Οι μονοφαγικές δίαιτες που ακολουθούν εκατομμύρια νέων γυναικών πιθανόν να αυξάνουν τις πιθανότητες οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους, λένε οι ερευνητές.
Η έρευνα που έκαναν Βρετανοί ερευνητές δείχνει ότι τρεις στις δέκα γυναίκες επιδιώκουν τόσο απεγνωσμένα να χάσουν βάρος, που εξαιρούν από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων.
Η προειδοποίηση ήρθε λίγες εβδομάδες πριν, όταν η Gwyneth Paltrow αποκάλυψε ότι πάσχει από οστεοπενία, μια ασθένεια κατά την οποία η αραίωση των οστών αποτελεί προάγγελο για την οστεοπόρωση.
Η 37χρονη ηθοποιός ακολουθεί μια αυστηρή δίαιτα που είναι χαμηλή σε τυριά, βούτυρο γάλακτος και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου και ενισχύουν τα οστά.
Το ασβέστιο, δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για γερά κόκαλα και δόντια. Διατηρεί, επίσης, την καρδιά και τους μύες υγιείς και βοηθά στην πήξη του αίματος.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και των εντέρων.
Μια μελέτη για τις διατροφικές συνήθειες των 4.500 Βρετανίδων διαπίστωσε ότι το 30% αποφεύγει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, με σκοπό να αδυνατίσουν το καλοκαίρι.
Περίπου το 28% αυτών απάντησαν ότι δεν τρώνε τυρί και, για το 11% όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα διαγράφονται από το μενού τους.
Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα (41%) δεν καταναλώνουν ψωμί, το οποίο στην Μ. Βρετανία από το νόμο, είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο.
Είναι ανησυχητικό ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (26%) αποκάλυψε ότι ρίχνει μόνο μια ματιά στα λιπαρά και θερμιδικό περιεχόμενο των ετικετών των τροφίμων, αγνοώντας όλες τις άλλες πληροφορίες σχετικά με το θρεπτικό τους περιεχόμενο.
Επίσης, το 12% είπαν ότι επιλέγουν τρόφιμα με βάση τις θερμίδες, και όχι τη θρεπτική αξία τους.
Η αποτυχία να χτίσει μια γυναίκα γερά κόκαλα μέχρι την ηλικία των 35 ετών αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.
Η κατάσταση επηρεάζει τρία εκατομμύρια Βρετανούς και κατηγορείται για περισσότερζ από 230.000 σπασμένα κόκαλα σε ένα χρόνο, με τους καρπούς και τα ισχία να είναι πιο εύθραυστα.
Η Fiona Hunter, σύμβουλος διατροφής, προέτρεψε τις γυναίκες να μην τοποθετούν πάνω από τη μακροπρόθεσμη υγεία, την πρόσκαιρη σιλουέτα τους.
Επίσης ανέφερε: «Η παχυσαρκία είναι ένα συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε για την καταπολέμηση της, όχι με μονοφαγικές δίαιτες αποκόπτοντας σημαντικές ομάδες τροφίμων για την απώλεια βάρους, καθώς αυτό θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερα και μακροχρόνια προβλήματα αργότερα.
«Πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κατανοήσουν τη διατροφική αξία των τροφίμων.”
To Food Standard Agency (Οργανισμός Τροφίμων της Μ. Βρετανίας) συστήνει στους ενήλικες να προσλαμβάνουν καθημερινά τα 700mg ασβεστίου που χρειάζονται, από μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.
Καλές πηγές, εκτός από το ψωμί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το μπρόκολο και το λάχανο, το tofu και καρύδια. Σαρδέλες και άλλα ψάρια που τρώμε είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο.
Εκείνοι που στηρίζονται στα συμπληρώματα διατροφής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι περισσότερα από 1.500mg την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι και διάρροια.
Ένας εκπρόσωπος της National Osteoporosis Society δήλωσε: «Αυτή η τελευταία έρευνα είναι ανησυχητική καθώς λίπη και ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των οστών. Οι μονοφαγικές δίαιτες που περιορίζουν αυτά τα τρόφιμα εντελώς μπορεί να είναι επιζήμιες”.
Η έρευνα μας έδειξε ότι μόνο το 21% των ανθρώπων γνωρίζουν ότι το να είναι ελλιποβαρή αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.
«Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα εργαζόμαστε για την εκπαίδευση των νέων από τα οφέλη μιας υγιούς εικόνας του σώματος.
«Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι η απάντηση. Όλοι χρειαζόμαστε λίγο λίπος στη διατροφή μας και το ασβέστιο είναι καθοριστικής σημασίας. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι διαθέσιμα στην αγορά και πολλά από αυτά είναι εμπλουτισμένα με περισσότερο ασβέστιο από ότι τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά.
«Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα των μη γαλακτοκομικών πηγών ασβεστίου, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σουσάμι και tofu».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.dailymail.co.uk/health/article-1296834/Fad-diets-raise-risk-osteoporosis-women.html#ixzz1CYZ59Pfj
Αφήστε μια απάντηση