Τρίτη, Αύγουστος 09, 2022

Προγραμματίζουμε με θέμα την ανακύκλωση

Scratch παρουσιάσεις θεμάτων Προγραμματισμός

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ’ τάξης ασχολήθηκαν με την ανακύκλωση.

Σχετικό άρθρο: Ανακυκλώνουμε

Για αυτό το θέμα αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τα συνθήματά μας με έναν πράγματι πολύπλοκο για μας τρόπο όσο και πρωτότυπο: Προγραμματίζοντας. Συνδυάσαμε κατ’ αυτόν τον τρόπο το θέμα μας με μια παρουσίαση που απαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού, δηλαδή χρησιμοποιώντας εντολές. Το Προγραμματιστικό περιβάλλον που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτό του Scratch, που δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε εντολές σε φιγούρες να κινηθούν, να εμφανίσουν μηνύματα, να εξαφανισθούν, να παίξουν μουσική.

Στόχοι: Οι μαθητές κι οι μαθήτριες να εξοικειωθούν με την ακολουθιακή δομή σε προγραμματιστικό περιβάλλον. Να χρησιμοποιήσουν την εντολή «μετάδωσε…» σε συνδυασμό με την εντολή «όταν λάβω…». Να ασκηθούν στην εισαγωγή ήχων στο πρόγραμμα. Να διαχειριστούν φακέλους και αρχεία που υπάρχουν στον server του εργαστηρίου. Να εκφραστούν αισθητικά και να συνεργαστούν.
  1. Συζήτηση (στην ολομέλεια της τάξης): Περιγράφουμε τι θέλουμε να παρουσιάσουμε προγραμματιστικά
  2. Εξερεύνηση των Windows (σε ομάδες): Οι μαθητές κι οι μαθήτριες χρησιμοποιούν την αντιγραφή- επικόλληση για να φέρουν ένα φάκελο με πολλές εικόνες (αντικειμένων προς ανακύκλωση και σκουπιδιών) από τον server του εργαστηρίου στον υπολογιστή της ομάδας.
  3. Προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch: εισαγωγή υπόβαθρου και εισαγωγή φιγούρων που συζητούν μεταξύ τους. Εισαγωγή φιγούρων που θα αποτελούν τα αντικείμενα προς ανακύκλωση ή τα σκουπίδια. Επεξεργασία των φιγούρων ώστε να αφήνουν το υπόβαθρο να φαίνεται.
  4. Κάποια φιγούρα μετακινείται για να πιάσει ένα αντικείμενο προς ανακύκλωση ή ένα σκουπίδι και να το βάλει στον κατάλληλο κάδο. (εάν κάποια ομάδα σκεφτεί και υλοποιήσει κάτι πιο ευφάνταστο, είναι δεκτό!).
  5. Εισαγωγή ήχων για εμπλουτισμό του έργου.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα έργο δύο μαθητών μας κι ακολουθεί κατάλογος με τα Scratch  έργα όλων των παιδιών που σας καλούμε λοιπόν να τα παρακολουθήσετε.


Μετάβαση στο scratch.mit.edu

Κι άλλα έργα:

Δήμητρα – Ζωή Σωκράτης Σταυρούλα – Δημήτρης
Μάρκος Μπ. – Νίκος ΜάρκοςΓ. – Γιάννης Πλ.  Μαρκησία – Άρτεμις
 ΜαρίαΡ. – ΜαρίαΛ.  Ιωσήφ  Ειρήνη – Μυρτώ
Γιώργος ΓιάννηςΚ. – Μανώλης Αλεξάνδρα – Ηλέκτρα
Αλέξανδρος – Μίκελ

 

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση