Λογοτεχνικά βιβλία μαθηματικών.

festival_of_books1

ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

1.089 Προτεινόμενο
Συγγραφέας: David Acheson
Εκδόσεις: Οκτώ

Περιγραφή: Ο καθηγητής David Acheson μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε μαζί του στον γοητευτικό κόσμο των μαθηματικών και να επισκεφθούμε τους πιο μαγικούς αριθμούς, τους πιο διασκεδαστικούς γρίφους και τις πιο όμορφες αποδείξεις. Με την εύθυμη παρουσίασή του, το πάθος και τον ενθουσιασμό του προσκαλεί ακόμη και όσους δεν έχουν μαθηματική προπαιδεία να κατανοήσουν τους μαθηματικούς χειρισμούς και τη χρησιμότητα των εφαρμογών τους. (Book Press)

Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου
Συγγραφέας: Denis Guedj
Εκδόσεις: Κέδρος

Περιγραφή: Για τι πράγμα μιλούν τα μαθηματικά; Σε τι χρησιμεύουν στη ζωή; Υπήρχαν πάντα αριθμοί; Τι πρέπει να κάνω για να λύσω ένα πρόβλημα; Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε απέξω τους τύπους; Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Πυθαγόρειο θεώρημα; Ποια είναι η αξία του αριθμού π; Γιατί οι μαθηματικοί είναι στον κόσμο τους; Ο Γκετζ τονίζει ότι ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν τα μαθηματικά, είναι καλύτερα να μπορούμε να τα κατανοήσουμε. Μας εξοικειώνει με τη μαθηματική γλώσσα και τους κανόνες που τη διέπουν. Εξηγεί το πώς τα μαθηματικά μας επιτρέπουν να διατυπώνουμε ιδέες, να εκφράζουμε σχέσεις, να ορίζουμε αναλογίες. Μας ξεναγεί στην αφιλόξενη χώρα της γεωμετρίας και των παράξενων όντων που κατοικούν εκεί – σημεία και σχήματα, καμπύλες και κύκλοι, τρίγωνα και τετράγωνα, ρόμβοι και παραλληλόγραμμα. Μέσα από μαθηματικούς τύπους και θεωρήματα, συναρτήσεις και εξισώσεις, ισότητες και ανισότητες μας αποκαλύπτει έναν κόσμο άγνωστης ομορφιάς όπου συνυπάρχουν η σαφήνεια και η κομψότητα, η ακρίβεια των συλλογισμών και οι εκπλήξεις, η δημιουργικότητα και η αποτελεσματικότητα.

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
Συγγραφέας: Λιούις Κάρολ
Εκδόσεις: –

Περιγραφή: “Ο Λιούις Κάρολ πέτυχε αυτό που κανένας άλλος δεν μπόρεσε ποτέ. Πέτυχε να αναπλάσει τον κόσμο της παιδικής ηλικίας έτσι ώστε εμείς να ξαναγινόμαστε παιδιά. Η Αλίκη δεν είναι παιδικό βιβλίο, είναι το μοναδικό βιβλίο με το οποίο γινόμαστε παιδιά.” Βιρτζίνια Γουλφ

 

ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Η θεωρία των χορδών Προτεινόμενο   Popular
Συγγραφέας: Χοσέ Κάρλος Σομόθα
Εκδόσεις: Πατάκη

Περιγραφή: Η Ελίσα Ρομπλέδο, νεαρή καθηγήτρια θεωρητικής φυσικής, έχει ένα τρομερό μυστικό, ένα μυστικό που πηγαίνει δέκα χρόνια πίσω. Όταν ένα πρωί καταλαβαίνει ότι πρέπει να το βάλει στα πόδια για να σώσει τη ζωή της, ζητάει τη βοήθεια του μοναδικού της φίλου και συναδέλφου της στο Ινστιτούτο. Μαζί του, η Ελίσα θα αρχίσει να θυμάται τα σημεία-κλειδιά όσων συνέβησαν όταν ήταν μαθήτρια του έγκριτου επιστήμονα Νταβίντ Μπλάνες. Οι έρευνες του τελευταίου, βασισμένες στη «θεωρία των χορδών», ίσως να καθιστούσαν εφικτό να ατενίσουν το παρελθόν της ανθρωπότητας, να γίνουν μάρτυρες της σταύρωσης του Ιησού Χριστού ή να δουν τη Γη στην Ιουρασική περίοδο, αντ’ αυτού, όμως, έφεραν ένα απροσδόκητο και τρομακτικό αποτέλεσμα. Τώρα, δέκα χρόνια μετά, η Ελίσα θα πρέπει ν’ αποφύγει το θανάσιμο κίνδυνο που κυκλώνει την ίδια και όσους συνδέονταν με εκείνα τα πειράματα…

Η Κόμη της Βερενίκης Popular
Συγγραφέας: Γιώργος Γραμματικάκης
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Περιγραφή: Το βιβλίο αυτό αφορά σε ένα πείραμα που έγινε πριν από 15 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια. O επιστήμονας που το σχεδίασε δεν είναι πια τριγύρω για να μας εξηγήσει τι ακριβώς έκανε και κυρίως, τι σκοπό εξυπηρετούσε. Ήταν δε τέτοιες οι συνθήκες και η θερμοκρασία του πειράματος, που καθιστούν ανέφικτη την επανάληψή του στα γήινα εργαστήρια. O Γιώργος Γραμματικάκης, ανασυνθέτοντας με τρόπο ποιητικό και γλαφυρό τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις για τη γένεση του Σύμπαντος και την εμφάνιση της ζωής, αναφέρεται στην κορυφαία εκδήλωση αυτής της ζωής, τον άνθρωπο, και υπογραμμίζει τους κινδύνους που απειλούν τη Γη και τον πολιτισμό μας. Bιβλίο βαθύτατα φιλοσοφικό και με έντονο λογοτεχνικό χαρακτήρα, H Kόμη της Bερενίκης ανοίγει νέους δρόμους στη σύγχρονη πολυδιάστατη θεώρηση της Eπιστήμης αλλά και του Aνθρώπου: καθώς ο εικοστός αιώνας πλησιάζει στο τέλος του, και ο άνθρωπος μένει ολοένα και πιο μετέωρος, μήπως είναι καιρός να ξανασκεφτούμε πάνω σε έναν άλλο πολιτισμό, πάνω σε μια νέα αντίληψη του ανθρωπισμού; (Biblionet)

Η μουσική των πρώτων αριθμών
Συγγραφέας: Marcus du Sautoy
Εκδόσεις: Τραυλός

Περιγραφή: 330 π.Χ.: ο Ευκλείδης, στα Στοιχεία του, αποδεικνύει ότι οι πρώτοι αριθμοί είναι άπειροι, ρίχνοντας το γάντι στους μαθηματικούς των επόμενων αιώνων. Πού βρίσκεται η πρότυπη μορφή (το καλούπι) που παράγει αυτούς τους αριθμούς; Ποιος είναι ο επόμενος; 1859, Ακαδημία του Βερολίνου: ο γερμανός μαθηματικός Μπέρναρντ Ρίμαν, παρουσιάζει μια πραγματεία που αφορά το μυστήριο των πρώτων αριθμών. Η Υπόθεσή του υπόσχεται τη λύση του αρχετυπικού γρίφου. Όμως, λίγο αργότερα, ο Ρίμαν πεθαίνει. Την επόμενη ημέρα, η σπιτονοικοκυρά του (που σίγουρα δεν άντεχε άλλο την υποχόνδρια ιδιοφυία του μεγάλου μαθηματικού) καθαρίζει το σπίτι, και παραδίδει στη φωτιά όλα τα προσωπικά χαρτιά του με εκείνες τις αλλόκοτες σημειώσεις. 2005: η Υπόθεση του Ρίμαν αποτελεί ακόμη την υπ’ αριθμόν ένα μονομανία των κορυφαίων μαθηματικών. Θεωρείται πολύ πιο δύσκολη και αναμφίβολα πιο σημαντική από το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά. Η απόδειξή της θα κλονίσει την ασφάλεια στις τραπεζικές συναλλαγές και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Θα επιφέρει κοσμογονικές συνέπειες στην εξέλιξη της επιστήμης, καθώς οι πρώτοι αριθμοί βρίσκονται στο σημείο συνάντησης της Κβαντομηχανικής και της Θεωρίας του Χάους, καθορίζοντας το μέλλον της Πληροφορικής. Διψασμένοι για γνώση, εκκεντρικοί -πλην όμως λαμπροί- επιστήμονες, οδηγούνται άλλοι στην τρέλα και άλλοι στη δόξα. Η Μουσική των πρώτων αριθμών -μια αυθεντική μαθηματική περιπέτεια- αφηγείται την εκστρατεία για την ανακάλυψη του ιερού δισκοπότηρου των Μαθηματικών.

Η ποίηση του σύμπαντος
Συγγραφέας: Robert Osserman
Εκδόσεις: Κάτοπτρο

Περιγραφή: Σε αυτό το απολαυστικό βιβλίο εξιστορείται η εξέλιξη των μαθηματικών ιδεών που βοήθησαν να αποκαλυφθεί η φύση του παρατηρήσιμου σύμπαντος και να διευρυνθεί η κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει. Ο Robert Osserman οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό διανοητικό ταξίδι, που αρχίζει από τους αρχαίους Έλληνες και καταλήγει στις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, προβάλλοντας την καταπληκτική αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μαθηματική θεωρία και τις προσπάθειές μας να αποκαλύψουμε τα μυστικά του Σύμπαντος.

Η Ράβδος του Ευκλείδη Προτεινόμενο
Συγγραφέας: Jean Pierre Luminet
Εκδόσεις: Λιβάνη

Περιγραφή: 642 μ.Χ. Ένας Άραβας στρατηγός έχει εντολή να κάψει τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Τρία πρόσωπα, ο φιλόσοφος Ιωάννης ο Φιλόπονος, η μαθηματικός Υπατία και ο Εβραίος γιατρός Ραζής προσπαθούν να τον μεταπείσουν, παρουσιάζοντάς του τη ζωή και το έργο των μαθηματικών που έζησαν και εργάστηκαν εκεί.

 

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Καρλ Φρίντριχ Γκάους: Ο πρίγκιπας των μαθηματικών
Συγγραφέας: M.B.W. Tent
Εκδόσεις: Τραυλός

Περιγραφή: Είναι ένα συναρπαστικό μαθηματικό μυθιστόρημα. Ταυτίζεται με μια αληθινή αυτοβιογραφία, την οποία ο Γκάους δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γράψει. Ιστορικά τεκμηριωμένο, ευχάριστο και προσιτό σε όλους, μεταδίδει με μοναδικό τρόπο τη γοητεία των μαθηματικών.

Μαθηματικά επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα.
Συγγραφέας: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Εκδόσεις: Πόλις

Περιγραφή: 33 θέματα της καθημερινής επικαιρότητας σχολιάζονται από μαθηματική σκοπιά και δίνουν αφορμή για μαθηματικές προεκτάσεις.

Μαθηματικά μυστήρια
Συγγραφέας: Calvin Clawson
Εκδόσεις: Κέδρος

Περιγραφή: Από την αριθμολογία και την γκεματρία, την πίστη του αρχαίου κόσμου στις μαγικές και αποκρυφιστικές δυνάμεις των αριθμών μέχρι τη χρήση τους στους σύγχρονους εξελιγμένους μυστικούς κώδικες της κρυπτογραφικής τέχνης˙ από τα επιτεύγματα του Θαλή του Μιλήσιου, του Πυθαγόρα και του Ευκλείδη μέχρι τις ιδιοφυείς ανακαλύψεις του Γκάους, του Όιλερ, του Ραμάνουτζαν και του Χάρντι˙ από τη μελέτη του λόγου φ, του Χρυσού Μέσου, μέχρι την περίφημη ακολουθία Φιμπονάτσι, και από την Εικασία Γκόλντμπαχ έως την περιβόητη υπόθεση Ρίμαν, ο Clawson αποκαλύπτει ότι οι κρυμμένες αλήθειες των Μαθηματικών αποτελούν μια απολαυστική τροφή για το πνεύμα όπως η μουσική, η ζωγραφική και η λογοτεχνία.

Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)
Συγγραφέας: Bill Bryson
Εκδόσεις: Πόλις

Περιγραφή: Πότε και πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Πώς αναπτύχθηκε η ζωή πάνω στη Γη; Πώς φτάσαμε από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς στα σημερινά έμβια όντα; Πώς κληρονομούνται και πώς μεταλλάσσονται τα γενετικά χαρακτηριστικά; Τι προκαλεί τους σεισμούς και τις εκρήξεις των ηφαιστείων; Ήταν ποτέ όλες οι ήπειροι ενωμένες σε μια Πανγαία; Τι συνθήκες επικρατούν στα τρίσβαθα της θάλασσας και στις απάτητες βουνοκορφές; Γιατί δε μπορούμε να πιούμε σαμπάνια στο μετρό; Τι προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ανοίγοντας συνάμα το δρόμο για την έλευση του ανθρώπου; Μήπως μας περιμένει κι εμάς η ίδια τύχη; Μια γλαφυρή περιγραφή της λειτουργίας της φύσης, παράλληλα με την αφήγηση της εποποιίας όσων συνέβαλαν στην ανακάλυψη και την καλύτερη κατανόησή της. Λόγω του όγκου αλλά και της σχετικής αυτονομίας των ενοτήτων του, μια λέσχη ανάγνωσης μπορεί να επιλέξει ένα μόνο μέρος του.
Ο χάρτης των ονείρων Προτεινόμενο   Popular
Συγγραφέας: Κατερίνα Καριζώνη
Εκδόσεις:  Καστανιώτης

Περιγραφή:
Κυκλάδες, 1537: Σε μια εποχή όπου ο περίφημος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταλαμβάνει διαδοχικά τα νησιά του Αιγαίου, ο Νικόλαος Μοστράτος, ένας άνθρωπος της θάλασσας και χαρισματικός χαρτογράφος, ζει στην Πάρο την παρακμή της Ενετοκρατίας μέσα από τα δικά του πάθη. Ζωγραφίζει με δεξιότητα όχι μόνο τα επικίνδυνα κυκλαδίτικα νερά, αλλά και τους παγκόσμιους χάρτες, καθώς εκείνοι αλλάζουν δραματικά. Παράλληλα βιώνει ένα μεγάλο έρωτα δίχως ανταπόκριση, γιατί τον χωρίζει βαθύ κοινωνικό χάσμα από τη γυναίκα της ζωής του: την Ευγενία Ραγούση, μια νεαρή αρχόντισσα του νησιού, που ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον Βενετό αριστοκράτη. Τη μέρα όμως του γάμου της, κι ενώ εκείνη προβάρει το νυφικό της, η Πάρος καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και οι άνεμοι του πολέμου παρασύρουν αμετάκλητα την ωραία δεσποσύνη και τον ερωτευμένο χαρτογράφο σε μια συναρπαστική περιπέτεια, που εκτυλίσσεται άλλοτε μέσα στις παγίδες της Ιστορίας κι άλλοτε στον ευμετάβλητο χάρτη των ονείρων τους.

Το θεώρημα του παπαγάλου
Συγγραφέας:  Denis Guedj
Εκδόσεις: Πόλις

Περιγραφή:
Ένα γράμμα κάποιου φίλου από τα παλιά, ένα φορτίο πολύτιμων βιβλίων και ένας φλύαρος παπαγάλος έρχονται να κάνουν άνω κάτω την ήρεμη ζωή των ενοίκων της οδού Ραβινιάν στους πρόποδες της Μονμάρτρης. Προσπαθώντας να εξιχνιάσουν τον περίεργο θάνατο του φίλου τους αναζητούν την λύση του μυστηρίου μέσα στις σελίδες μαθηματικών συγγραμμάτων. Η παρέα των ηρώων κάνει έτσι ένα ταξίδι στους αιώνες μέσα από το μαγικό κόσμο των μαθηματικών, έναν κόσμο πολύ πιο ανθρώπινο απ’ όσο αφήνουν να φανεί οι περίπλοκες εξισώσεις που τον πλαισιώνουν συνήθως. Το Παρίσι, οι ταξιδιωτικές περιγραφές, η περιπετειώδης αφήγηση και τα μαθηματικά είναι τα συστατικά στοιχεία αυτού του εκρηκτικού μείγματος που με τη μορφή του μυθιστορήματος μυεί με διασκεδαστικό τρόπο μεγάλους και μικρούς στον κόσμο των αριθμών και στη λογική τους.

 

ΠΗΓΗ : ΘΑΛΗΣ & ΦΙΛΟΙ.

Δείτε το  Αρχείο Όλων των Βιβλίων