
Τα νήπια άκουσαν το παραμύθι «Τούλα η Κοτούλα», το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για μια βιωματική μαθηματική δραστηριότητα. Στην ιστορία, η Τούλα είχε χάσει τα αυγά της και ζητούσε βοήθεια για να τα βρει. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και παροτρύνθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα κυνήγι κρυμμένων αυγών, προκειμένου να βοηθήσουν την Κοτούλα.
Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την αναζήτηση. Σε διάφορα σημεία της τάξης, βρήκαν πλαστικά αυγουλάκια με αριθμούς από το ένα έως το πέντε. Κάθε αυγό αντιστοιχούσε σε έναν αριθμό και περιείχε μέσα του μικρά αντικείμενα ίδιου πλήθους.
Αφού συγκέντρωσαν τα αυγά, τα νήπια κάθισαν στον κύκλο και τα μέτρησαν. Στη συνέχεια, παρατήρησαν τον αριθμό που ήταν κολλημένος πάνω σε κάθε αυγό, τον αναγνώρισαν και τον συνταύτισαν με τα αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα. Χρησιμοποίησαν τα δαχτυλάκια τους για να καταμετρήσουν το πλήθος, αντιλαμβανόμενα πως ο κάθε αριθμός δηλώνει συγκεκριμένο αριθμό στοιχείων.
Η δράση συνεχίστηκε με κινητικά παιχνίδια, όπου τα παιδιά καλούνταν να σχηματίσουν ομάδες ανάλογα με τον αριθμό που τους δινόταν, ενισχύοντας τη μαθηματική τους σκέψη μέσα από το παιχνίδι και την κίνηση.
Στη συνέχεια τους δόθηκε ένα QR code. Με το τάμπλετ, σαρώνοντάς το έβλεπαν να παρουσιάζονται τυχαία αριθμοί από το 1 -5. Τα παιδιά καλούνταν να τους αναγνωρίσουν και να φέρουν τόσα αντικείμενα της επιλογής τους, όσα δήλωνε ο αριθμός, τα οποία βρίσκονταν στην αίθουσα. Τα τοποθετούσαν στο τραπέζι και τα καταμετρούσαν.
Επίσης, σε ένα χαρτί που ήταν χωρισμένο σε στήλες και έγραφε “Τι γνωρίζω”, “Τι θέλω να μάθω”, “Τι έμαθα”, “Πως το έμαθα”, τα νήπια κατέγραψαν τις σκέψεις τους σχετικά με τις ερωτήσεις αυτές, κατανοώντας περισσότερο τους στόχους της δραστηριότητας στο σύνολό της.
Στο τέλος, με μεγάλη χαρά παρέδωσαν τα αυγά στην Τούλα, βοηθώντας την να τα βρει και να τα ξαναμαζέψει.
Τα νήπια εργάστηκαν σε φύλλα εργασίας στην έννοια “Μισό – Ολόκληρο”. Με αφορμή αυτό κλήθηκαν:
-
Να αναγνωρίζουν την έννοια του “ολόκληρου” και του “μισού” μέσα από οπτική αναπαράσταση.
-
Να διακρίνουν αντικείμενα που είναι ολόκληρα από εκείνα που είναι κομμένα στη μέση.
-
Να αντιστοιχίζουν δύο μισά που σχηματίζουν ένα ολόκληρο.
-
Να χρωματίζουν ή να εντοπίζουν το “μισό” σε εικόνες (π.χ. φρούτα, σχήματα, πίτσες).