Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Οι μονοφαγικές δίαιτες πιθανόν να οδηγούν σε οστεοπόρωση!

Ιαν 201130

Οι μονοφαγικές δίαιτες που ακολουθούν εκατομμύρια νέων γυναικών πιθανόν  να αυξάνουν τις πιθανότητες οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα που έκαναν Βρετανοί ερευνητές δείχνει ότι τρεις στις δέκα γυναίκες επιδιώκουν τόσο απεγνωσμένα να χάσουν βάρος, που εξαιρούν από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες εβδομάδες πριν, όταν η Gwyneth Paltrow αποκάλυψε ότι πάσχει από οστεοπενία, μια ασθένεια κατά την οποία η αραίωση των οστών αποτελεί προάγγελο για την οστεοπόρωση.

Η 37χρονη  ηθοποιός ακολουθεί μια αυστηρή δίαιτα που είναι χαμηλή σε τυριά, βούτυρο γάλακτος και άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου και ενισχύουν τα οστά.

Το ασβέστιο, δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για γερά κόκαλα και δόντια. Διατηρεί, επίσης, την καρδιά και τους μύες υγιείς και βοηθά στην πήξη του αίματος.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και των εντέρων.

Μια μελέτη για τις διατροφικές συνήθειες των 4.500 Βρετανίδων διαπίστωσε ότι το 30% αποφεύγει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, με σκοπό να αδυνατίσουν το καλοκαίρι.

Περίπου το 28% αυτών απάντησαν ότι δεν τρώνε τυρί και, για το 11% όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα διαγράφονται από το μενού τους.

Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα (41%) δεν καταναλώνουν ψωμί, το οποίο στην Μ. Βρετανία από το νόμο, είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Είναι ανησυχητικό ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (26%) αποκάλυψε ότι ρίχνει μόνο μια ματιά στα λιπαρά και θερμιδικό περιεχόμενο των ετικετών των τροφίμων, αγνοώντας όλες τις άλλες πληροφορίες σχετικά με το θρεπτικό τους περιεχόμενο.

Επίσης, το 12% είπαν ότι επιλέγουν τρόφιμα με βάση τις θερμίδες, και όχι τη θρεπτική αξία τους.

Η αποτυχία να χτίσει μια γυναίκα γερά κόκαλα μέχρι την ηλικία των 35 ετών αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

Η κατάσταση επηρεάζει τρία εκατομμύρια Βρετανούς και κατηγορείται για περισσότερζ από 230.000 σπασμένα κόκαλα σε ένα χρόνο, με τους καρπούς και τα ισχία να είναι πιο εύθραυστα.

Η Fiona Hunter, σύμβουλος διατροφής, προέτρεψε τις γυναίκες να μην τοποθετούν πάνω από τη μακροπρόθεσμη υγεία, την πρόσκαιρη σιλουέτα τους.

Επίσης ανέφερε: «Η παχυσαρκία είναι ένα συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε για την καταπολέμηση της, όχι με μονοφαγικές δίαιτες αποκόπτοντας σημαντικές ομάδες τροφίμων για την απώλεια βάρους, καθώς αυτό θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερα και μακροχρόνια προβλήματα αργότερα.

«Πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κατανοήσουν τη διατροφική αξία των τροφίμων.”

To Food Standard Agency (Οργανισμός Τροφίμων της Μ. Βρετανίας) συστήνει στους ενήλικες να προσλαμβάνουν  καθημερινά τα 700mg ασβεστίου που χρειάζονται, από μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Καλές πηγές, εκτός από το ψωμί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το μπρόκολο και το λάχανο, το tofu και καρύδια. Σαρδέλες και άλλα ψάρια που τρώμε είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο.

Εκείνοι που στηρίζονται στα συμπληρώματα διατροφής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι περισσότερα από 1.500mg την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Ένας εκπρόσωπος της National Osteoporosis Society δήλωσε: «Αυτή η τελευταία έρευνα είναι ανησυχητική καθώς λίπη και ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των οστών. Οι μονοφαγικές δίαιτες που περιορίζουν αυτά τα τρόφιμα  εντελώς μπορεί να είναι επιζήμιες”.

Η έρευνα μας έδειξε ότι μόνο το 21% των ανθρώπων γνωρίζουν ότι το να είναι ελλιποβαρή αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

«Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα εργαζόμαστε για την εκπαίδευση των νέων από τα οφέλη μιας υγιούς εικόνας του σώματος.

«Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι η απάντηση. Όλοι χρειαζόμαστε λίγο λίπος στη διατροφή μας και το ασβέστιο είναι καθοριστικής σημασίας. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι διαθέσιμα στην αγορά και πολλά από αυτά είναι εμπλουτισμένα με περισσότερο ασβέστιο από ότι τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

«Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα των μη γαλακτοκομικών πηγών ασβεστίου, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σουσάμι και tofu».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.dailymail.co.uk/health/article-1296834/Fad-diets-raise-risk-osteoporosis-women.html#ixzz1CYZ59Pfj

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Ιανουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων