστάθηκε το φίλτρο νερού με πρωτοβουλία του κ. Μαρκάκη.
Αγοράστηκαν 7 στρώματα ύπνου για το ολοήμερο τμήμα (4 από τον Σύλλογο και 3 από τον κ. Δαφέρμο).
Το φαρμακείο του σχολείου μας εξοπλίστηκε πλήρως δύο φορές χάρη στην κ. Θωμαδάκη.
Η σχολική βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με 70 νέους τίτλους βιβλίων.
Ο Άη Βασίλης ήρθε στο σχολείο και μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά!
Καθαρίστηκαν τα χαλιά των τάξεων, δημιουργώντας έναν πιο υγιεινό και ευχάριστο χώρο για τα παιδιά.
Αγοράστηκαν υλικά και τοποθετήθηκε σωστά ο διαδραστικός πίνακας στην αίθουσα 3 με προσωπική εργασία του κ. Ταμπακάκη
Διοργανώθηκε μια υπέροχη παράσταση την Τσικνοπέμπτη με τον Μάγο Τετέλο και προσφέρθηκαν σουβλάκια σε όλα τα παιδιά.
Ολοκληρώθηκε η απαιτητική ανακαίνιση της αίθουσας 2: η παλιά ετοιμόρροπη ραφιέρα αντικαταστάθηκε με ένα κλειστό έπιπλο, ενώ τοποθετήθηκε και νέος πίνακας για τις εργασίες των παιδιών. Τα έπιπλα αγοράστηκαν από τον Σύλλογο και η τοποθέτηση έγινε από τους κ. Καράλη και Γκρίτζαλη.
Όλα αυτά δεν είναι απλώς παρεμβάσεις στον χώρο, είναι πράξεις αγάπης, φροντίδας και αληθινής συμμετοχής στη σχολική ζωή. Μαζί, με αλληλεγγύη και διάθεση προσφοράς, δημιουργούμε ένα σχολείο ζεστό, ασφαλές και ελκυστικό για τα παιδιά μας. Ένα περιβάλλον όπου η μάθηση ανθίζει.
Τα λαογραφικά μουσεία προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη των νηπίων. Μέσα από τα εκθέματά τους, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους με έναν τρόπο βιωματικό και διασκεδαστικό.
Παρατηρώντας παραδοσιακά αντικείμενα, όπως εργαλεία, ρούχα και παιχνίδια, τα νήπια αναπτύσσουν την περιέργεια και τη φαντασία τους. Μαθαίνουν για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στο παρελθόν, τις τέχνες και τα επαγγέλματα, διευρύνοντας τις γνώσεις τους για τον κόσμο.
Επιπλέον, η αλληλεπίδραση με τα μουσειακά αντικείμενα, ακόμα και αν είναι μόνο οπτική, ενισχύει την αισθητηριακή τους αντίληψη και την παρατηρητικότητά τους. Ακούγοντας ιστορίες και μύθους που συνδέονται με τα εκθέματα, αναπτύσσουν τον προφορικό τους λόγο και την κατανόηση.
Τέλος, η επίσκεψη σε ένα λαογραφικό μουσείο καλλιεργεί την αγάπη για την παράδοση και την εθνική τους ταυτότητα από μικρή ηλικία, βοηθώντας τα να κατανοήσουν τη σύνδεσή τους με το παρελθόν και να σεβαστούν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Είναι μια ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις.
Σήμερα, στην καρδιά της άνοιξης, γιορτάζουμε μια πολύ σημαντική ημέρα για την πατρίδα μας, την 25η Μαρτίου. Μια ημέρα γεμάτη φως, ελπίδα και θάρρος!
Σαν μικροί εξερευνητές της ιστορίας, μάθαμε για τους γενναίους ανθρώπους που πριν πολλά χρόνια αποφάσισαν να αγωνιστούν για την ελευθερία της Ελλάδας. Φανταστήκαμε τους ήρωες και τις ηρωίδες που με πίστη και αποφασιστικότητα είπαν ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε όσους ήθελαν να τους στερήσουν την ανεξαρτησία τους.
Στο νηπιαγωγείο μας, αυτές τις μέρες, ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο μέσα από όμορφες ιστορίες, ζωγραφίσαμε σημαίες που κυματίζουν περήφανα και τραγουδήσαμε πατριωτικά τραγούδια που μας γεμίζουν χαρά και συγκίνηση.
Και κάπως έτσι φτιάξαμε τη δική μας ψηφιακή πινακοθήκη! Μπορείτε να τη θαυμάσετε εδώ! Οι ζωγραφιές των παιδιών στο μουσείο! Ευχαριστουμε τις φοιτήτριες του ΠΤΠΕ Μπαροτσάκη Όλια για τη δημιουργία της ψηφιακής ξενάγησης στο artsteps και την Μαίρη Γιαμαλή για τη διδασκαλία τους στο τμήμα 1.
Μάθαμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια άλλη σημαντική γιορτή που συμπίπτει με την Επανάσταση του 1821, και νιώσαμε τη διπλή χαρά αυτής της ημέρας.
Σήμερα, καθώς βλέπουμε τις γαλανόλευκες σημαίες να κυματίζουν, ας θυμηθούμε την αξία της ελευθερίας και της ενότητας. Ας κρατήσουμε στην καρδιά μας την ιστορία του τόπου μας και ας συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Χρόνια πολλά σε όλους! Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!
Οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και οι γονείς του 9ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου εκφράζουν τις θερμές του ευχαριστίες προς το Library4all για τη γενναιόδωρη προσφορά 22 βιβλίων στη σχολική μας βιβλιοθήκη.
Η πολύτιμη αυτή δωρεά συμβάλλει ουσιαστικά στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας, δίνοντας στους μαθητές μας την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου και της γνώσης. Μέσα από τη σπουδαία δράση του, το Library4all προάγει τη φιλαναγνωσία και ενισχύει την πρόσβαση των παιδιών σε ποιοτικό εκπαιδευτικό υλικό, προσφέροντάς τους πολύτιμα εφόδια για το μέλλον.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και την ευγενική σας προσφορά!
Οι εγγραφές των μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-26, θα πραγματοποιηθούν από 5 έως 24 Μαρτίου 2025. Εγγραφές μετά την 24η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/
Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-26, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2021.
Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/ κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του. Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.
Τα όρια του σχολείου μας σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι:
Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους γονείς μετα την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής και να επικοινωνούν με την Προϊσταμένη του σχολείου στο τηλέφωνο 2831022381 ή στο email mail@9nip-rethymn.reth.sch.grγια ραντεβού.
Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται από τους γονείς μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης κατά την επίσκεψη τους στη σχολική μονάδα είναι :
1.η αίτηση εγγραφής για το τμήμα πρόωρης υποδοχής, για το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα ή για
το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου (δίνεται από το σχολείο).
β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (δίνεται από το σχολείο)
γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλο στοιχείο, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα
εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
δ) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του/της μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Για την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών: πιστοποιητικό γέννησης, επίσημα μεταφρασμένο
Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο Νηπιαγωγείο
Πριν την τελική υποβολή της αίτησης απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/ κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωσή του.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών /τριών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής
1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν προνήπια/νήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα
και φοιτούν στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα πέντε (5) προνήπια/
νήπια.
3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.
4. Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις
16:00 σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και στις 17.30
για το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Πρόωρη αποχώρηση προνηπίων/νηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.
Ο Φεβρουάριος ήταν ο τελευταίος μήνας του προγράμματος etwinning “My world of science”. Τον μήνα αυτόν γνωρίσαμε δύο πιο πρόσφατους επιστήμονες, τον Aziz Sancar και τον Demis Hassabis. O Aziz Sancar είναι μοριακός βιολόγος και αφού μελέτησε το ανθρώπινο DNA ανακάλυψε τρόπους να επιδιορθώνεται όταν αλλοιωθεί από κάποιες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος. Αρχικά λοιπόν διαβάσαμε μια ιστορία για τη ζωή του και στη συνέχεια εξηγήσαμε τί είναι το DNA και προσπάθησαν τα παιδιά να το αναπαραστήσουν. Πρώτα το έκαναν ατομικά με πλαστελίνη και οδοντογλυφίδες και μετά κάναμε μια ομαδική κατασκευή.
Ο τελευταίος επιστήμονας με τον οποίο ασχοληθήκαμε ήταν ο Demis Hassabis. Ο νεαρός αυτός επιστήμονας έκανε ανακαλύψεις που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Προσπαθήσαμε λοιπόν να καταλάβουμε τί είναι η τεχνητή νοημοσύνη και αναφερθήκαμε και στα ρομπότ, τα οποία στις μέρες μας εκτελούν εντολές που τους δίνει ο άνθρωπος. Ζωγραφίσαμε λοιπόν ένα φύλλο εργασίας με τίτλο: “Ζωγράφισε το δικό σου ρομπότ και δώσε του μια εντολή”, και τέλος φτιάξαμε τα δικά μας ρομποτάκια.
Αυτό το πρόγραμμα Etwinning τελείωσε την εβδομάδα των αποκριών και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από κοινού με τις άλλες χώρες να φτιάξουν τα παιδιά μάσκες με τους επιστήμονες που μάθαμε και να αποχαιρετιστούν φορώντας αυτές.
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έγιναν πολλές συνεργατικές εργασίες με όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος. Κάποιες από τις εργασίες αυτές βρίσκονται στα παρακάτω links:
Στο παρακάτω δημιουργήσαμε με το πρόγραμμα Colorilo μια συνεργατική ζωγραφιά για τον Αρχιμήδη και όλες οι ζωγραφιές παρουσιάστηκαν σε ένα ψηφιακό μουσείο.
Η Τσικνοπέμπτη στο νηπιαγωγείο μας ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη χρώμα, χαρά και πολλές εκπλήξεις! Οι νηπιαγωγοί ετοίμασαν τις στολές των παιδιών, μεταμορφώνοντας το σχολείο σε ένα φανταστικό σκηνικό με “εισβολή εξωγήινων”, πιτζαμοήρωες που έφεραν δράση και τροχονόμους που προσπαθούσαν να βάλουν τάξη στο χαρούμενο χάος.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σύλλογο Γονέων που, όπως πάντα, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για να διασκεδάσουν τα παιδιά! Η παρουσία του μάγου Τετέλο ξετρέλανε τους μικρούς μας φίλους, καθώς με ταχυδακτυλουργικά κόλπα τους καθήλωσε και τους γέμισε ενθουσιασμό.
Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί! Ο Σύλλογος Γονέων φρόντισε να τηρήσουμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κερνώντας όλα τα παιδιά λαχταριστά σουβλάκια, πατάτες και πιτούλες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μαμά της Κάλλιας ετοίμασε πεντανόστιμα γλυκά, που μοιράστηκαν σε όλους.
Ήταν μια υπέροχη μέρα, γεμάτη χαμόγελα, μουσική και όμορφες στιγμές. Χωρίς την αμέριστη στήριξη και την προσφορά του Συλλόγου Γονέων, αυτή η γιορτή δε θα είχε την ίδια επιτυχία. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και ανυπομονούμε για την επόμενη γιορτή μας!
Τον δεύτερο μήνα, τη δεύτερη βδομάδα και την δεύτερη μέρα του χρόνου γιορτάζεται η Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. Έτσι λοιπόν φέτος το τμήμα 3 από το σχολείο μας ενημερώθηκε και πήρε μέρος σε δράσεις σχετικά με το ασφαλές διαδίκτυο. Σε αυτό μας βοήθησε το σχετικό site που υπάρχει https://saferinternet4kids.gr ,το οποίο περιλαμβάνει ενημερωτικό και παιδαγωγικό υλικό για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Αρχικά έγινε μια έρευνα με ερωτήσεις στα παιδιά για το τί είναι Internet και αν το χρησιμοποιούν, καθώς και αν έχουν υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ευχάριστη θα έλεγα, τα περισσότερα παιδιά δεν ήξεραν τί είναι το Internet και δεν είχαν δικό τους κάτι από αυτά. Στη συνέχεια κάθε παιδί μας είπε τί του αρέσει να κάνει στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ και το ζωγράφισε.
Εξηγήσαμε πόσα πολλά πράγματα μας προσφέρει το Διαδίκτυο καθώς και πόσο συχνά το χρησιμοποιούμε στην τάξη για να βρούμε πληροφορίες για κάποιο θέμα ή για να ακούσουμε μουσική στο Youtube. Όμως αναφέραμε πως υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Είδαμε λοιπόν στον προτζέκτορα κάποια σχετικά βίντεο, διαβάσαμε παραμύθια, παίξαμε ψηφιακά κουίζ και παζλ και συζητήσαμε για τους κινδύνους που υπάρχουν.
1. Κάνω συμφωνία με τους γονείς μου για το πόση ώρα θα χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή.
2. Δεν μοιράζομαι τα προσωπικά δεδομένα μου (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση, κωδικούς).
3. Δεν πατάω οποιοδήποτε εικονίδιο μου εμφανιστεί χωρίς να ρωτήσω τους γονείς μου γιατί μπορεί να είναι ιός.
4. Δεν ανεβάζω στο διαδίκτυο φωτογραφίες δικές μου ή των φίλων μου.
5. Παίζω παιχνίδια που είναι για την ηλικία μου και
6. Δεν απαντάω σε μηνύματα που μπορεί να μου στείλει κάποιος χωρίς να ενημερώσω τους γονείς μου γιατί δεν ξέρουμε ποιος πραγματικά είναι.
Αφού συζητήσαμε για όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία αφίσα για να ενημερώσουμε τους γονείς μας αλλά και τους μαθητές των άλλων τάξεων.
Τέλος για το ασφαλές διαδίκτυο κάναμε κάποιες δράσεις και με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Etwinning “My world of science”, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τα προγράμματα αυτά καθώς γίνονται με συνεργασία πολλών χωρών και θέλει προσοχή στη χρήση του διαδικτύου.
Έτσι λοιπόν κάναμε ατομικά φύλλα εργασίας,
και συνεργατικά την παρακάτω αφίσα, ζωγραφίζοντας κάθε σχολείο και 1-2 γράμματα.
Η χρήση του διαδικτύου είναι κάτι αναπόφευκτο στη ζωή μας και ο τρόπος για να χρησιμοποιείται σωστά αφορά μικρούς και μεγάλους. Για το λόγο αυτό, πριν δώσετε οθόνες στα παιδιά αφιερώστε κάποιο χρόνο πρώτα για να τα ενημερώσετε για την σωστή χρήση τους αλλά και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτά .
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή