Αρχική » 2017

Αρχείο έτους 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2017

 

Επίσκεψη της Α΄ τάξης στη «Δημιουργική Πόρτα»

«Δες ποιος μαγειρεύει»

Φτιάχνοντας Χριστουγεννιάτικα μπισκότα – στολίδια

Την Τρίτη 12-12-2017 η Α΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε  τον πολυχώρο “Δημιουργική Πόρτα”, όπου τα παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

«Δες ποιος μαγειρεύει».

Τα παιδιά μπήκαν στην όμορφη και λειτουργική κουζίνα της Δημιουργικής Πόρτας, φόρεσαν την ειδική στολή της μαγειρικής, μεταμορφώθηκαν σε chef κι έφτιαξαν μόνα τους χριστουγεννιάτικα μπισκότα-στολίδια, χρησιμοποιώντας επιλεγμένα ακίνδυνα εργαλεία. Έγιναν τόσο  χαριτωμένα και τόσο νόστιμα με διακριτικό άρωμα  βανίλιας και υφή που, ναι, επιβάλλονταν να καταναλωθούν το συντομότερο δυνατό μάλιστα!

Όσοι αντιστάθηκαν στις λιχουδιές αυτές τις πήραν φεύγοντας μαζί τους, για να τις δοκιμάσουν στο σπίτι τους, μαζί  με τη συνταγή για να τα ξαναφτιάξουν.

Και  για  όσους θέλουν να τα δοκιμάσουν εδώ είναι  η συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα βούτυρο

1 κούπα ζάχαρη ή άχνη

1 αυγό

3 κούπες αλεύρι

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο  με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Ρίχνουμε το αυγό και όλα τα άλλα υλικά. Τα δουλεύουμε με το χέρι και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε 10 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Έπειτα δίνουμε στα μπισκότα το σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά. Διακοσμούμε με χρωματιστή τρούφα, αφού αλείψουμε με γλάσσο.

Καλή επιτυχία!!!

 

Επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Ειδικό Σχολείο Λάρισας

για να «χτίσουμε γέφυρες και να γκρεμίσουμε φράγματα»…

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τους δασκάλους τους, τη διευθύντρια του σχολείου και την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης, επισκέφτηκαν το Ειδικό Σχολείο Λάρισας.

Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας καλωσόρισαν και μας μίλησαν για τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου και για τους μαθητές που φιλοξενεί.

Στη συνέχεια, οι μαθητές μας μοιράστηκαν σε ομάδες των 2-3 ατόμων και μπήκαν στις τάξεις και στις αίθουσες δραστηριοτήτων, όπου γνώρισαν τα παιδιά και παρακολούθησαν το πρόγραμμά τους.

Τελειώνοντας, συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων και παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση με τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα του σχολείου.

Οι μαθητές μας τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα, χάρισαν χριστουγεννιάτικες κάρτες που έφτιαξαν οι ίδιοι και αντάλλαξαν ευχές για τις γιορτές.

Έπειτα, οι μαθητές και των δύο σχολείων μαζί έκαναν ένα χριστουγεννιάτικο κολάζ με ζωγραφιές και ευχές και χόρεψαν ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Στο τέλος, παιδιά και δάσκαλοι πιασμένοι χέρι-χέρι σε ένα μεγάλο κύκλο τραγουδήσαμε για να «χτίσουμε γέφυρες και να γκρεμίσουμε φράγματα»…

Φύγαμε γεμάτοι από εικόνες και έντονα συναισθήματα!

          Ευχαριστούμε για την πολύτιμη εμπειρία,

τη φιλοξενία σας

και τη ζεστή σας αγκαλιά!!!

 

ΜΕ ΤΗΝ Β΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

”ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ”

“ΕΝΑΣ ΦΟΡMΙΣΚΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ”

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Κατανοώντας τους φίλους»

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που έχει καθιερωθεί να είναι η 3η Δεκέμβρη, στο σχολείο μας έγιναν ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα αναπηρίας, διαφορετικότητας και δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Δεκέμβρη, τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια, τραγούδησαν τραγούδια και διάβασαν παραμύθια για τη διαφορετικότητα.

Οι μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ τάξεων πήραν μέρος στο πρόγραμμα «Κατανοώντας τους φίλους». Ένα πρόγραμμα που στις προθέσεις του εντάσσεται η αναγνώριση και η αποδοχή της ετερότητας και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Οι μαθητές με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε διάφορα κέντρα βιωματικών δραστηριοτήτων, όπου, μπαίνοντας για λίγο στη θέση του «άλλου», προσπάθησαν να φανταστούν πώς θα ήταν αν είχαν διαφορετικές ικανότητες, πόσα πράγματα θα μπορούσαν ή δε θα μπορούσαν να κάνουν και αν θα είχαν ανάγκη από κάποια μορφή ειδικής βοήθειας. Κατανόησαν ότι δε μαθαίνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, γιατί ο καθένας είναι μοναδικός, διαφορετικός αλλά και ταυτόχρονα ίδιος με τους άλλους και συμφώνησαν πως όλοι «θέλουμε να μας καταλαβαίνουν οι άλλοι».

Τον συντονισμό των δράσεων ανέλαβε η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης κ. Μαρία Φουρκιώτη.

«ΕΝΑΣ ΦΟΡΜΙΣΚΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»

” ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ” –

ΜΕ ΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή προορισμό για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Στο μουσείο το παιδί μπορεί να  ερευνήσει, να ανακαλύψει  τη γνώση, να  αναπτύξει τη δημιουργικότητα και  τη φαντασία του και φυσικά να ψυχαγωγηθεί.

Η είσοδος σε ένα μουσείο λειτουργεί σαν μια χρονομηχανή που σε ταξιδεύει κάπου αλλού. Έρχεσαι σε επαφή με πράγματα που κάποτε κάποιοι χρησιμοποιούσαν στη ζωή τους. Πετυχαίνεται έτσι  μια σύνδεση με το παρελθόν βλέποντας τα κατασκευασμένα έργα από τα χέρια άλλων ανθρώπων.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας μπήκε στη  ζωή των Λαρισαίων  τον Νοέμβριο του 2015 και βρίσκεται στον κατάφυτο λόφο του Μεζούρλου.

Το μουσείο αυτό επισκέφθηκαν οι μαθητές της Α΄ τάξης του 18ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας την Τρίτη 28  Νοεμβρίου 2017 και παρακολούθησαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια – Παιχνίδια στην αρχαιότητα». Η υπεύθυνη του προγράμματος ενημέρωσε  τους μαθητές σχετικά με τα παιχνίδια στην αρχαιότητα, προβάλλοντας σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Οι μαθητές έμαθαν για τα παιχνίδια που έπαιζαν οι συνομήλικοί τους στην Αρχαία Ελλάδα και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά παίζονται και από τα ίδια. Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, όπου είδαν αντίγραφα από  τα πήλινα παιχνίδια της αρχαιότητας. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν με εκμαγείο και πηλό μία μικρή χελώνα.

Η Γ΄ & Δ΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΝΝΩΝ

Επίσκεψη στου Γόννους πραγματοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ &  Δ΄ τάξης του σχολείου μας στις 24 Νοεμβρίου.

Οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο, όπου τους έγινε λεπτομερή ξενάγηση από τον υπεύθυνο του μουσείου κ. Καραβιδέ Βασίλειο. Στην αυλή του μουσείου οι μαθητές μάζεψαν ελιές και είδαν πώς έβγαζαν λάδι τα πολύ παλιά χρόνια.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Ελαιοτριβείο του κ. Τσιαπλέ Χάρη, όπου παρακολούθησαν, στην πράξη, πώς από την ελιά παίρνουμε το λάδι, τώρα με νέες μεθόδους.

Τέλος, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Γόννων, όπου σε ξεχωριστό χώρο φυλάσσονται αντικείμενα και εκπαιδευτικό υλικό παλαιότερης εποχής. Η ενημέρωση έγινε από τους δασκάλους και μαθητές του σχολείου.

Οι μαθητές απόλαυσαν ιδιαίτερα την εκπαιδευτική εκδρομή, γνώρισαν και έμαθαν πολλά πράγματα, για την ελιά, το λάδι, το παρελθόν του τόπου μας, και αποχώρησαν γεμάτοι ωραία συναισθήματα. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία γι’ όλους.

Τους μαθητές των τάξεων συνόδευαν οι δάσκαλοί τους κ.κ. Πατσαρούχα Δέσποινα, Μητράκα Ελένη, Δημάκης Αθανάσιος και Τσιρώνης Βασίλειος.

DSC01110 DSC01118 DSC01119 IMG_3939 IMG_3943 IMG_3947 IMG_3951 IMG_3958 IMG_3959 IMG_3961 IMG_3980 IMG_3994 IMG_4013 IMG_4014 IMG_4015 IMG_4025 IMG_4026 IMG_4027 IMG_4030 IMG_4034 IMG_4044 IMG_4056 IMG_4060 IMG_4063 IMG_4065

Η Β΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ”ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΡΜΑΚΕΖΗ”

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ

«Ελιά, ο ευλογημένος καρπός»

 

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ελιά, ο ευλογημένος καρπός», φτιάξαμε οι μαθητές της Δ΄ τάξης τις δικές μας βρώσιμες ελιές, τις οποίες έφερε μαθητής της Δ2 τάξης.

Ακολουθήσαμε την εξής διαδικασία: Πλύναμε τις ελιές και στη συνέχεια τις τρυπήσαμε. Έπειτα βάλαμε τις ελιές σε μία λεκάνη, τη γεμίσαμε με νερό και αλλάζαμε το νερό κάθε μέρα, για να ξεπικρίσουν καλά. Αυτό θα το κάνουμε για δύο εβδομάδες.

Ήταν μία ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία για τα παιδιά που την απόλαυσαν δεόντως.

”ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΧΩΡΙΟ”

ΜΕ ΤΗ Γ΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σαν σήμερα

7/2: Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον κυβερνοχώρο.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Φεβρουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Σκακιστική άσκηση

Ιστορικό

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση