Martin Luther King και Rosa Parks: δύο εμβληματικές προσωπικότητες του αγώνα κατά του ρατσισμού

Γράφει η δασκάλα του μαθήματος των Αγγλικών κα  Σταυρούλα Καρασούλα

Με αφορμή την ημέρα κατά του ρατσισμού, 21 Μαρτίου, στο μάθημα των αγγλικών έγιναν δραστηριότητες σχετικά με τον φυλετικό διαχωρισμό (racial segregation) και δύο προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη μάχη κατά του ρατσισμού, τον Martin Luther King και τη Rosa Parks.

MTE1ODA0OTcxNzQ5Mzc3NTQ5H Αφροαμερικανίδα Rosa Parks σήμερα αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων» καθώς έμεινε στην ιστορία όταν την 1η Δεκέμβρη 1955 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, επιστρέφοντας από τη δουλειά της με το λεωφορείο, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε ένα λευκό επιβάτη. Σύμφωνα με τους νόμους περί φυλετικού διαχωρισμού, οι έγχρωμοι έπρεπε να καθίσουν στο πίσω μέρος των λεωφορείων και να παραχωρήσουν τη θέση τους στους λευκούς. Η Rosa Parks αρνήθηκε και συνελήφθη. Μετά την αποφυλάκισή της, αποφασίστηκε να διεξαχθεί μποϊκοτάζ στα λεωφορεία του Μοντγκόμερυ το οποίο διήρκεσε 381 ημέρες και έληξε το Νοέμβριο του 1956 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο περί φυλετικού διαχωρισμού.

Martin_Luther_King_JrΕπικεφαλής του μποϊκοτάζ ήταν ο νεαρός τότε Martin Luther King ο οποίος αργότερα αναδείχθηκε σε ηγέτη του κινήματος κατά του ρατσισμού. Υπερασπιζόμενος τη φιλοσοφία της «μη βίας», δεινός ρήτορας και γνωστός για το διάσημο λόγο του “I have a dream” έμεινε στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα για ισότητα και κατάργηση φυλετικών διακρίσεων και δολοφονήθηκε το 1968.

Με αφορμή το συγκεκριμένο μάθημα, συγκεντρώθηκε σχετικό υλικό από τους  μαθητές  στο μάθημα της πληροφορικής και φτιάχτηκαν  στην τάξη οι παρακάτω διαδραστικές αφίσες.

Διαδραστική αφίσα για Rosa Parks

1452107309-medium

Διαδραστική αφίσα για Martin Luther King

1452110853-medium

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Επικαιρότητα, Παγκόσμιες μέρες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *