Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ E-TWINNING ΕΡΓΟΥ “STEAM AND 4 SEASONS”

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “STEAM and 4 Seasons” ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, εμπλέκοντας δημιουργικά 244 μαθητές προσχολικής ηλικίας και 13 εκπαιδευτικούς από 8 διαφορετικές χώρες. Το έργο επικεντρώθηκε στην κατανόηση της εναλλαγής των εποχών και στα βασικά χαρακτηριστικά κάθε εποχής, όπως παρατηρούνται μέσα σε έναν ετήσιο κύκλο.

Η προσέγγιση του έργου βασίστηκε στη βιωματική, παιγνιώδη και συνεργατική μάθηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη διερεύνηση, την παρατήρηση και την επίλυση προβλήματος. Η ενσωμάτωση των εργαλείων web2.0 και η μεθοδολογία STEAM ενίσχυσαν τη συμμετοχή των παιδιών, προσφέροντας ευκαιρίες για πειραματισμό, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργική σκέψη.

Η συνεργασία μεταξύ των παιδιών αποτέλεσε βασικό άξονα του προγράμματος:

  • Ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας με συνομηλίκους από άλλες χώρες, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
  • Συνεργάστηκαν σε ομαδικά έργα που απαιτούσαν συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών, ενισχύοντας τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
  • Οι μαθητές αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες μέσω βίντεο, ζωγραφιών και ηχογραφήσεων.
  • Συμμετείχαν σε κοινές διαδικτυακές δραστηριότητες, όπως δημιουργία ψηφιακών αφισών και παραμυθιών.
  • Εργάστηκαν από κοινού για τη δημιουργία πολυμεσικών παρουσιάσεων, τραγουδιών και πολλών άλλων .

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά ταξίδεψαν νοερά σε άλλες χώρες, γνώρισαν διαφορετικούς πολιτισμούς και συνειδητοποίησαν τη δύναμη της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία δεν τους προσέφερε μόνο γνώσεις για τις εποχές, αλλά και πολύτιμες δεξιότητες ζωής, μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και δημιουργικότητας.

Στην πιο κάτω παρουσίαση μπορείτε να δείτε τα τελικά αποτελέσματα του πολύ ενδιαφέροντος έργου μας “STEAM and 4 Seasons”

E-Twinning Ευρωπαϊκό “Steam and 4 Seasons”-Δραστηριότητες για το Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έφτασε και εδώ τελειώνει το πολύ ενδιαφέρον Ευρωπαϊκό έργο e-Twinning με τίτλο “STEAM and 4 Seasons” που συμμετείχαμε από την αρχή της φετινής σχολικής μας χρονιάς

Οι τελευταίες δραστηριότητες που υλοποιήσαμε προτάθηκαν από την ομάδα του καλοκαιριού στην οποία ανήκει και το νηπιαγωγείο μας

Το νηπιαγωγείο μας πρότεινε τη δημιουργία ενός οδηγού με συμβουλές για προστασία από το ήλιο και για το ασφαλές κολύμπι .Κάθε σχολική μονάδα πρότεινε μια συμβουλή και την εικονογράφησε. Όλες οι χρήσιμες αυτές συμβουλές προστέθηκαν σε ένα συνεργατικό οδηγό- βιβλίο όπως μπορείτε να δείτε πιο κάτω

Η δική μας συμβουλή “Καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα μας στην παραλία”

karadimou our instuction for sun protection

Στη συνέχεια εμείς και το νηπιαγωγείο Κορμακίτη της Κύπρου, που αποτελούμε την καλοκαιρινή ομάδα,  δημιουργήσαμε μια συνεργατική ζωγραφιά με τίτλο «Καλοκαιρινό τοπίο» χρησιμοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο διαδικτυακής συνεργατικής ζωγραφικής Colorrilo

colorillo e0ii Summer Landscape

Λίγο πριν το τέλος μαθητές , εκπαιδευτικοί και γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στο έργο, υλοποίησαν την τελική αξιολόγηση του, τα αποτελέσματα της οποία μπορείτε να δείτε πιο κάτω

Η Τελική Αξιολόγηση από τους μαθητές 

Η Τελική Αξιολόγηση των γονέων 

 Η Τελική Αξιολόγηση από τις εκπαιδευτικούς 

Ακολούθησε η τελική συνάντηση των εκπαιδευτικών , όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν όλο το έργο, το ενδιαφέρον ταξίδι που διανύσαμε παρέα μέσα από την συνεργασία σε όλες τις δραστηριότητες,  την τελική του αξιολόγηση και ανταλλαγή ευχών μεταξύ των εκπαιδευτικών .Ήταν μια συνάντηση φορτισμένη από τα συναισθήματα χαράς, και ταυτόχρονα μιας γλυκιάς λύπης. Χαρά  για τις  τόσο αξιόλογες, συνεργατικές , ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες και γλυκιά λύπη γιατί αυτό το τόσο όμορφο συνεργατικό ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του.

Όλοι μας όμως ,εκπαιδευτικοί και μαθητές ευχηθήκαμε και υποσχεθήκαμε να συναντηθούμε ξανά σε καινούργια , συνεργατικά ταξίδια στο μέλλον!!!

FINAL ONLINE TEACHERS MEETING

Η βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου μας και η Δανειστική μας Βιβλιοθήκη .

Το φθινόπωρο στήθηκε η βιβλιοθήκη μέσα στο νηπιαγωγείο από τα ίδια τα παιδιά. Τα βιβλία βγήκαν από τη ντουλάπα ,κάθε παιδί διάλεξε ποιο από αυτά θα έμπαινε στη βιβλιοθήκη και το τοποθέτησε στη θέση που επέλεξε μπροστά από  το έγχρωμο εξώφυλλο του. Τα βιβλία ανανεώνονται συχνά για να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Η δανειστική μας βιβλιοθήκη ξεκίνησε λίγο μετά το νέο χρόνο στο όμορφο περιβάλλον του Λαογραφικού μας Μουσείου, σε μια γωνιά δίπλα στην ανέμη, τη γωνιά «του Παραμυθά και της Παραμυθένιας» όπου η νηπιαγωγός αφηγήθηκε το  παραμύθι «Η Παραμυθοκεντήστρα».

Κάθε Παρασκευή ,τα παιδιά  διάλεγαν  το δικό τους βιβλίο , έγραφαν το όνομά τους στην καρτέλα του αντίστοιχου βιβλίου και τοποθετούσαν μια άλλη καρτέλα με το όνομά τους στον πύργο των παραμυθιών (είχαμε διαβάσει το ομώνυμο  παραμύθι)

Με κλήρωση δύο παιδιά,  γίνονταν οι Παραμυθάδες της Εβδομάδας  και την επόμενη Παρασκευή μας αφηγούνταν το παραμύθι τους στη συγκεκριμένη γωνιά του Μουσείου αφού γύριζε η ανέμη και όλα τα παιδιά απήγγειλαν το γνωστό ποιηματάκι  .Ακολουθούσε συζήτηση γύρω από το παραμύθι και στο τέλος ο Παραμυθάς και η Παραμυθένια μας παρουσίαζαν αυτό που είχαν δημιουργήσει για το παραμύθι τους (κατασκευή ,ζωγραφική, κολάζ κ.λ.π.) στο σπίτι παρέα με τους γονείς τους . Ήταν ένας ρόλος που τον χάρηκαν πάρα πολύ και ανυπομονούσαν να έρθει η σειρά τους για να γίνουν “Παραμυθάς και Παραμυθένια».