Hλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής και μετεγγραφής σε ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ – Π.ΕΠΑ.Λ
Δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ΓΕΛ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ΓΕΛ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) έτους 2024.
Προθεσμία για απόκτηση κωδικού ασφαλείας – έναρξη διαδικασιών υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου
(Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.).Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και του Π.Μ.Δ. για
εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) αρχίζουν από την Τετάρτη 19 Ιουνίου και θα λήξουν περί τα μέσα
Ιουλίου.
Συγχαρητήριο Μήνυμα
Η Διευθύντρια κ. Καρανάσου Αικατερίνη και ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών του σχολείου μας συγχαίρουν τις μαθήτριες:
- Ντάμκα Σοφία της Γ΄ Λυκείου για την συμμετοχή της στον 20ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας που διεξήχθη στις 10/02/2024
- Δράκου Κωνσταντίνα της Γ΄ Γυμνασίου για την συμμετοχή και την πολύ καλή επίδοσή της με βαθμολογία 110/120 στον 3ο Διαγωνισμό Βιολογίας Γυμνασίου που διεξήχθη στις 17/05/2024
και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κ. Μόσχου Δήμητρα για την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση.
Ευχόμαστε καλή πρόοδο στις μαθήτριες και το σχολείο μας να συνεχίσει να δίνει το παρών και σε επόμενους σχολικούς διαγωνισμούς.
«Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας» Πλούταρχος
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2023-2024
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας Πέντε Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Συγκεκριμένα:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ένα)
“Κλιματική αλλαγή και αποξηραμένη λίμνη Κωπαϊδα”
Οι μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου συμμετείχαν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με τίτλο «Κλιματική αλλαγή και αποξηραμένη λίμνη Κωπαϊδας» υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Χαρίτου Πέτρου, κ. Καρανάσου Αικατερίνης και κ. Παπαδημητρίου Δημητρίου. Το Νοέμβριο του 2023 το Πρόγραμμα εντάχθηκε στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο με θέμα: «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» . Στη διάρκεια του Προγράμματος οι μαθητές/τριες:
- Ασχολήθηκαν με α) την αποξήρανση της λίμνης Κωπαίδας από τους Μινύες στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη αποξήρανσή της από την Αγγλική Εταιρεία και β) τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις σύγχρονες αγροτικές κοινωνίες.
- Επισκέφτηκαν την πόλη της Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκαν στα ιστορικά μνημεία της.
- Επισκέφτηκαν τη λίμνη Κερκίνη και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κ.Π.Ε. Ποροϊων με θέμα: «Λίμνη Κερκίνη, σε αναζήτηση της αειφορίας».
- Δημιούργησαν αφίσα για την κλιματική αλλαγή με το ψηφιακό εργαλείο postermywall.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (δύο)
«Παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο»
Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο «Παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο». Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης Γυμνάσιου, του σχολείου μας, στο σύνολό τους. Η διάρκεια του ήταν πέντε μήνες κατά τους οποίους οι μαθητές/τριες εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά παράγοντας οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε στη σχολική μονάδα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.
Το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στο να γνωρίσουν οι μαθητές μας τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου μας.Η ενημέρωση και η γνώση γι αυτά μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά στη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η κ Ζάχου Μαρίνα.
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του Προγράμματος στο βίντεο που ακολουθεί:
https://www.youtube.com/watch?v=pjo9X75h5c0&t=64s
“Μία ώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Αρχαϊκή εποχή – Ακραίφνιο»
Οι μαθητές /τριες της Α ΄ Γυμνασίου συμμετείχαν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο «Μία ώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών». Αρχαϊκή εποχή – Ακραίφνιο» υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ . Πολυτάρχου Σοφίας, κ. Μόσχου Δήμητρας και κ. Δεστούνη Σεβαστής. Στη διάρκεια του Προγράμματος οι μαθητές/τριες:
- Επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.Ξεναγήθηκαν στην 7η Ενότητα του Μουσείου που περιέχει ευρήματα της Αρχαϊκής εποχής και αναζήτησαν εκθέματα από την περιοχή του Ακραιφνίου.
- Δημιούργησαν ένα σύντομο Οδηγό με εκθέματα της Αρχαϊκής εποχής που προέρχονται από την περιοχή του Ακραιφνίου (Ναός Απόλλωνα του Πτώου, νεκροταφείο κ.ά.)
- Δημιούργησαν μια αφίσα με το ψηφιακό εργαλείο postermywall.
Στο έγγραφο pdf που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε τα αποτελέσματα του Προγράμματος:
ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ – ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (δύο)
«Ταξιδεύω με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο»
“Ταξιδεύω με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο” είναι ο τίτλος του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από τη Β’ Γυμνασίου του σχολείου μας και τους εκπαιδευτικούς: Τσιουρή Δέσποινα, Φιλόλογο και Βαρσαμογιάννη Γρηγόρη, Φυσικό.
Υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις και το παρακάτω ψηφιακό υλικό:
- Πήραν μέρος οι μαθητές στο διαγωνισμό “Πιάσε τη σημαία ” SID 2024 (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023) με διοργανωτή το SaferInternet4kids.gr- Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ
- Παρακολουθήσαμε (μαθητές & εκπαιδευτικοί) διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο για μαθητές” στις 8/12/2023 από το SaferInternet4kids.gr
- Έγιναν οι μαθητές υποστηρικτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024 (6η Φεβρουαρίου) με τη δημιουργία ψηφιακής αφίσας – διοργανωτής ήταν το SaferInternet4kids.gr
- Ενημερώθηκαν τα παιδιά και συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήρι για τον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό που παρουσίασε στην τάξη της Β Γυμνασίου η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου, κ.Αρβανιτοπούλου Εύα.
- Δημιουργήθηκε βίντεο από τους μαθητές σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Παρακολουθήστε το βίντεο (1:53) στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/X9LKKf_VDl8?feature=shared
«Πρωταγωνιστώ και σώζω ζωές»
Οι μαθητές/τριες της Α΄ Λυκείου συμμετείχαν στο Πρόγραμμα με τίτλο «Πρωταγωνιστώ και σώζω ζωές» υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Καραναστάση Ελένης, κ. Ξενιτόπουλου Ιωάννη και κ. Χατζηγεωργίου Μαρίας Άννας. Στο πλαίσιο του Προγράμματος οι μαθητές/τριες:
- Παρακολούθησαν την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μοτοσυκλετώντας … χαίρομαι». Ο κ. Κραβαρίτης Γεώργιος, εκπαιδευτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσυκλέτας «MΟΤΟΘΕΣΙΣ» μίλησε στους μαθητές/τριες για τη σωστή χρήση της μοτοσυκλέτας, την αναγκαιότητα της χρήσης του εξοπλισμού ασφαλείας αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά και την απαραίτητη συντήρηση της μοτοσυκλέτας.
- Δημιούργησαν ψηφιακές αφίσες με σκοπό την ενημέρωση για τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω μας.
- Δημιούργησαν ένα infographic που απεικονίζει τον καταιγισμό ιδεών των μαθητών/τριών για τα πιθανά ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στους εφήβους.
Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους τις εργασίες των μαθητών/τριών:
Εκπαιδευτικοί Όμιλοι Σχολικού έτους 2023-2024
Εκπαιδευτικός Όμιλος Δημιουργικής Γραφής “Ο Κούρος του Ακραιφνίου επιστρέφει στον τόπο του”
Ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής με τίτλο: «Ο Κούρος του Ακραιφνίου επιστρέφει στον τόπο του» μετά από δεκαοκτώ συναντήσεις ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Πέμπτη 16 Μαϊου 2024 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στην αρχή του σχολικού έτους. Στον Όμιλο συμμετείχαν δέκα μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της κ. Πολυτάρχου Σοφίας και του κ. Χαρίτου Πέτρου. Οι συναντήσεις γίνονταν κάθε Πέμπτη μετά το τέλος των μαθημάτων στη σχολική αίθουσα και στην αίθουσα Πληροφορικής του σχολείου. Πηγή έμπνευσης του Ομίλου αποτέλεσε ο κούρος που βρέθηκε στο Ναό του Απόλλωνα του Πτώου στο Ακραίφνιο και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο οι μαθητές/τριες εξασκήθηκαν στη Δημιουργική Γραφή. Συγκεκριμένα συνέθεσαν: α) μικρές ιστορίες εμπνευσμένοι/ες από φωτογραφίες, β) μικρές φανταστικές αυτοβιογραφίες, γ) σύντομους διαλόγους και δ) χαϊκού. Το Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε, επίσης, εκπαιδευτική εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, είδαν από κοντά τον κούρο, συγκέντρωσαν πληροφορίες γι΄ αυτόν και τον φωτογράφισαν. Τους επόμενους μήνες προχώρησαν στη σύνθεση της φανταστικής ιστορίας. Από τον Απρίλιο έως το Μάιο οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών α) έγραψαν τη φανταστική ιστορία τους σε ένα ψηφιακό-ηλεκτρονικό βιβλίο (storyjumper) , β)έδωσαν φωνή στον κούρο (voice-storyjumper) και γ) ετοίμασαν την παρουσίαση της εργασίας τους σε ppt.
Το έργο του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής μπορείτε να το δείτε στo ηλεκτρονικό/ψηφιακό βιβλίο storyjumper:
Εκπαιδευτικός Όμιλος Λαογραφίας «Λαϊκή Παράδοση – Μορφές Παράδοσης. Χαρακτηριστικά οικιστικής δραστηριότητας, παραδοσιακών επαγγελμάτων, παιχνιδιών και λαϊκών παραμυθιών του τόπου μας”
Στον Όμιλο συμμετείχαν μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης γυμνασίου ( 6 στο σύνολο) υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της κ. Ζάχου Μαρίνας. Μέσα από έναν κύκλο 19 συναντήσεων που ξεκίνησαν 20/10/2023 και ολοκληρώθηκαν 16/5/2024, οι μαθητές/τριες :
- Ήρθαν σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό.
- Κατανόησαν την εξέλιξη των ηθών κ εθίμων στο πέρασμα του χρόνου.
- Καλλιέργησαν πολιτισμικές αξίες του παρελθόντος όπως η συνεργασία και η συλλογικότητα.
- Πληροφορήθηκαν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικιστικής δραστηριότητας του Ακραιφνίου καθώς και της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μέσω των παιχνιδιών, επαγγελμάτων και λαϊκών παραμυθιών .
Αφού δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες από την υπεύθυνη του ομίλου κ. Ζάχου Μαρίνα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκέντρωσαν λαογραφικό υλικό μέσω μαρτυριών και καταγραφής γεγονότων από οικεία πρόσωπα και άτομα της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (video) που παρουσιάστηκε στη σχολική μονάδα .
Στην ηλεκτρονικό σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το οπτικοακουστικό υλικό (video) που δημιουργήσαμε: