Αρχική » Καινοτόμα προγράμματα » Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο (σχολικό έτος 2021-2022)

Ο καιρός

booked.net

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο (σχολικό έτος 2021-2022)

agglikan

Το παιδί δε θυμάται τί του διδάξαμε, αλλά θα θυμάται για πάντα πώς το κάναμε να νιώσει…

Η εισαγωγή μιας οποιασδήποτε επιπρόσθετης γλώσσας στην προσχολική ηλικία δεν αποτελεί μόνο μια γλωσσική ικανότητα. Είναι πρωτίστως μια δημιουργική διαδικασία που επηρεάζει θετικά την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών.  Άλλωστε, η αγγλική γλώσσα αποτελεί πλέον μια βασική δεξιότητα και όχι απλώς μια ξένη γλώσσα. Εκτός των άλλων αποτελεί τη ‘γλώσσα πρόσβασης στον κόσμο’ (Alexiou, 2020).

Τα πλεονεκτήματα της εκμάθησης γλωσσών από μικρή ηλικία δεν σχετίζονται απλώς με την εκμάθηση γλωσσών και τη μελλοντική επιτυχία, αλλά και με άλλα οφέλη, γνωστικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ψυχο-συναισθηματικά. Επομένως,  η συνεισφορά μιας οποιαδήποτε ξένης γλώσσας στο Νηπιαγωγείο συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Η ιδέα βασίζεται σε μια κοινωνικο-παιδαγωγική προοπτική, που δίνει έμφαση στην εισαγωγή των αγγλικών ως μέσο:

  • προώθησης των εκφραστικών εργαλείων και της πολυγλωσσικής ευαισθητοποίησης των παιδιών,
  • ενίσχυσης των κινήτρων, της αγάπης και της εμπιστοσύνης τους στην εκμάθηση γλωσσών,
  • ανάπτυξης διαπολιτισμικής ευαισθησίας και σεβασμού,
  • ενίσχυσης της διαφοροποιημένης πολιτισμικής και γλωσσικής ταυτότητας των παιδιών, τη θετικής εικόνας του εαυτού τους και της χρήσης της μητρικής γλώσσας, ως πλεονέκτημα στη μαθησιακή διαδικασία και την επικοινωνία (Alexiou & Penderi, 2021).

ιστολόγιο

Γεωργία Γεωργάκη (Αγγλικής)

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση