Στην Αθήνα 28-30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε φέτος το Πανευρωπαϊκό Θεματικό Συνέδριο eTwinning με θέμα “Learning to think in a digital society” (Μαθαίνοντας να σκεφτόμαστε σε μια ψηφιακή κοινωνία).
Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 200 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσα στους 12 Έλληνες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν και η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Καραμπούλη Βασιλική.
Οι εργασίες του συνεδρίου αποτελούνταν από 24 Παράλληλα Εργαστήρια τα οποία συμπεριλάμβαναν κατασκευές ρομποτικής, προγραμματισμό με scratch, επεξεργασία σε ελεύθερα λογισμικά, ψηφιακούς κόσμους, διαδικτυακή συνεργασία για επίλυση προβλημάτων, εκπαιδευτικά ανοιχτά λογισμικά και άλλα.
Αρκετά παραδείγματα είχαμε από σχολεία στα οποία μαθητές και δάσκαλοι συμμετέχουν σαν ενεργοί συντάκτες σε ιστοσελίδες και λογισμικά ανοικτού τύπου όπως η wikipedia https://el.wikipedia.org/ όπου δίνεται η ευκαιρία επεξεργασίας και σύνταξης άρθρων και το openstreetmap https://www.openstreetmap.org/ όπου μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στη χαρτογράφηση της περιοχής μας ή και οποιασδήποτε άλλης περιοχής θέλουμε.
Επίσης εκτός από τις εισαγωγικές ομιλίες σχετικά με την υπολογιστική σκέψη, την ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να επιλύει προβλήματα, έγιναν και παράλληλες εισηγήσεις σε εκπαιδευτικά θέματα σχετικά πάντα με τη σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η σημασία των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επικοινωνίας στην ένταξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικότερα στα πλαίσια μιας συνεργασίας eTwinning.