Αρχική » 2021 » Οκτώβριος

Αρχείο μηνός Οκτώβριος 2021

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τη συμμετοχή τους στον εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο ένας και μοναδικός τσολιάς μας, συμβολίζει την ελληνική ανδρεία και γενναιότητα διαχρονικά (ακολουθεί αφιέρωμα).

  

   

      

  

 

Αφιέρωμα: Ο τσολιάς ως διαχρονικό σύμβολο της ελληνικής ανδρείας και γενναιότητας

LIFE 16 12 1940Στις ΗΠΑ, μόλις δύο μήνες μετά την 28η Οκτωβρίου 1940, το «Όχι» στους Ιταλούς και τις ηρωικές μάχες στο αλβανικό μέτωπο, το πιο δημοφιλές και έγκυρο περιοδικό της εποχής, το Life Magazine, επέλεξε στο τεύχος της 16ης Δεκεμβρίου 1940 να παρουσιάσει στο εξώφυλλό του τον Έλληνα τσολιά, ως σύμβολο της ελληνικής ανδρείας και γενναιότητας. Η ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο, οι οποίοι κατάφεραν να αντισταθούν στην ιταλική μπότα, που υπερτερούσε τόσο σε αριθμό όσο και σε εξοπλισμό, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τις άλλες χώρες, πόσω μάλλον από τις ΗΠΑ.

Οι εύζωνες έγιναν για πρώτη φορά σύμβολο ανδρείας με τη συμμετοχή των ταγμάτων στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ιδιαίτερα στις μάχες του Μπιζανίου και του Κιλκίς-Λαχανά, τα τάγματα των ευζώνων ήταν αυτά που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού σε καμιά περίπτωση δεν γύρισαν την πλάτη στον εχθρό και ήταν η δύναμη όλου του ελληνικού Στρατού. Η δόξα των ευζωνικών ταγμάτων συνεχίστηκε και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Τη λέξη εύζωνας την συναντούμε στα έργα του Ομήρου και αναφέρεται στους στρατιώτες που ήταν καλά ζωσμένοι (ευ+ζώνες=οι καλά ζωσμένοι). Από τη δημιουργία του ελληνικού Στρατού οι τσολιάδες ήταν οι επίλεκτοι στρατιώτες. Οι τσολιάδες εξακολουθούν να αποτελούν σύμβολα γενναιότητας και η επιλογή των στρατιωτών που στελεχώνουν την Προεδρική Φρουρά ακόμη και σήμερα βασίζεται σε κριτήρια τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

(Πηγή: huffingtonpost.gr)

Συμμετοχή στον 10ο Πτώιο Αγώνα Δρόμου Ακραιφνίου

Την Κυριακή 17-10-2021 το σχολείο μας, ανοικτό στις δράσεις της τοπικής κοινωνίας, έδωσε δυναμικά το παρόν στον 10ο Πτώιο Αγώνα Δρόμου Ακραιφνίου, με τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού κ. Χαρίτου Πέτρου. Θερμά συγχαρητήρια στον εκπαιδευτικό μας που εκπροσώπησε επάξια το σχολείο μας!

  

Επίσκεψη στη Διεθνή Εικαστική Έκθεση ΣΦΙΓΓΑ 2021

Οι τάξεις του Λυκείου επισκέφθηκαν σήμερα τη Διεθνή Εικαστική Έκθεση ΣΦΙΓΓΑ 2021 / Αντιγόνη, Όρια και Σύνορα, στη Θήβα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν εξαιρετικά έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, μεταξύ των οποίων και δύο έργα μαθητών μας, της Γεωργίου Ελισάβετ και του Μαυροδήμου Παναγιώτη, που διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό ΣΦΙΓΓΑ 2021. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αγγέλου Κωνσταντίνο για την υπέροχη ξενάγηση.

  

   

   

  

  

Ασφαλές Διαδίκτυο (διαφημιστικό σποτ SaferInternet4Kids)

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Σαν σήμερα

21/6/1913: Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Κιλκίς.
O Ελληνικός στρατός μετά από σφοδρές μάχες στα χωριά Σκρα και Λαχανά εισέρχεται στην πόλη εκδιώχνοντας τους Βούλγαρους.

21/6/: Θερινό Ηλιοστάσιο
Στις 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και η πρώτη επίσημη ημέρα του Καλοκαιριού. Η μέρα αυτή είναι γνωστή ως Θερινό Ηλιοστάσιο. Ο ήλιος στέκεται στο βορειότερο σημείο του ουρανού, έτσι όπως τον βλέπουμε και από τη χώρα μας. Από δω και πέρα, οι μέρες σιγά σιγά μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Σκακιστική άσκηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση