Προγραμματισμός για το μάθημα της Πληροφορικής

αρχείο λήψηςΓράφει η εκπ/κός Πληροφορικής του σχολείου, κα Ράπτη Φωτεινή

Αγαπητοί γονείς,

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να σας ενημερώσω για τον προγραμματισμό ύλης στο μάθημα των Τ.Π.Ε (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας). Το μάθημα των Τ.Π.Ε. δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν τον κόσμο των υπολογιστών και της πληροφορίας μέσω μιας σειράς εργαλείων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου , σε ευχάριστο και εύχρηστο περιβάλλον. Από την Α’ – Στ ‘ τάξη οι μαθητές  θα σχεδιάσουν – ζωγραφίσουν, Θα μορφοποιήσουν κείμενα, θα επεξεργαστούν λογιστικά φύλλα, θα δημιουργήσουν παρουσιάσεις  θα αναζητήσουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο και τέλος θα μάθουν τις βασικές αρχές του προγραμματισμού που ενισχύει την μαθηματική και αλγοριθμική σκέψη.

Συγκεκριμένα :

Α’ – Β’ τάξη

Γνωριμία με τα βασικά μέρη του υπολογιστή –Εξοικείωση με το ποντίκι, πληκτρολόγιο – Σχεδίαση – Ζωγραφική – Εισαγωγή στην επεξεργασία κειμένου.

Εκπαιδευτικό Λογισμικό: Libreoffice Draw, Tuxpaint,  Libreoffice Writer, ψηφιακό πακέτο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Γ’ – Δ’ τάξη

Μορφοποίηση κειμένου – Δημιουργία πίνακα – Εισαγωγή εικόνας – Αναζήτηση πληροφοριών από το Διαδίκτυο  – Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο – Εισαγωγή στην δημιουργία Λογιστικού Φύλλου .

Εκπαιδευτικό Λογισμικό : Libreoffice  Writer, Libreoffice Calc, Φυλλομετρής Ιστού (Mozilla Firefox ) , Ψηφιακό πακέτο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ε’ – ΣΤ’

Επεξεργασία δεδομένων σε Λογιστικό Φύλλο – Εισαγωγή τύπου, συνάρτησης, διαγράμματος – Δημιουργία Παρουσίασης – Προγραμματισμός – Υλοποίηση φύλλων εργασίας σε Lams.

Εκπαιδευτικό Λογισμικό : Libreoffice Calc , Libreoffice Impress , Easylogo – Scratch, Lams.

Το  Lams είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Μαθησιακών Δραστηριοτήτων που γίνεται μέσω Διαδικτύου και διευκολύνει τη διδασκαλία και τη μάθηση. Ο μαθητές καλούνται να υλοποιήσουν ψηφιακά έτοιμα φύλλα εργασίας που τους δίνονται πάνω στην ενότητα που έχουν διδαχθεί. Θεωρώ ότι το περιβάλλον εργασίας του LAMS θα δώσει την δυνατότητα στους μαθητές να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην Πληροφορική αξιοποιώντας στην πράξη τα νέα εργαλεία της επιστήμης που τους  παρέχονται.

Στο σχολείο μας υπάρχει ένα εργαστήριο με 13 σταθμούς εργασίας. Το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το Linux – Ubuntu.Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε πάρα πολλές ελεύθερες και δωρεάν εφαρμογές από τα επίσημα αποθετήρια χωρίς εγκατάσταση καθώς επίσης και το πρόγραμμα «επόπτης» που περιλαμβάνει βοηθάει σημαντικά στη διαχείριση της τάξης.

Με εκτίμηση

Η καθηγήτρια Πληροφορικής

Φωτεινή Ράπτη

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά, Επικαιρότητα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *