Ψηλά τη σημαία, ψηλά την καρδιά!

Η γιορτή της σημαίας και η 28η Οκτωβρίου στάθηκε μια αφορμή για παιχνίδι αλλά και γνώση.

Μάθαμε για τη σημαία μας και την ιστορία της, διαβάσαμε σχετικά παραμύθια ( Ασπρογάλανο πανί) και ζωγραφίσαμε.

Εικονογράφηση του ποιήματος

Εικονογράφηση του ποιήματος

Εικονογράφηση του ποιήματος

Εικονογράφηση του ποιήματος

Είδαμε τις σημαίες πολλών χωρών συζητήσαμε για αυτές, τις περιγράψαμε, μιλήσαμε για χρώματα, σχήματα και σύμβολα. Για το σεβασμό που εμπνέουν. Είπαμε τον εθνικό μας ύμνο και σταθήκαμε προσοχή!

Να κάποιες σημαίες χωρών. Ας μιλήσουμε γι` αυτές...

Να κάποιες σημαίες χωρών. Ας μιλήσουμε γι` αυτές…

Αλλά όχι μόνο. Κάναμε μαθηματικά και μάθαμε τα μεγέθη (μικρή-μεσαία-μεγάλη), συγκρίναμε (μεγαλύτερη-μικρότερη) και ταξινομήσαμε με βάση το μέγεθος. Παίξαμε παζλ και προσπαθήσαμε να τη θυμόμαστε.

Ταξινόμηση από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη

Ταξινόμηση από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη…

...και αντίθετα!

…και αντίθετα!

 Η Ελληνική Σημαία γίνεται παζλ και τη συνθέτουμε.

Η Ελληνική σημαία γίνεται παζλ και τη συνθέτουμε.

Δεν είναι δύσκολο!

Δεν είναι δύσκολο!

Στο ολοήμερο τμήμα τα παιδιά έπαιξαν online παζλ  με την Ελληνική σημαία αλλά και τη σημαία της Κύπρου, με αφορμή το έργο “Τέχνη Τέχνη είσαι εδώ” .

Τα παιδιά συνθέτουν την Ελληνική Σημαία σε ομάδες των δύο αλλά και ατομικά.

Τα παιδιά συνθέτουν την Ελληνική Σημαία σε ομάδες των δύο αλλά και ατομικά.

 Παζλ, η Κυπριακή Σημαία

Παζλ, η Κυπριακή σημαία

Κατασκέυασαν όμως και μια Ελληνική σημαία. Μέτρησαν ρίγες και σχημάτισαν σταυρό.

Μετράμε και κολλάμε...

Μετράμε και κολλάμε…

Έτοιμες! Μόνο κοντάτι χρειαζόμαστε...

Έτοιμες! Μόνο κοντάρι χρειαζόμαστε…

Έτσι γιορτάσαμε τη γιορτή της σημαίας στο νηπιαγωγείο μας. Και όπως λέει και το επετειακό ποιηματάκι

Γιορτάζει η Πατρίδα
μεγάλη χαρά
σιμά της η δόξα
μ` ολάσπρα φτερά.

Γιορτάζει η Πατρίδα
σε κάθε μεριά
μυρίζουν οι δάφνες
γελά η λευτεριά.

Σ` αυτή τη γιορτή της
ελάτε παιδιά.
Ψηλά τη σημαία!
Ψηλά την καρδιά!

Ψηλά τη σημαία, ψηλά την καρδιά!

Ψηλά τη σημαία, ψηλά την καρδιά!

 

1η ενημέρωση γονέων

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε στις 20-10-2017, συγκέντρωση και ενημέρωση γονέων από τις εκπαιδευτικούς Ειρήνη Αντωνίου, Όλγα Εμμανουήλ και Νίκη Σπαθάρα. Η ενημέρωση έγινε στα πλαίσια των τακτικών ενημερώσεων των γονέων και συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του νηπιαγωγείου μας, υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης, προγραμμάτων eTwinning, εκπαιδευτικών επισκέψεων και εξοπλισμού του σχολείου μας.

Οι γονείς ενημερώνονται από τις εκπαιδευτικούς.

Οι γονείς ενημερώνονται από τις εκπαιδευτικούς.

Νέα έργα eTwinning στο 3ο Νηπιαγωγείο

Το ολοήμερο τμήμα του νηπιαγωγείου μας για τη σχολική χρονιά 2017-18 ανέλαβε να υλοποιήσει  δύο νέα eTwinning έργα.

Το πρώτο έργο έχει τίτλο  Tέχνη τέχνη είσαι εδώ? Σε αυτό πρόκειται να συνεργαστούμε με νηπιαγωγεία από την Ελλάδα και την Κύπρο  και έχουμε σκοπό να προσεγγίσουμε διάφορα είδη τέχνης. Θα γνωρίσουμε την Αρχιτεκτονική, τη Γλυπτική, το Θέατρο, τη Μουσική και το Χορό, τη Ζωγραφική, το Σκίτσο, τον Κινηματογράφο, την Ποίηση και τη Φωτογραφία. Ξεκινάμε το Σεπτέμβιο με γνωριμία μεταξύ μας και συνεχίζουμε με Αρχιτεκτονική  τον Οκτώβιο, με Γλυπτική το Νοέμβριο, με Θέατρο το Δεκέμβριο, με Ζωγραφική τον Ιανουάριο, με Χορό και Μουσική το Φεβρουάριο, με Ποίηση το Μάρτιο και με Φωτογραφία και Σκίτσο τον Απρίλιο. Το Μάιο συνεχίζουμε με παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του έργου.
Κάθε μήνα, κάθε συνεργαζόμενο σχολείο, θα έχει την υποχρέωση να παρουσιάζει το έργο του με ένα βίντεο ή powerpoint στο twinspace ή στην ιστοσελίδα του σχολείου του.
Το twinspace ή το Skype θα είναι ο χώρος επικοινωνίας των σχολείων, δασκάλων και μαθητών, και θα γίνει χρήση πολλών εργαλείων web.

ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;

Το δεύτερο έργο μας έχει τίτλο  When the expression and creativity meet the fantasy of little children  και στόχο την ανάπτυξη όλων των πλευρών, την ομαλή κοινωνικοποίηση και την προετοιμασία των παιδιών για την «κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης» όπου ανήκουν.  Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ένα πρόγραμμα συναφών δραστηριοτήτων από το χώρο της δημιουργίας και έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των ΤΠΕ. Το σχολείο μας θα συνεργαστεί με νηπιαγωγεία  αλλά και τάξεις δημοτικών σχολείων από την Ελλάδα, Πολωνία, Ουκρανία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία.
Κατά τη διάρκεια του έργου, τα παιδιά θα χρησιμοποιοήσουν τη φαντασία τους και θα παρουσιάσουν θεατρικά έργα, και παιχνίδια, θα δημιουργήσουν ιστορίες, θα τραγουδήσουν, θα πειραματιστούν με  τεχνικές, θα συνθέσουν δημιουργίες με διαφορετικά υλικά νοιώθοντας τη χαρά της δημιουργίας και θα ανταλλάξουν έργα, τραγούδια, παραμύθια και έθιμα με τα παιδιά άλλων χωρών βιώνοντας την αίσθηση ότι αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου που λέγεται Ευρώπη. Η συμμετοχή των παιδιών θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεργασίας και θα έχουν τον κύριο λόγο στην οργάνωση και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων. Τα προιόντα του έργου θα αναρτηθούν σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βέβαια στο  twinspace.

etw_certificate_152206_el

Για την υλοποίηση των έργων ενημερώθηκαν οι γονείς των παιδιών σε συγκέντρωση που έγινε στο σχολείο μας.

Οι γονείς ενημερώνονται από τις εκπαιδευτικούς

Οι γονείς ενημερώνονται από τις εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το έργο «Listen to the silence of the forest»

Μετά από τις βραβεύσεις από τις εθνικές επιτροπές του eTwinning, σε όλα σχεδόν τα σχολεία που συμμετείχαν, το έργο «Listen to the silence of the forest», της περασμένης σχολικής χρονιάς, ήταν φυσικό να πάρει και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Για μια ακόμα φορά ευχαριστώ τους μικρούς μου μαθητές που πάντα με  εμπνέουν!

Η Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας το έργου

Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας του έργου

Σας παρουσιάζω τον εαυτό μου!

Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς ερχόμαστε σε επαφή με καινούριους ανθρώπους, συμμαθητές δασκάλους, παίζουμε πολλά παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης με το χώρο και τους άλλους, κάνουμε νέους  φίλους, συστηνόμαστε, μιλάμε για το ονομά μας και τον  εαυτό μας,  για πράγματα που μας αρέσουν και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γνωριστούμε καλύτερα, να μάθουμε να αποδεχόμαστε  και να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας.

Στο ολοήμερο τμήμα με τη βοήθεια του υπολογιστή κάθε παιδί ετοίμασε μία παρουσίαση (PowerPoint) του εαυτού του. Τα παιδιά μίλησαν στην ολομέλεια  για πράγματα που τους αρέσουν ( χρώμα, ζώο, φαγητό, φρούτο, γλυκό ή τι τους αρέσει να κάνουν τον ελέυθερο χρόνο τους) και έγινε καταγραφή. Στη συνέχεια κάθε παιδί ξεχωριστά στον υπολογιστή, έψαχνε σχετικές εικόνες στη μηχανή αναζήτησης Google και επέλεγε όποια του άρεσε (επιχειρηματολογώντας για την επιλογή του) για να βάλει στην παρουσίασή του.  Με αντιγραφή και επικόλληση  την πήγαινε στην σωστή διαφάνεια. Στη συνέχεια επέλεγε χρώμα και περιβάλλον για τις διαφάνειες και όπου μπορούσε έγραφε ή αντέγραφε τις λέξεις. Η ομάδα βοηθούσε τα άλλα παιδιά αν χρειαζόταν.

Αυτή η δουλειά κράτησε αρκετό καιρό αφού πολλά παιδιά έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με τον υπολογιστή και τα εν λόγω λογισμικά και χρειαζόταν συχνά εξατομίκευση στον τρόπο δουλειάς. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εξαιρετικό, τα παιδιά παρουσίασαν τον εαυτό τους στα πρωινά τμήματα, βρήκαν ένα επιπλέον κίνητρο και βοηθήθηκαν να μιλήσουν για τον εαυτό τους ακόμα και τα πιο ντροπαλά.

Ο Άγγελος γράφει το όνομά του

Ο Χρήστος κάνει επικόλληση της εικόνας που επέλεξε

 Η Μαρία ψάχνει να βρει ένα πιάτο φακές χωρίς καρότα!

 Η ζωή ελέγχει αν έχει συμπληρώσει όλες τις διαφάνειες

 Η Ιωάννα ψάχνει μια εικόνα για το πορτοκαλί χρώμα

 Η Εύα επιλέγει χρώμα για την παρουσίασή της

 Η Πηνελόπη μετακινεί τη φωτογραφία ώστε να την τοποθετήσει σωστά στη διαφάνεια

Ο Γιώργος χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο για να γράψει στη διαφάνεια

Τα παιδιά παρουσιάζουν τον εαυτό τους στα πρωινά τμήματα

Τα παιδιά παρουσιάζουν τον εαυτό τους στα πρωινά τμήματα

Τα παιδιά παρουσιάζουν τον εαυτό τους στα πρωινά τμήματα

 

Ας μιλήσουμε για κανόνες

Στο νηπιαγωγείο οι κανόνες είναι απαραίτητοι για να περνάμε τέλεια και δημιουργικά! Μετά από πολλή συζήτηση τις πρώτες μέρες του σχολείου και αφού διαβάσαμε και παίξαμε το γνωστό κι αγαπημένο Μαστροχαλαστή της Νίνας Ζαφειρίου,  καταλήξαμε σε κοινά αποδεκτούς κανόνες για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Στο ολοήμερο τμήμα τους ξαναθυμηθήκαμε, τους καταγράψαμε και τους κρεμάσαμε στο «σχολείο μας» που κατασκευάσαμε!

Κατασκευή το νηπιαγωγείο μας με ξυλάκια και χαρτόνι που έχουμε ζωγραφίσει

Ας γράψουμε για ποιο νηπιαγωγείο πρόκειται!

SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Και βέβαια ας κρεμάσουμε το χαρτί με τους κανόνες στην κατασκευή μας για να τους θυμόμαστε πάντα! Το τυλίγουμε και γίνεται σκαλοπάτι!

SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Είμαστε περήφανα για την κατασκευή μας και για το ότι θυμόμαστε πάντα τους κανόνες που όλοι μαζί αποφασίσαμε να έχουμε στο σχολείο μας!

SAMSUNG CAMERA PICTURES