ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG

«ΝΑΙ» τοῦ Πατριάρχου Γεωργίας στη συνάντηση στο Αμμάν με την συμμετοχή όλων τῶν Εκκλησιών

Κάτω από: Θεολογία (Ορθόδοξη) καί ΖωήΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στις 2:48 μμ στο Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2020

Πλήρης νοημάτων η απαντητική επιστολή τοῦ Πατριάρχου Γεωργίας στην πρόσκληση συμμετοχῆς στην συνάντηση στο Αμμάν, που απεστάλη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Οι αναφορές τοῦ Πατριάρχου Ηλία για την αναγκαιότητα τῆς συγκλήσεως τῆς συνάντησης αυτῆς για την ενότητα τῶν ορθοδόξων Εκκλησιῶν, και η ελπίδα του για την επίτευξη τῆς συγκλήσεώς της, αποδεικνύουν ότι ο Πατριάρχης Γεωργίας είναι γνώστης τῶν Ιερῶν Κανόνων που δεν εμποδίζουν την σύγκληση αυτή.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι προϋπόθεση να πετύχουμε τον σκοπό μας, την εν Χριστώ ενότητα τῶν Εκκλησιών, είναι να συμμετάσχει κάθε Εκκλησία. Γι’ αυτό και η συμμετοχή τοῦ Πατριαρχείου Γεωργίας εξαρτάται από το εάν θα συμμετάσχουν όλες οι Εκκλησίες.

Από τα λόγια τοῦ Πατριάρχου Ηλία συμπεραίνεται εμμέσως πλην σαφῶς ότι οι Προκαθήμενοι που εδήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν (ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος υπενθυμίζουμε αρνήθηκε να συγκαλέσει ο ίδιος σύναξη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνῶν και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας), τορπιλίζουν την ενότητα τῆς Εκκλησίας.

Παραθέτουμε την επιστολή μεταφρασμένη στα Ελληνικά καθώς και το επίσημο Αγγλικό πρωτότυπο τοῦ Πατριαρχείου Γεωργίας που εστάλη στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Νικόλαος Γ. Σαββόπουλος
Θεολόγος 

 

Προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης
Θεόφιλο Γ’

Μακαριώτατε,

Σας χαιρετίζουμε με αδελφική εν Χριστώ αγάπη και Σας ενημερώνουμε ότι παραλάβαμε από Εσάς δύο επιστολές (Ν1202 τις 12.12.2019 και Ν52 τις 04.02.2020) εις τις οποίες μας γράψατε για την πρόσκληση των Προκαθημένων και των αντιπροσώπων αυτών στο Αμμάν της Ιορδανίας, για μια σύγκληση σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν μεταξύ Εκκλησιών.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, ότι οι προσπάθειές Σας στηρίζονται στην φροντίδα Σας για την ενότητα στην Εκκλησία και στην επιθυμία Σας να βοηθήσετε να θεραπευθούν οι πληγές. Είναι επίσης αισθητό από τις επιστολές Σας ότι δεν αποφύγατε κόπους για την επίτευξη συναίνεσης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συμμετάσχει σ’ αυτήν. Ωστόσο, εφ’ όσον αυτός και μερικοί των Προκαθημένων Εκκλησιών δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σ’ αυτή την πρόσκληση, ο στόχος Σας, που είναι επίσης η ευχή όλων μας, μπορεί να έχει εμπόδια στο δρόμο επιτεύξεώς του. 

Εμείς συμμεριζόμαστε την θέση Σας και λόγω της σοβαρότητος των σημερινών συνθηκών και σχετικά με τα προβληματικά θέματα, θεωρούμε ότι η σύγκληση και ο αμοιβαίος διάλογος είναι πολύ αναγκαίος. Ωστόσο, εάν επιδιώκουμε την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, θα πρέπει να λάβει μέρος με την συμμετοχή κάθε Εκκλησίας· αλλά εάν αυτή η συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί, θα απέχουμε από την συνάντηση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι μετά χαράς θα συμμετάσχουμε σε κάθε γεγονός οργανωμένο μέσα στο πλαίσιο θρησκευτικών εορτασμών ή διεθνών διασκέψεων όπως κάναμε πάντοτε. 

Ελπίζουμε ότι με την ευλογία του Θεού, η σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα επιτευχθεί, και ότι τα θέματα τα οποία ζημιώνουν την ενότητά μας, θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τους κανονικούς όρους της Εκκλησίας.  Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους μας, εάν ο στόχος επιτυγχάνεται σύντομα.

Προσευχόμαστε για Εσάς, για την ειρήνη στην Εκκλησία και την εν Χριστώ ενότητα.

Ο Θεός να Σας χαρίσει ειρήνη και συνεχή επιτυχία στην υψηλή διακονία Σας.

(υπογραφή)

Καθολικός – Πατριάρχης πάσης Γεωργίας 

(Μετάφραση από τα Αγγλικά Μ.Σ.)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

© 2024 ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση