Δράση για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου 2025), οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία «Το καναρινί ποδήλατο», προβληματίστηκαν, συζήτησαν σε ομάδες και τοποθετήθηκαν σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας.
Αρχείο κατηγορίας: Σχολ. Ετος 2024 – 25
ΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Στο πλαίσιο των Δράσεων για τον Ενεργό Πολίτη, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης επέλεξαν να ασχοληθούν με τη 13η θεματική Ενότητα ενεργού πολιτειότητας: δράσεις για το κλίμα.
Με σύνθημα « Προστατεύσου από τον Καύσωνα: Μάθε – Δράσε – Πρόλαβε » σχεδίασαν και υλοποίησαν τα ακόλουθα:
Εργαστήρι Γνώσης: «Τι είναι ο καύσωνας;
α) Παρουσίαση βίντεο και συζήτηση με απλά λόγια για το φαινόμενο του καύσωνα, τις αιτίες και τις επιπτώσεις του
β) Συζήτηση για τη σημασία της ενυδάτωσης, της σωστής διατροφής, της σκίασης και της σωστής ενδυμασίας
Οι μαθητές έφτιαξαν αφίσες με συμβουλές για την προστασία από τον καύσωνα και τις τοποθέτησαν στο διάδρομο του σχολείου
α) Τοποθέτησαν διαφορετικά υλικά στον ήλιο και κατέγραψαν τη θερμοκρασία τους με τη βοήθεια θερμομέτρου
β) Παρατήρησαν τη δική τους θερμοκρασία και τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος στον ήλιο
Βγήκαν στη σχολική αυλή και εντόπισαν τα πιο δροσερά και τα πιο ζεστά σημεία
Παρουσίαση από τη σχολική νοσηλεύτρια και συζήτηση για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία και την ασφαλειά μας και πως μπορούμε να προστατευτούμε
21 Μαρτίου- Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Με αφορμή την ανακήρυξη της 21ης Μαρτίου ως Διεθνούς Ημέρας για τη εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων οι μαθητές του Γ1 τμήματος ετοίμασαν και παρουσίασαν στους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων το τραγούδι ”Ν αγαπάς” του Παντελή Θαλασσινού το οποίο και απέδωσαν στη νοηματική με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Καρακωνσταντή Μυρσίνης , μας ενημέρωσαν σχετικά με το τι κάνει αυτή τη μέρα ξεχωριστή και τέλος μας διάβασαν ένα ποιήμα με τίτλο ‘Κ λες εμένα έγχρωμο’ το οποίο είχε προταθεί το 2006 από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα και το οποίο είχε γραφτεί από έναν Αφρικανό μαθητή. Σκοπός αυτής της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ισότητα και τη σημασία της πλήρους απόλαυσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Οι εκπαιδευτικοί
Κωστοπούλου Αρετή
Καρακωνσταντή Μυρσίνη
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ( 27η Ιανουαρίου) οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων από τον Κο Κυρολίβανο Λάμπρο και ζωγράφισαν κατόπιν συζήτησης τη δική τους εικόνα – ζωγραφιά με θέμα: Το παιδί πίσω από το συρματόπλεγμα.
Συντονιστές της Δράσης: Κυρολίβανος Λάμπρος, Κραβαριώτη Παρασκευή, Καρακωνσταντή Μυρσίνη
Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρια -3 Δεκεμβρίου
Με αφορμή την καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία και θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές πάνω σε αυτό το θέμα κάναμε κάποιες δραστηριότητες που σαν στόχο είχαν να βοηθήσουν τους μαθητές να προσεγγίσουν βιωματικά την αναπηρία αλλά και να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να κάνουν πράγματα και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Σε μια από τις δραστηριότητες οι μαθητές της Γ τάξης έπρεπε να κάνουν πράγματα μόνο με το ένα χέρι (να ανοίξουν την τσάντα η την κασετίνα τους, η το μπουκάλι με το νερό) . Σε μια άλλη δραστηριότητα ο ένας μαθητής είχε τον ρόλο του “οδηγού” και ο άλλος τον ρόλο του “τυφλού” και με κλειστά μάτια και συγκεκριμένες οδηγίες έπρεπε ο ένας να καθοδηγήσει τον άλλο σε μια διαδρομή.










