Τετραήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχαν στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο με θέμα: «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Κλιματική αλλαγή και αποξηραμένη λίμνη Κωπαϊδας. Προκλήσεις και προτάσεις» υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση της κ. Καρανάσου Αικατερίνης, του κ. Χαρίτου Πέτρου και του κ. Παπαδημητρίου Δημήτριου.Στα πλαίσια του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Την 1η ημέρα οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας. Εντός του μουσείου βρίσκονται τέσσερις τάφοι και το «Ηρώον», ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Βασιλιά Φίλιππο Β’ των Μακεδόνων. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η ασπίδα και η πανοπλία του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ και η φημισμένη χρυσή λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν την πόλη της Έδεσσας (ιστορικό κέντρο, καταρράκτες).
Τη 2η ημέρα παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κ.Π.Ε. Ποροϊων με θέμα: «Λίμνη Κερκίνη, σε αναζήτηση της αειφορίας». Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο Οχυρό Ρούπελ. Το Οχυρό βρίσκεται 7,5 χιλιόμετρα από την ελληνοβουλγαρική συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα και αποτελεί αμυντικό συγκρότημα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.Το Οχυρό παραδόθηκε στους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση στις 10 Απριλίου 1941. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό, έδωσε συγχαρητήρια στο διοικητή του και εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Κάποια πολυβολεία συνέχισαν να μάχονται παρά την συνθηκολόγηση που έγινε, όπως το πολυβολείο Π8 με τον επικεφαλής Δημήτριο Ίτσιο, ο οποίος σκοτώθηκε όταν εξόρμησε από το πολυβολείο με μια αραβίδα (βραχύκαννο πυροβόλο όπλο). Στο τέλος της ημέρας επισκέφτηκαν την πόλη των Σερρών.
Την 3η ημέρα ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στο Επταπύργιο, τη Ροτόντα, το Ναό του Αγίου Δημητρίου, το Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, το Λευκό πύργο, τη Ρωμαϊκή αγορά και την αψίδα του Γαλέριου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι ίδιοι οι μαθητές/τριες διάβασαν στους συμμαθητές/τριές τους τις εργασίες τους για τα συγκεκριμένα μνημεία.
Τέλος, την 4η ημέρα επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα και ξεναγήθηκαν στην περιοδική Έκθεση «Τεχνητή Νοημοσύνη: Δυνατότητες και Προκλήσεις».
Οι καθηγητές, κος Χαρίτος Πέτρος και κος Παπαδημητρίου Δημήτριος με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και δημιουργικές πρακτικές συνόδευσαν τους/τις μαθητές/τριες για τους οποίους φρόντισαν να ανταποκριθούν στους μορφωτικούς-ψυχαγωγικούς-δημιουργικούς και κοινωνικούς σκοπούς της εκδρομής και επιπλέον στο πνεύμα της ασφάλειας, του σεβασμού και της ώριμης συμπεριφοράς ώστε να γίνεται αναντίρρητα λόγος για εξαιρετικούς/ες μαθητές/τριες και εξαιρετικούς συνοδούς.
Συγχαρητήρια από τη Διευθύντρια και τον Σύλλογο Διδασκόντων στους μαθητές/τριές μας και στους συνοδούς καθηγητές!
La chasse aux oeufs – Κυνήγι των Σοκολατένιων Πασχαλινών Αυγών
Την Παρασκευή 25/04/ 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου αναβίωσαν το πασχαλινό έθιμο των κρυμμένων σοκολατένιων αυγών με την καθηγήτρια της Γαλλικής Γλώσσας κ. Χατζηγεωργίου Μαρία Άννα. Οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν και διακόσμησαν καλαθάκια από χαρτόνι πάνω στα οποία έγραψαν ευχές για καλό Πάσχα στα γαλλικά! Στη συνέχεια, στην αυλή του σχολείου ξεκίνησε το “Κυνήγι των Σοκολατένιων Πασχαλινών Αυγών” (La chasse aux oeufs)
Joyeuses Pâques !
Εισαγωγή σπουδαστών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ)
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τις εξετάσεις για την εισαγωγή σπουδαστών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024 και εφεξής.
Σχετικά με την εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» για την εισαγωγή σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024 και εφεξής, σας ενημερώνουμε ότι στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘΑ, στη διαδρομή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Εξετάσεις Εξετάσεις για τα ΜουσικάΤμήματα Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (https://www.minedu.gov.gr/eksetaseis-gia-tamousika-tmimata/mousiki-ektelesi-kai-ermineia) έχει αναρτηθεί δελτίο τύπου με τις παρακάτω διευκρινίσεις που αφορούν στο ρεπερτόριο της ΚΙΘΑΡΑΣ και της ΤΡΟΜΠΕΤΑΣ του είδους Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής:
1. Προκειμένου να είναι απολύτως σαφές σε ποια μέθοδο Concone αναφέρεται η 1η ομάδα έργων στο ρεπερτόριο της ΤΡΟΜΠΕΤΑΣ στο είδος της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την παρακάτω έκδοση: Concone, Lyrical Studies, for… | Editions Bim & The Brass Press (editions-bim.com)
2. Στο 4ο έργο της 3ης ομάδας στο ρεπερτόριο της ΚΙΘΑΡΑΣ στο είδος της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής αναφέρεται «Manuel Maria Ponce: Prélude no.1». Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την παρακάτω έκδοση: Manuel Maria Ponce: Prélude no.1 από τα 12 Πρελούδια με δακτυλοθεσία Andrés Segovia.
Παρακαλούμε τους Διευθυντές Λυκείων για την άμεση ενημέρωση των υποψηφίων των σχολείων τους σχετικά με τις ανωτέρω διευκρινίσεις που αφορούν στο νέο τρόπο εισαγωγής στα Μουσικά Τμήματα των Α.Ε.Ι.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
Προγράμματα eTwinning σχολικού έτους 2023-2024
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δύο Προγράμματα eTwinning υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Γαλλικής Γλώσσας κ. Χατζηγεωργίου Μαρίας Άννας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα eTwinning με τίτλο: «International Exchange Letter». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές/τριες από πέντε χώρες, την Ιταλία (IISS “M. Polo” di Bari), (IISS “D’Aguirre Salemi-Alighieri Partanna” di Salemi), την Τουρκία (BJK Kabataş Vakfı Okulları), την Πολωνία (Szkoła Podstawowa nr 10 im. Marii Curie Skłodowskiej w Katowicach), (Liceum Ogólnokształcące im. Ziemi Żuławskiej w Nowym Dworze Gdańskim) και τη Γερμανία (Johannes-Brahms-Schule Pinneberg). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές/τριες έστελναν επιστολές γραμμένες στην αγγλική γλώσσα σε συμμαθητές/τριές τους στις άλλες χώρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος οι επιστολές κάθε μήνα είχαν διαφορετική θεματολογία. Τον Ιανουάριο οι μαθητές/τριες έγραψαν τις πρώτες τους επιστολές για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και να μιλήσουν για τα ενδιαφέροντά τους (Introduce yourself). Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο, οι επιστολές αφορούσαν το περιβάλλον (οικολογικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, τρόποι αντιμετώπισης των οικολογικών καταστροφών και προστασίας του περιβάλλοντος). Το Μάρτιο οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τις παραδόσεις της χώρα μας (Πάσχα, Χριστούγεννα, Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα, πανηγύρια/παζάρια κ.ά.). Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Στην τελευταία τους επιστολή αναφέρθηκαν σε ένα βιβλίο που διάβασαν τελευταία ή πρότειναν ένα βιβλίο που είχαν διαβάσει στο παρελθόν (Book recommendations).
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα eTwinning με τίτλο: «Super Olympic». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την συνεργασία σχολείων από την Ελλάδα (2e ARSAKEIO – TOSITSEIO ÉCOLE PRIMAIRE EKALI), (1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ), την Ιταλία (I.C. Castelnovo ne’ Monti), τη Γαλλία (Collège Alain Savary), και την Τουρκία (Yenişehir Belediyesi Bilim ve Sanat Merkezi). Το θέμα του Προγράμματος ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Αρχικά, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τους εαυτούς τους, το σχολείο τους και ανέφεραν τα αθλήματα που τους αρέσουν σε ένα βίντεο (Οκτώβριος/Νοέμβριος). Στη συνέχεια, κλήθηκαν να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα νέο ολυμπιακό άθλημα. Οι μαθητές/τριές μας σκέφτηκαν το τρίαθλο στο βουνό, ένα άθλημα που περιλαμβάνει αναρρίχηση, τρέξιμο και ποδήλατο (Δεκέμβριος/ Ιανουάριος).Το Μάρτιο και τον Απρίλιο οι μαθητές/τριες δημιούργησαν τις δικές τους ολυμπιακές μασκότ και παρουσίασαν τις αξίες και τα ιδανικά που αντιπροσωπεύουν καθώς και τις υπερδυνάμεις (superpowers) τους. Επίσης, στις 16 Απριλίου παρακολούθησαν την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Γαλλία (Alpes-de-Haute-Pronence), την προετοιμασία βίντεο με ευχές για τις καλοκαιρινές διακοπές και τον απολογισμό του προγράμματος (Μάιος/Ιούνιος).
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί δείτε τα βίντεο των μαθητών/τριών:
https://photos.app.goo.gl/cCjvP1zktAKduDFp7
https://drive.google.com/file/d/1Ax9xzJtZ46DYCtQHp93OSmIqVyV6PU7b/view?usp=sharing_eil_se_dm&ts=6627b137
Διαβίβαση δελτίου τύπου για την υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ ακαδημαϊκού έτους 2024-2025
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σας υπενθυμίζουμε ότι η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.
Μονοήμερη εκδρομή στο Βόλο
Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 το σχολείο μας πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στο Βόλο. Αρχικά επισκεφθήκαμε το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν σε διάφορα είδη εντόμων και κυρίως πεταλούδων από όλες τις ηπείρους. Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν ελεύθερο χρόνο για βόλτα στην παραλία και στο κέντρο της πόλης όπου ολοκληρώθηκε η εκδρομή. Όλοι οι μαθητές/τριες αλλά και οι συνοδοί καθηγητές: Μπαλατσός Γιώργος, Ρεστέμη Χάρις, Σπυρλιάδης Νικήτας και Τσιουρή Δέσποινα επέστρεψαν με ευχάριστη διάθεση και ωραίες αναμνήσεις!
Επιμορφωτικό σεμινάριο: “Εισαγωγή χρήσης του λογισμικού GeoGebra”
Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 οι εκπαιδευτικοί Θετικών Επιστημών του σχολείου μας παρακολούθησαν το επιμορφωτικό σεμινάριο: «Eισαγωγή στη χρήση του λογισμικού GeoGebra» με εισηγητή τον καθηγητή Μαθηματικών κ. Παπαδημητρίου Δημήτριο.
Το GeoGebra είναι ένα δυναμικό λογισμικό για τη διδασκαλία των μαθηματικών που ενώνει τη γεωμετρία, την άλγεβρα και το λογισμό. Προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων geometry και algebra και αναπτύχθηκε από τον Μαrkus Hohenwanter για τη διδασκαλία και τη μάθηση των μαθηματικών στο σχολείο.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο Σχέδιο δράσης: «Μαθαίνοντας ενδοσχολικά. Συμμετοχή εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις» με Συντονιστή τον κ. Παπαδημητρίου Δημήτριο.
«Τα καθαρά Μαθηματικά είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ποίηση των λογικών ιδεών»
Αλβέρτος Αϊνστάιν
1η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας και Περιβαλλοντική Δράση από τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ
Η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους καθιερώνεται από φέτος ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας με κύριους στόχους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, την καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον και την αναγνώριση και το σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων.
Με αφορμή την 1η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας, κας Καρανάσου Αικατερίνης, μια σειρά από δράσεις.
Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν από τον κτηνίατρο, κ. Ιωάννου Αργύρη, για τις ανάγκες και τις βασικές αρχές φροντίδας των ζώων συντροφιάς, τις υποχρεώσεις που επιβάλει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων, την υιοθεσία ζώων, τα αδέσποτα, τη στείρωση, τις ασθένειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα κ.ά.
Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε περιβαλλοντική δράση που υλοποιήθηκε από μέλη του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, κ. Λακιώτη Σοφία και κ. Φρούσιο Αναστάσιο. Η δράση περιελάμβανε τα εξής: α) αναφορά στις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης ώστε να προστατευτούν τα ζώα, και κυρίως τα αδέσποτα (εξασφάλιση στέγης, τροφής, νερού, περίθαλψης), β) παρουσίαση με τη χρήση power point και βίντεο πληροφοριών σχετικών με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση κ.α., γ) παιχνίδια (κρυμμένος θησαυρός, μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά). Στο τέλος της δράσης όλοι οι μαθητές/τριες πήραν ως δώρο καπέλα, στυλό, τσάντες και ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Επίσης, δημιουργήθηκε αφίσα και padlet υπό την καθοδήγηση της κας Πολυτάρχου Σοφίας στο οποίο οι μαθητές/τριες μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, τις προσωπικές τους εμπειρίες με τα ζώα, μας γνώρισαν τα ζωάκια τους και προέτρεψαν όλους μας να αγαπάμε και να προστατεύουμε τα ζώα!
Ευχαριστούμε θερμά όλους αυτούς που συντέλεσαν στην φιλοζωική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση και τους μαθητές/τριες μας που ανταποκρίθηκαν με προθυμία!