Αρχική » Oμιλοι » Εκπαιδευτικοί Όμιλοι Σχολικού έτους 2023-2024

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι Σχολικού έτους 2023-2024

Εκπαιδευτικός Όμιλος Δημιουργικής Γραφής  “Ο Κούρος του Ακραιφνίου επιστρέφει στον τόπο του”

Ο  Όμιλος Δημιουργικής Γραφής με τίτλο: «Ο Κούρος του Ακραιφνίου επιστρέφει στον τόπο του» μετά από δεκαοκτώ συναντήσεις   ολοκλήρωσε τις εργασίες του  την Πέμπτη 16  Μαϊου 2024  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στην αρχή του σχολικού έτους. Στον  Όμιλο συμμετείχαν δέκα μαθητές και μαθήτριες της  Α΄ Γυμνασίου υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της κ. Πολυτάρχου Σοφίας και του κ. Χαρίτου Πέτρου. Οι συναντήσεις  γίνονταν κάθε  Πέμπτη μετά το τέλος των μαθημάτων στη σχολική αίθουσα και στην αίθουσα Πληροφορικής του σχολείου. Πηγή  έμπνευσης του Ομίλου αποτέλεσε ο κούρος  που βρέθηκε στο Ναό του Απόλλωνα του Πτώου στο Ακραίφνιο και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο οι μαθητές/τριες εξασκήθηκαν στη Δημιουργική Γραφή. Συγκεκριμένα συνέθεσαν: α) μικρές ιστορίες εμπνευσμένοι/ες από φωτογραφίες, β) μικρές φανταστικές αυτοβιογραφίες, γ) σύντομους διαλόγους και δ) χαϊκού. Το Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε, επίσης, εκπαιδευτική εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, είδαν από κοντά τον κούρο, συγκέντρωσαν πληροφορίες γι΄ αυτόν και τον φωτογράφισαν. Τους επόμενους μήνες προχώρησαν στη σύνθεση της φανταστικής ιστορίας. Από τον Απρίλιο έως το Μάιο οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών  α) έγραψαν τη φανταστική ιστορία τους σε ένα  ψηφιακό-ηλεκτρονικό βιβλίο (storyjumper) , β)έδωσαν φωνή στον κούρο (voice-storyjumper)  και γ) ετοίμασαν την παρουσίαση της εργασίας τους σε ppt.

Το  έργο του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής μπορείτε να το δείτε στo ηλεκτρονικό/ψηφιακό βιβλίο  storyjumper:


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

 

 

Εκπαιδευτικός  Όμιλος Λαογραφίας «Λαϊκή Παράδοση – Μορφές Παράδοσης. Χαρακτηριστικά οικιστικής δραστηριότητας, παραδοσιακών επαγγελμάτων, παιχνιδιών και λαϊκών παραμυθιών του τόπου μας”

Στον Όμιλο  συμμετείχαν μαθητές/τριες  της Γ΄ τάξης γυμνασίου ( 6 στο σύνολο) υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της κ. Ζάχου Μαρίνας.  Μέσα από έναν κύκλο 19 συναντήσεων που ξεκίνησαν 20/10/2023 και ολοκληρώθηκαν 16/5/2024, οι μαθητές/τριες :

  • Ήρθαν σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό.
  • Κατανόησαν την εξέλιξη των ηθών κ εθίμων στο πέρασμα του χρόνου.
  • Καλλιέργησαν πολιτισμικές αξίες του παρελθόντος όπως η συνεργασία και η συλλογικότητα.
  • Πληροφορήθηκαν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικιστικής δραστηριότητας του Ακραιφνίου καθώς και της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μέσω των παιχνιδιών, επαγγελμάτων και λαϊκών παραμυθιών .

Αφού δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες από την υπεύθυνη του ομίλου κ. Ζάχου Μαρίνα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκέντρωσαν λαογραφικό υλικό μέσω μαρτυριών και καταγραφής γεγονότων από οικεία πρόσωπα και άτομα της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (video) που παρουσιάστηκε στη σχολική μονάδα .

Στην ηλεκτρονικό σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το οπτικοακουστικό υλικό (video) που δημιουργήσαμε:

https://youtu.be/AFN6-s7BhiM?si=ugics76lNwli-QXZ

Ασφαλές Διαδίκτυο (διαφημιστικό σποτ SaferInternet4Kids)

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Σαν σήμερα

29/6/69: Σταυρώνεται από τους Ρωμαίους στη Ρώμη ο Απόστολος Πέτρος

Σκακιστική άσκηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση