Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Νομισματικό Μουσείο
Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Νομισματικό Μουσείο.
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο».
Η έκθεση τονίζει τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες και θα θέσει τις βάσεις αυτού που ονομάζουμε Δυτικός κόσμος. Πρόκειται για τη μάχη που έφερε αντιμέτωπους το στρατό της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων της νότιας Ελλάδας- κυρίως τον Ιερό Λόχο της Θήβας και τον στρατό της Αθήνας-, βάζοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας τον δεκαοκτάχρονο Αλέξανδρο που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο με την μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχαιολογική ανάκτηση της μάχης και στην προβολή του έργο δύο πρωτοπόρων της ελληνικής αρχαιολογίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, του Παναγιώτη Σταματάκη και του Γεωργίου Σωτηριάδη.
Στο Νομισματικό Μουσείο οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, που αγγίζουν τα 500.000 προσκτήματα – κυρίως νομίσματα, αλλά και μετάλλια, μολυβδόβουλλα, σφραγιδολίθους, σταθμία, οβελούς και τάλαντα – που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως και σήμερα.
«Όσοι αγαπούν την ελευθερία, τη λογική και το κάλλος θα βλέπουν την Ελλάδα ως την λαμπράν πρωίαν τού Δυτικού πολιτισμού, ο οποίος, παρ’ όλα του τα ελαττώματα, είναι η τροφή και η ζωή μας»
Γουίλ Ντυράν
Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο έναντι της ιλαράς
ΕΞΕ – 18485 – 2024 – Κοινοποίηση εγγράφου ΙΛΑΡΑ-υγείας
https://blogs.sch.gr/gymakrai/files/2024/02/ΕΞΕ-18485-2024-Κοινοποίηση-εγγράφου.pdfΙΛΑΡΑ-υγείας
Πρόκριση του σχολείου στον Εθνικό Τελικό του μαθητικού Διαγωνισμού Young Business Talents
Η ομάδα του σχολείου μας BUSY_ONES ξαναχτυπά!
Οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου Δελιανίδη Χριστίνα, Θεοδώρου Αικατερίνη και ο μαθητής Κόντος Επαμεινώνδας (το νέο μέλος της ομάδας) υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Μπαλατσού Γεώργιου ΠΕ80 πέρασε στη φάση Online του Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λυκείων στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Προσομοιωτή – Young Business Talents» και προκρίθηκε στον Εθνικό Τελικό του Young Business Talents 2023-2024 στην Αθήνα.
Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα μας και στον κ. Μπαλατσό Γεώργιο από τη Διευθύντρια κ. Καρανάσου Αικατερίνη και το Σύλλογο Διδασκόντων! Καλή επιτυχία στον Τελικό της Αθήνας!!
«Πίστευα παλιότερα πως το να διευθύνεις μία επιχείρηση είναι σαν να είσαι μαέστρος σε μία συμφωνική ορχήστρα. Αλλά δε νομίζω πως είναι ακριβώς έτσι. Είναι μάλλον σαν τζαζ. Υπάρχει περισσότερος αυτοσχεδιασμός»
Warren Bennis
Πιστοποιητικό Υιοθεσίας “Αστέρι της ευχής” 2023-2024
To σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στη δράση του οργανισμού Make a Wish και βοήθησε στην πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού, της Ευαγγελίας 9 ετών.
Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που για μία ακόμη φορά με χαρά και ιδιαίτερο ενθουσιασμό στήριξαν την προσπάθεια του Make a Wish.
«Μια καλή άσκηση για την καρδιά είναι να σκύψεις και να βοηθήσεις κάποιον να σηκωθεί»
John Andrew Holmes
Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Την Τρίτη 20/2/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού του σχολείου μας κ. Μπαλατσού Γεώργιου συμμετείχαν σε μία από τις ενημερωτικές δράσεις του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αφορούν στην «Επιστήμη και Μηχανική των Υπολογιστών».
Σ΄ αυτή την ενημερωτική τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Αργυρός Αντώνιος παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο το τμήμα έχει οργανώσει τις σπουδές και τη συνεργασία τους με το ΙΤΕ. Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές/τριες και τον κ. Αργυρό. Οι μαθητές/τριες έθεσαν ερωτήματα που τους απασχολούν αλλά και ερωτήματα που προέκυψαν μετά την παρουσίαση.
Ευχαριστούμε τον κ. Αργυρό Αντώνιο για την ολόπλευρη και πλήρως κατατοπιστική ενημέρωση αλλά και για το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε.
“Βασικά πιστεύω ότι παρακολουθείς τηλεόραση όταν θέλεις να βάλεις τον εγκέφαλό σου εκτός λειτουργίας και δουλεύεις στον υπολογιστή σου όταν θέλεις να βάλεις τον εγκέφαλό σου σε λειτουργία”
Steve Jobs
2ος Ενδοσχολικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας
Το σχολείο μας διοργανώνει από τις 20-2-24 έως τις 15-5-24 τον 2ο Ενδοσχολικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας, που απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου με θέμα: “Ιχνηλατώντας το παρελθόν του τόπου μου”. Η δραστηριότητα αυτή εμπίπτει στο φάσμα των δραστηριοτήτων του σχολείου μας για την προώθηση της αυτενέργειας, της βιωματικής μάθησης και της καλλιέργειας της εξωστρέφειας των μαθητών/τριών.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, καλούνται να παραδώσουν τις φωτογραφίες τους στην υπεύθυνη του Διαγωνισμού κ. Ζάχου Μαρίνα έως και τις 15 Μαϊου 2024.
“Από όλα τα μέσα έκφρασης, η φωτογραφία είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο”
Ανρί Καρτιέ – Μπρεσόν, Γάλλος φωτογράφος
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: “Μοτοσυκλετώντας… χαίρομαι”
Την Παρασκευή 16/2/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Μοτοσυκλετώντας… χαίρομαι» .
Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τους νέους/νέες σε επαφή με τις έννοιες της κατάρτισης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το οδικό περιβάλλον και τη θέση του μοτοσυκλετιστή σ’ αυτό.
Ο κ. Κραβαρίτης Γεώργιος, εκπαιδευτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοτοσυκλέτας «MΟΤΟΘΕΣΙΣ» μίλησε στους μαθητές/τριες για τη σωστή χρήση της μοτοσυκλέτας, την αναγκαιότητα της χρήσης του εξοπλισμού ασφαλείας αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά και την απαραίτητη συντήρηση της μοτοσυκλέτας ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή και ασφαλή κατάσταση.
Μέσα από την παρουσίαση και τα βίντεο οι μαθητές/τριες κατανόησαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ένας μοτοσυκλετιστής στο δρόμο, τη ζωτική σημασία του κράνους και του εξοπλισμού και την αναγκαιότητα της συντήρησης της μοτοσυκλέτας. Κλείνοντας ο κ. Κραβαρίτης τόνισε: «Η ελευθερία και η χαρά εξασφαλίζονται μόνο όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς οδήγησης».
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κραβαρίτη για την εξαιρετική παρουσίαση!
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και σαράντα αιώνες και η αξία της είναι ανεκτίμητη!
Ο ποιητής μας, Οδυσσέας Ελύτης θα πει κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ το 1979: «Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ’ όλ’ αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ’ ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικοπνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μια Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος—χωρίς ωστόσο να έχει το αντίκρισμα που είχαν εκείνοι επάνω στην έκταση της πολιτισμένης τότε ανθρωπότητας.
Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν’ αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Αποκτά η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Nα τι είναι το μεγάλο βάρος παράδοσης που το όργανο αυτό σηκώνει. Το παρουσιάζει ανάγλυφα η νέα ελληνική ποίηση».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στις εξής δράσεις : α) οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου διάβασαν και επεξεργάστηκαν συστάδα Λογοτεχνικών Κειμένων με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Τσιουρή Δέσποινας και β) οι μαθητές/τριες της Α΄ Γυμνασίου και της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου παρακολούθησαν power point και βίντεο σχετικά με την ιστορία της ελληνικής γλώσσας αλλά και την προσφορά της στην επιστήμη, τα μαθητικά και στην ανθρώπινη σκέψη. Στη συνέχεια με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Πολυτάρχου Σοφίας και κ. Χαρίτου Πέτρου συμπλήρωσαν Φύλλα Εργασίας με ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου.
«Μήγαρις ἔχω ἄλλο στό νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καί γλῶσσα;»
Διονύσιος Σολωμός
Επιμορφωτικό Σεμινάριο “Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο με το ψηφιακό εργαλείο Clipchamp”
Σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν το επιμορφωτικό σεμινάριο : «Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο με το ψηφιακό εργαλείο Clipchamp», με εισηγητή τον Οικονομολόγο κ. Μπαλατσό Γεώργιο
Το σεμινάριο εντάσσεται στο Σχέδιο δράσης: «Μαθαίνοντας ενδοσχολικά. Συμμετοχή εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις» με Συντονιστή τον κ. Παπαδημητρίου Δημήτριο.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπαλατσό για την εξαιρετική παρουσίαση.
“Μαθαίνουμε. . .
10% αυτών που διαβάζουμε
20% αυτών που ακούμε
30% αυτών που βλέπουμε
50% αυτών που βλέπουμε και ακούμε
70% αυτών που συζητούμε
80% αυτών που βιώνουμε
95% αυτών που διδάσκουμε στους άλλους” William Glasser
Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Aσφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ταξιδεύω με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο» οι μαθητές/τριες της β΄ Γυμνασίου, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, δημιούργησαν με το ψηφιακό εργαλείο postermywall αφίσες υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Προγράμματος κ. Τσιουρή Δέσποινας.
Eυχαριστούμε θερμά τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Ξενιτόπουλο Ιωάννη για την πολύτιμη βοήθεια.
“Θα ΄ρθει καιρός που θα ζωσθεί ο κόσμος με μία κλωστή”, Κοσμάς ο Αιτωλός
Βεβαίωση_Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου