Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Συνταγές

10807138_758056494268363_1048243541_n10816185_758056244268388_796808761_nΜαρμελάδα πορτοκάλι (εύκολη)

Υλικά

Πορτοκάλια ακέρωτα

Ζάχαρη

Βανίλια ή τζίτζερ

Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πορτοκάλια και αφαιρούμε μια μικρή στρώση της φλούδας, την ψιλοκόβουμε και την τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε το άσπρο μέρος από τον υπόλοιπο καρπό και ψιλοκόβουμε τη σάρκα μέσα στην κατσαρόλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα πορτοκάλια. Προσθέτουμε ίσο όγκο ζάχαρης στην κατσαρόλα, τον χυμό λεμονιού και βράζουμε το μίγμα έως ότου πήξει και δέσει το σιρόπι. Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

IMG_6259[1]Βασιλόπιτα καρυδάτη 2014

Υλικά συνταγής

250 γραμμ. αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

5 αυγά

2 πορτοκάλια (χυμός)

2 πορτοκάλια (ξύσμα)

1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική

1½ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

1/2 φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα

500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 πρέζα αλάτι

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, μέχρι να γίνει κρεμώδες το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει. Στο χυμό πορτοκαλιού αραιώνουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.

2. Στη χαμηλή ταχύτητα ανακατέματος ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

3. Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30 ή 32 εκ. αδειάζουμε τη βασιλόπιτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 45΄-50΄. (Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε ολόκληρη την πίτα από το ταψί, πρέπει πριν βάλουμε το μείγμα να στρώσουμε το ταψί –το οποίο έχουμε ήδη βουτυρώσει– με λαδόκολλα).

4. Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Mερίδες: 12

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά

Από την http://www.argiro.gr/Recipe/%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CE%B4%CE%AC%CF%84%CE%B7

 

Λαζαράκια

Υλικά

500 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας (προαιρετικά)
3/4 κούπας ζάχαρη

3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγη γλυκάνισο ή 1 φακελάκι
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, από την αναγραφόμενη ποσότητα. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και 4 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.

Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος (στο φούρνο, στους 30-40 βαθμούς) για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
Με 2 κουταλιές της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες.
Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με τo γλυκάνισο.
Σε μια μεγάλη λεκανίτσα, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες.

Κατόπιν, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και το νερό.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λίγο αφράτη που δεν κολλά στα χέρια.
Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω για το ζύμωμα. Έτσι προσθέτουμε λίγο-λίγο, όσο βλέπουμε ότι χρειάζεται.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη.

Αφήνουμε την ζύμη, να φουσκώσει για 2 ώρες (στον φούρνο στους 30-40 βαθμούς).
Όταν πλέον φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια μεγέθους μεγάλου μανταρινιού.

Από κάθε μπαλίτσα, κρατάμε ένα μικρό κομματάκι, το οποίο το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι που το χωρίζουμε στη μέση.

Το υπόλοιπο, το πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι (περίπου 11 εκατ). Το πατάμε ελαφρά από πάνω για να πλατύνει και με το ψαλίδι της κουζίνας μας, κόβουμε το κάτω μέρος κάθετα στη μέση, δημιουργώντας τα πόδια.

Βάζουμε τα 2 κορδονάκια δεξιά κι αριστερά χιαστή, στερεώνοντάς τα από την κάτω πλευρά του ψωμιού.Στο πάνω μέρος, που είναι το κεφάλι καρφώνουμε τα γαρυφαλλάκια.

Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για 30΄. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.

ΦωτόΛευκός κορμός

Υλικά

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

2 πακέτα πτιμπερ

150γρ. μαργαρίνη

500ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί (φυτική)

2 σφηνάκια κονιάκ

2 βανίλλιες

1 κουτ. σ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Λιώνουμε μέσα σε κατσαρολάκι και σε σιγανή φωτιά τη μαργαρίνη. Χτυπάμε σε ένα μπολ τη κρέμα γάλακτος και μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μπισκότα. Αφού το μείγμα γίνει λείο, προσθέτουμε τα μπισκότα σπασμένα σε κομματάκια ανακατεύοντας μέχρι να “βραχούν”. Βάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και το τυλίγουμε σε κορμό. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Ελιόψωμο

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

1 φακελάκι ξερή μαγιά (8γρ.)

1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κουτ. γλ. αλάτι

1 κλωναράκι δενδρολίβανο

1 κουτ. σ. ρίγανη

1 φλ. ελιές καλαμών κομμένες σε κομματάκια ή ροδέλες

1 κουτ. γλ. ζάχαρη

1 φλ. περίπου χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και τη ρίγανη. Προσθέτουμε το αλάτι,τη ζάχαρη και το λάδι ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Μετά ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ώσπου να γίνει  μια ζύμη λεία που θα ξεκολλάει από τα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε μέρος ζεστό, ώσπου να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε τις ελιές και το δενδρολίβανο (κρατάμε μερικές ελιές για να στολίσουμε από πάνω. Την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι, πιέζοντας ελαφρά για να απλωθεί, λαδώνουμε την επιφάνεια και  σστολίζουμε με τις ελιές. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα.

Μαρμελάδα Καρπούζι

Υλικά

1 μικρό καρπούζι

4 ποτήρια ζάχαρη

Χυμό μισού λεμονιού

2-3 γαρύφαλλα

1 βανίλια

Εκτέλεση

Αφαιρέστε τη σάρκα από τη φλούδα. Κόψτε σε κομματάκια τη σάρκα και βάλτε τα στην κατσαρόλα μαζί με δύο ποτήρια νερό σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια αφαιρέστε το σκεύος απ’ τη φωτιά και λιώστε τα κομμάτια του καρπουζιού στο μπλέντερ. Τοποθετήστε εκ νέου το μίγμα αυτό στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη, το  χυμό λεμονιού, τα γαρύφαλλα και τη βανίλια. Ανακατέψτε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Προσοχή : Εάν το καρπούζι είναι πολύ γλυκό, μειώστε την ποσότητα της ζάχαρης.

Πορτοκαλάδα σπιτική με ανθρακικό

Υλικά (για 1 λίτρο πορτοκαλάδα)

4 πορτοκάλια

2 κουτάκια σόδα

σιρόπι (με 1 μέρος νερού και 1 μέρος ζάχαρη βρασμένα για 10 λεπτά  περίπου)

Εκτέλεση

Στύβουμε τα πορτοκάλια και βάζουμε το χυμό σε μια κανάτα. Προσθέτουμε σιγά σιγά τις σόδες και το σιρόπι σε μικρή ποσότητα. Ανακατεύουμε και η πορτοκαλάδα μας είναι έτοιμη.

Λαγάνα σπιτική

Υλικά

1500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ.αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
800 ml χλιαρό νερό
50 γρ.νωπή μαγιά
40 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλάτι
Σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι με λίγο χλιαρό νερό και 2 κ.γ αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη μαγιά με τα υπόλοιπα υλικά. Όταν το ζυμάρι είναι αφράτο το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 περίπου λεπτά. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 μπαλάκια και πασπαλίζουμε τα ταψάκια (ρηχά-λαμαρίνες) με σουσάμι. Απλώνουμε το ζυμάριαπό πάνω καλά να γίνει μια λεπτή στρώση. Βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Πιέζουμε με το χέρι και αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο και πάλι. Τρυπάμε κατά διαστήματα με ένα πιρούνι και βάζουμε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς) για 45′ περίπου λεπτά. Αφήνουμε  να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε από το ταψί.

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Υλικά

4 μεγάλα πορτοκάλια

1 κιλό ζάχαρη

1 βανίλια

Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα ξύνουμε στον τρίφτη χωρίς να καταστρέψουμε την άσπρη εσωτερική φλούδα. Κατόπιν τα κόβουμε στα 8 κομμάτια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό τόσο, που να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να βράσουν για 5’ και αποχύνουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε τον βρασμό για άλλα 5’ με καινούριο νερό και αποχύνουμε το νερό. Έπειτα, στην κατσαρόλα με τα βρασμένα πορτοκάλια, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να δέσει. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Γυαλάκια

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας

1 φλ. ζάχαρη

Κανέλα όσο θέλουμε

Λιωμένη μαργαρίνη ή σπορέλαιο (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Για να βγουν πολλά κομμάτια, τυλίγουμε το φύλλο απ’ τη μια μεγάλη του πλευρά μέχρι τη μέση και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία απ’ τη άλλη πλευρά.

Κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος ενός δακτύλου και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Αλείφουμε τα γυαλάκια μας με λιωμένη μαργαρίνη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 40΄.

Κουλουράκια νηστίσιμα

Υλικά

2 φλ. σπορέλαιο

2 φλ. ζάχαρη

250γρ. φυτική μαργαρίνη

1 φλ. χυμό πορτοκαλιού

Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 κ.γλ σόδα φαγητού

1 φακελάκι μπέικιν

Αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε με όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Το αλεύρι είναι το τελευταίο υλικό που προσθέτουμε έως ότου πάρουμε μια ζύμη λεία και μαλακή. Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα μέρος της ζύμης σχηματίζοντας σχέδια με κουπ-πατ. Αφαιρούμε την περιττή ποσότητα, την οποία θα την χρησιμοποιήσουμε σε επόμενη δόση. Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 περίπου για 10 λεπτά.

Γλυκό κουταλιού κυδώνι ξυστό

Υλικά

1 κιλό κυδώνια μεγάλα

1 κιλό ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνι νερό

Λίγη αμπαρόριζα ή βανίλια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα ξύνουμε στον τρίφτη.  Τα βάζουμε να βράσουν προσθέτοντας το 1 φλιτζάνι νερό, με την κατσαρόλα σκεπασμένη, ώστε να βράσουν στον ατμό τους. Όταν μισοβράσουν, ρίχνουμε μισό φλιτζάνι νερό ακόμα, τη ζάχαρη και την αμπαρόριζα  ή τη βανίλια και αφήνουμε το γλυκό να βράσει και να δέσει.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Υλικά

2 κιλά δαμάσκηνα

1 κούπα νερό

1 κιλό ζάχαρη

προαιρετικά λίγη βανίλια άρωμα ή λίγη εσάνς πικραμυγδάλου

2 κ.σ χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τους αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. (Αν είναι ώριμα χρειάζονται λιγότερο). Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου την αφήνουμε όπως έχει, διαφορετικά περνάμε μέρος των φρούτων ή όλα από το μπλέντερ να γίνουν πολτός, και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Βράζουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει (προσοχή να μην δέσει πολύ) προς το τέλος προσθέτουμε το άρωμα και το χυμό λεμονιού. Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια. Μόλις κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα (αφού προηγουμένως τα έχουμε πλύνει και θερμάνει για 15΄στον φούρνο στους 120 βαθμούς C.

Λικέρ λεμόνι

Υλικά

7 μεγάλα χονδρόφλουδα  λεμόνια

700γρ. καθαρό πόσιμο οινόπνευμα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

800γρ. ζάχαρη

και 8 κούπες νερό

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε  τα λεμόνια, χωρίζουμε τη φλούδα τους και τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο μαζί με το αλκοόλ για 10 με 15 ημέρες.  Όταν συμπληρωθεί το διάστημα αυτό, στραγγίζουμε το εκχύλισμα, περνώντας το από ένα φίλτρο βραστού καφέ (εικόνα).

Φτιάχνουμε το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη βράζοντας τα για 10-15΄. Όταν κρυώσει το σιρόπι ενώνουμε με το εκχύλισμα.

Παγωτό μπισκότο

1 κουτί morfat

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 κουτί εβαπορέ γάλα

μπισκότα τύπου cookies

Εκτέλεση

Χτυπάμε τη morfat για να γίνει σαντιγί. Αναμιγνύουμε σιγά – σιγά τα γάλατα και σπάζουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε το μείγμα στην παγωτομηχανή για περίπου 30-40  λεπτά. Το παγωτό μας είναι έτοιμο.

Παγωτό φράουλα

Υλικά

500γρ. γάλα φρέσκο πλήρες

250γρ. ζάχαρη άχνη

400γρ. φράουλες φρέσκες

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τις καθαρισμένες φράουλες.  Αναμιγνύουμε τον πολτό με το γάλα και την άχνη. Τοποθετούμε το μείγμα στην παγωτομηχανή για 45 λεπτά. Το παγωτό μας είναι έτοιμο χωρίς χρωστικές και συντηρητικές ουσίες.

Γλειφιτζούρια σοκολάτας με πολύχρωμα καραμελάκια

Υλικά

400γρ. κουβερτούρα

καραμελάκια πολύχρωμα ή τρούφα πολύχρωμη

ξυλάκια από σουβλάκια

λαδόκολλα

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Σε λαδόκολλα τοποθετούμε αραιά τα καλαμάκια από τα σουβλάκια. Με κουτάλι της σούπας παίρνουμε μια κουταλιά από τη σοκολάτα και σχηματίζουμε ένα στρογγυλό γλειφιτζούρι στο ένα άκρο του ξύλου. Επάνω ρίχνουμε την τρούφα ή τα καραμελάκια. Αφήνουμε για 1-1.5 ώρα να στεγνώσουν  και να πήξουν τα γλειφιτζούρια. Όταν στερεοποιηθούν τα ξεκολλάμε προσεκτικά και τα καταναλώνουμε.

Τσουρέκια πασχαλινά (2)

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό

250 γρ. ζάχαρη

250 γρ. γάλα

250 γρ. βούτυρο αγελάδος

100 γρ. μαγιά νωπή

4 αυγά + 2 αυγά για το άλειμμα

Λίγο χλιαρό νερό

1 πρέζα αλάτι

1 κουτ. γλ. μαχλέπι

1 κουτ. γλ. κακουλέ

1 κουτ. γλ. μαστίχα

Προαιρετικά σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι, λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε δημιουργώντας προζύμι και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και τη ζάχαρη.

Παράλληλα χτυπάμε ελαφρά ολόκληρα τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος.

Ενσωματώνουμε σιγά σιγά στο προζύμι, το μείγμα του γάλακτος και της ζάχαρης και των αυγών προσθέτοντας τα αρωματικά και λίγο από το βούτυρο που έχουμε βάλει να λιώσει.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας και προσθέτοντας σιγά σιγά και το υπόλοιπο βούτυρο, ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή και λιπαρή.

Αφήνουμε να φουσκώσει για 30’ σε ζεστό και υγρό περιβάλλον ή μέσα στο φούρνο στους 50ο C.

Πλάθουμε και κάνουμε πλεξούδες 3 τσουρεκιών και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. Αλείφουμε με αυγό (2 κρόκοι, 1 ασπράδι και λίγο νερό), προσθέτουμε σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30′ περίπου.

Τσουρέκια πασχαλινά

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

350 γρ. ζάχαρη

220 γρ. γάλα

220 γρ. φυτίνη

100 γρ. μαγιά νωπή

4 αυγά + 2 αυγά για το άλειμμα

Λίγο χλιαρό νερό

1 κουτ. γλ. αλάτι

1 κουτ. γλ. μαχλέπι

1 κουτ. γλ. μαστίχα

Προαιρετικά σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύουμε δημιουργώντας προζύμι και αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αρωματικά.

Παράλληλα χτυπάμε ολόκληρα τα αυγά σε ένα μπολ.

Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το ζεστό μίγμα του γάλακτος στα χτυπημένα αυγά χτυπώντας συνεχώς για να μην ψηθούν.

Το παραπάνω μίγμα αυγών-γάλακτος το προσθέτουμε στο προζύμι.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι αρχικά ζυμώνοντας και κατόπιν ανακατεύοντας με διπλώματα, ώστε να εγκλωβιστεί αέρας.

Λιώνουμε τη φυτίνη σε χαμηλή φωτιά και καθώς διπλώνουμε την ενσωματώνουμε και αυτήν σιγά σιγά, ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή και λιπαρή.

Αφήνουμε να φουσκώσει για 30’ σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Ξαναζυμώνουμε και κόβουμε σε μπαλάκια περίπου 250γρ. περίπου. Πλάθουμε σε φυτίλια τα μπαλάκια και κάνουμε πλεξούδες με 3 φυτίλια. Αφήνουμε τις πλεξούδες σε ζεστό περιβάλλον για 20’ να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν.

Αλείφουμε με αυγό (2 κρόκοι, 1 ασπράδι και λίγο νερό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45’ περίπου.

Σημείωση: Με τον ίδιο τρόπο φτιάξαμε τη βασιλόπιτά μας στην αρχή της χρονιάς.

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα και μπανάνα

Υλικά

150 γρ. μαργαρίνη

75 γρ. ζάχαρη μαύρη

100 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα

350 γρ. βρώμη

50 γρ. φουντούκια ανάλατα κοπανισμένα

1/2 κ.γλ. κανέλα

1/2 κ.γλ. μπέικιν

1 μπανάνα μεγάλη πολτοποιημένη

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και την σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Προσθέτουμε τα φουντούκια, την κανέλα, το μπέικιν, την βρώμη, την μπανάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαστάσεων 20×20 εκ. και ύψους 2 εκ.
  4. Ψήνουμε στους 180 για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.
  5. Μπορούμε να λιώσουμε σοκολάτα και να αλείψουμε τις μπάρες.

Καροτόσουπα βελουτέ με κρουτόν

Υλικά

  • 8 μεγάλα καρότα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή μια κουταλιά σε σκόνη διαλυμένη σε νερό
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
    ψωμί του τοστ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα καρότα και τα κρεμμύδια κομμένα. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ζωμό. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνουμε τη σούπα στο μίξερ πολύ καλά να αποκτήσει βελούδινη υφή, και τέλος κόβουμε μικρά κυβάκια το ψωμί του τοστ και τα τηγανίζουμε. Σερβίρουμε σε βαθύ ζεστό πιάτο ή μπολ με τα κρουτόν.

Ανδρεάδης Ηλίας

 

Ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά

500γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα

1 κρεμμύδι ξερό

φρέσκο κόλιανδρο

αλάτι, πιπέρι, λίγο αλεύρι

Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε σε κρύο νερό τα ρεβίθια αποβραδίς. Χτυπάμε ελαφρά στο μπλέντερ ή περνάμε από τη μηχανή του κιμά (χοντροκομμένα) τα ρεβίθια και το κρεμμύδι. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και πλάθουμε από το μείγμα μικρούς κεφτέδες (περίπου όσο χωράει ένα κουτάλι της σούπας). Όταν το λάδι είναι έτοιμο, τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια, ροδίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.

Βάις Παύλος

Ρυζόπιτα

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ

2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα

2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη

Μια χούφτα σταφίδες ξανθές

½ βιτάμ

2 βανίλιες

Λίγη κανέλα

Λίγη ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 4 ποτήρια νερό και το βιτάμ για να βράσουν.Όταν αρχίζει ο βρασμός προσθέτουμε το ρύζι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνη ζάχαρη,τις βανίλιες,τις σταφίδες και την κανέλα, αφήνοντάς τα να πάρουν μια τελευταία βράση.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτοντας και λίγη κανέλα.Σ’ ένα ταψί στρώνουμε το 1/3 από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντας ανάμεσα με λίγο λιωμένο βιτάμ. Πασπαλίζουμε καλά το φύλλο με καρύδι και από πάνω στρώνουμε τόσο ρύζι ώστε να καλυφθεί  όλη η επιφάνεια του φύλλου. Συνεχίζουμε έτσι εναλλάξ καρύδι και ρύζι ώστε να καταναλώσουμε το 1/3 των φύλλων κρούστας. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντάς τα ανάμεσα με λίγο λιωμένο βιτάμ. Πριν ψήσουμε την πίτα μας την χαράζουμε σε κομμάτια. Την ψήνουμε στους 175οC για να ροδίσει. Όταν ψηθεί πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή άχνη και σερβίρουμε όταν κρυώσει.

ΚΙΚΗ ΓΡΑΒΑΝΗ

Χαλβάς  Σιμιγδαλένιος

Υλικά

1 κούπα λάδι

2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό

2,5 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε στο τηγάνι το λάδι και το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε ώσπου να πάρει λίγο χρώμα.Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Όταν αρχίσει να βράζει το νερό ρίχνουμε προσεκτικά το σιμιγδάλι, κλείνουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να πήξει ο χαλβάς.

ΤΑΣΟΣ ΤΑΦΡΑΛΗΣ

Τούρτα με μους σοκολάτα

 

 

Υλικά

1,5 πακέτο πτι μπερ

125gr μαργαρίνη

250gr κουβερτούρα

750gr κρέμα γάλακτος

1 σφηνάκι κονιάκ

Τρούφα και κουβερτούρα για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σπάζουμε τα πτι μπερ σε μικρά κομμάτια, λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στα μπισκότα. Στρώνουμε τα μπισκότα στο τσέρκι και τα βάζουμε να ψηθούν για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και χτυπάμε την κρεμά γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Αναμιγνύουμε την κουβερτούρα όταν κρυώσει με τη σαντιγί και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας και το κονιάκ. Βάζουμε το μίγμα με τη μους στο ψυγείο. Όταν κρυώσει η βάση, στρώνουμε το μίγμα της μους από πάνω και στολίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα ή/ και τρούφα. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για μια ώρα περίπου ή στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Λεμονάδα σπιτική

Υλικά

Χυμός από 2 κιλά λεμόνια

Κρύο νερό

Για το σιρόπι: 2 φλ. ζάχαρη, 2 φλ. νερό και φλούδες λεμονιού.

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού και βράζουμε το διάλυμα για 8-10′. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και   και αφήνουμε να κρυώσει αφαιρώντας τις φλούδες.

Στύβουμε τα λεμόνια και περνάμε από σουρωτήρι τον χυμό τους με σκοπό να κατακρατηθούν τα στερεά στοιχεία σ’ αυτό. Έπειτα, σε μπουκάλι γυάλινο ή άλλο σκεύος βάζουμε 1 μέρος χυμό, σιρόπι όσο επιθυμούμε για να γίνει όσο γλυκό το θέλουμε και 3 μέρη κρύο νερό. Σερβίρουμε με παγάκια και μία φέτα λεμόνι και φύλλα δυόσμου, μέντας ή μαϊντανού. Στην υγειά σας…

Πολύχρωμη σαλάτα με ρόδι

Υλικά

1 μαρούλι, 1 ρόκα,

3 πιπεριές (κόκκινη,

(κίτρινη, πορτοκαλί)

10 μικρά ιταλικά

τοματάκια και 1 ρόδι

Για τη βινεγκρέτ:

1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα, 3 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 φλιτζάνι λάδι, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Πλένουμε το μαρούλι και τη ρόκα, στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε, έπειτα προσθέτουμε τις πιπεριές, τα τοματάκια, το ρόδι και τέλος τη σος.  Για τη σος (βινεγκρέτ) βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό στο μίξερ και είναι έτοιμη.

Θερμίδες ανά μερίδα: 103kcal, μαρούλι και ρόκα: 12, τοματάκια: 21, πιπεριές: 12, ρόδι: 34

 

Έμπνευση και δημιουργία: ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

 

Ισπανική σαλάτα

Υλικά

½ μαρούλι

1 σφιχτοβρασμένο αυγό, κομμένο σε φέτες

2 καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα

1 φέτα μορταδέλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια (Αντικαταστήστε με μια φέτα στήθος γαλοπούλας κομμένη σε μικρά κομμάτια, για μια υγιεινή εναλλακτική)

1 φέτα τυρί (οποιουδήποτε τύπου), κομμένη σε μικρά κομμάτια

12 πράσινες ελιές (προαιρετικό)

2 κουτ. σούπας ξύδι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

μια πρέζα αλάτι

μια πρέζα φρέσκο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλύνετε το μαρούλι. Στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Κόψτε με τα χέρια το μαρούλι σε μικρά κομμάτια και χωρίστε το σε 4 μικρά πιάτα ή μπολ σαλάτας. Τοποθετήστε το αυγό, το καρότο, την μορταδέλα ή υποκατάστατο και το τυρί ή υποκατάστατο του πάνω στο μαρούλι. Γαρνίρετε με ελιές. Ανακατέψτε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ. Περιχύστε μια κουταλιά της σούπας μίγματος σε κάθε σαλάτα.

Έμπνευση και δημιουργία: ΘΩΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πικάντικο ρύζι

Υλικά

1 φλυτζάνι γεμάτο ρύζι basmati

2 κούπες (και λίγο παραπάνω), νερό βρύσης

2 κύβοι ζωμός κότας

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

πάπρικα σε σκόνη

κάρυ σε σκόνη

αλάτι πιπέρι (κατά προτίμηση μύλος με 4 διαφορετικά πιπέρια) λίγο κύμινο

1 μικρό ή ½ μεγάλο καρότο

1/2 κούπα αρακά

2 φρέσκα μανιτάρια

μερικές σταγόνες τσιλι αν επιθυμείτε για πιο πικάντικη γεύση

Εκτέλεση

Ρίχνετε τους 2 κύβους σε καυτό κατσαρολάκι μέχρι να λιώσουν λίγο. Προσθέστε το βούτυρο και μόλις λιώσει, βάζετε το ρυζάκι. Ανακατεύετε διαρκώς να μην σας κολλήσει, μέχρι να τσιγαριστεί αρκετά(αν βλέπετε πως κολλάει μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο νεράκι). Την ώρα που τα τσιγαρίζετε, ρίχνετε όλα σας τα μπαχαρικά έτσι ώστε να τα απορροφήσει. Μετά ρίχνετε το νεράκι σας και από την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχετε στην κουζίνα σας το ρίχνετε 2 σκάλες. Ανακατεύετε λίγο και περιμένετε μέχρι να απορροφήσει το νερό. Όταν έχει πιει όλο το νεράκι του, αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε το λίγο στην άκρη να “τραβήξει”. Σερβίρετε με ότι θέλετε και απολαύστε το!

Θερμίδες ανά μερίδα: 200

Έμπνευση και δημιουργία: ΚΟΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πάστα φλώρα

Υλικά

250γρ. αλεύρι

125γρ. βούτυρο

125γρ. ζάχαρη άχνη

2 αυγά

100γρ. γάλα (προαιρετικά)

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Μαρμελάδα κυδώνι ή άλλη

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά στο μίξερ και μετά προσθέτουμε και τα αυγά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ή  λίγο αλεύρι (ανάλογα) και δημιουργούμε μια μαλακή και λεία ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Έπειτα την στρώνουμε σε ταψάκι ή άλλο πυρίμαχο σκεύος που έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει. Κρατάμε ένα μέρος από τη ζύμη για να φτιάξουμε τις κορδέλες όπως φαίνεται στην εικόνα. Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 25-30′.

Μαρμελάδα κυδώνι

Υλικά 1000-1100γρ. κυδώνια καθαρισμένα

90γρ. χυμό λεμονιού

1000γρ. ζάχαρη

700γρ. νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κυδώνια, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Τα βράζουμε για περίπου 30-40΄μέσα στο νερό. Όταν μαλακώσουν τα πατάμε με ένα πιρούνι και τα κάνουμε πουρέ. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για άλλα 30΄προσέχοντας να μην κολλήσει το μείγμα. . Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 5΄ακόμη. Όταν το υλικό πάρει το κατάλληλο χρώμα, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Υλικά

900γρ. πορτοκάλια

450γρ. μανταρίνια (κλιμεντίνες)

350γρ. λεμόνια

1500γρ. ζάχαρη

1250γρ. νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα κόβουμε σε τέταρτα αφαιρώντας τα κουκούτσια. Μετά τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και όλους τους χυμούς που προέκυψαν από το κόψιμο των φρούτων. Αφήνουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα για ένα βράδυ. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι και αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για μία ώρα. Μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας. Όταν η ζάχαρη διαλυθεί, βράζουμε το μείγμα για περίπου 40 λεπτά έως ότου να σωθούν τα πολλά υγρά. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη και τη συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα* γυάλινα βάζα. * Τα καθαρά και πλυμένα βάζα μπορούν να αποστειρωθούν είτε με βρασμό, είτε στο φούρνο στους 100ο C για 10 λεπτά.

Σοκολατόψωμο

Υλικά

450 γρ. αλεύρι σκληρό

25 γρ. κακάο πικρό

1 κουτ. γλ. αλάτι

1 φακελάκι μαγιά

25 γρ. μαύρη ζάχαρη

1 κ.σ. λάδι

300ml νερό

Εκτέλεση

Παίρνουμε μια φόρμα 25cm μακρόστενη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο σε μια λεκάνη. Ανακατεύουμε τη ξερή μαγιά και τη ζάχαρη,  ρίχνουμε το χλιαρό νερό και στο τέλος το αλάτι. Φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή ζυμώνοντας για 5’ περίπου. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα σε θερμό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Όταν είναι έτοιμη τη ζυμώνουμε απαλά και την τοποθετούμε στη λαδωμένη φόρμα. Την αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμό μέρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25’ – 30’ στους 200ο C.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

2 φακελάκια μαγιά

1 κ.σ αλάτι

1 κ.σ ζάχαρη

5 κ.σ λάδι

νερό χλιαρό όσο πάρει

σουσάμι

νερό βρύσης σε μπολ

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό ζυμώνοντας και φτιάχνοντας μια ζύμη ελαστική και λεία. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20 περίπου λεπτά έως ότου να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθουμε τα κουλούρια, είτε σε μπαστούνια, είτε στρογγυλά και τα βουτάμε μέσα στο μπολ με το νερό βρύσης και μετά μέσα στο σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμό μέρος. Τα ψήνουμε στους 200ο C σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις για 20 λεπτά.

Μήλα καραμελωμένα και γλειφιτζούρια

Υλικά:

10 μήλα μικρά ή φιρίκια

10 ξυλάκια για σουβλάκια

200 γρ. γλυκόζη

400γρ. ζάχαρη άσπρη

200γρ. νερό

γρεναδίνη ή κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Θα χρειαστούμε άδειες αυγοθήκες.

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα, τα στεγνώνουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Μετά μπήγουμε το ξυλάκι στη θέση του κοτσανιού. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη γλυκόζη, τη ζάχαρη και το νερό καθώς και λίγη γρεναδίνη για να πάρει κόκκινο χρώμα το μείγμα. Σε δυνατή φωτιά βράζουμε το μείγμα. Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν παίρνοντας μια κουταλιά από το μείγμα και ρίχνοντάς τη μέσα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό, κρυσταλλώσει (στερεοποιηθεί). Στο σημείο αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και βουτάμε ένα-ένα τα μήλα μέσα στην καραμέλα με μεγάλη προσοχή. Τα γυρνάμε για να καλυφθούν καλά και έπειτα τα τοποθετούμε καρφώνοντας τα ξυλάκια σε άδειες αυγοθήκες με σκοπό να ψυχθούν και να στερεοποιηθούν. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε κόκκινα γλειφιτζούρια. Πάνω σε λαδόκολλα τοποθετούμε τα ξυλάκια σε απόσταση μεταξύ τους και παίρνουμε κουταλιές από την καραμέλα, δημιουργώντας στρογγυλά γλειφιτζούρια με τα ξυλάκια στη μέση (βλ. εικόνα)

Γλυκό του κουταλιού (μανταρίνι)

Υλικά:

1 κιλό κλιμεντίνες (διαλέγουμε μανταρίνια μικρά και με σκληρή σάρκα)

1,5 κιλό ζάχαρη άσπρη

5 ποτήρια νερό

αμύγδαλα ωμά λευκά

0,5 κιλό γλυκόζη

2 κ. σ. χυμό λεμονιού

Ξύλο κανέλας

  • Θα χρειαστούμε επίσης: καλαμάκι από σουβλάκι, βάζα για την αποθήκευση

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ζεματίζουμε για 3΄ τα καλά πλυμένα μανταρίνια και πετάμε το νερό. Τρυπάμε με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τα φρούτα από το κοτσάνι και έως την άλλη άκρη, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια δίοδο για την ανταλλαγή των ουσιών (χυμός φρούτου-σιρόπι). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ζεματίσματος άλλες 2 φορές. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10΄. Προσθέτουμε στο σιρόπι τα μανταρίνια ελαφρά στραγγισμένα και το ξύλο κανέλας και βράζουμε για 15΄. Αφού προσθέσουμε τα αμύγδαλα, αφήνουμε για ένα 24ωρο στη σκεπασμένη κατσαρόλα. Την επομένη μέρα, βράζουμε με τη γλυκόζη μέχρι να δέσει το σιρόπι προσθέτοντας και το χυμό λεμονιού. Γεμίζουμε τα καθαρά και στεγνά βάζα με το γλυκό, κλείνουμε καλά τα καπάκια και τοποθετούμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω). Μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Καλή σας όρεξη…

Ψωμί με μπύρα

Υλικά

500γρ. αλεύρι φαρίνα

330ml μπύρα

1 κ. γλ. αλάτι

1 κ. σ. λάδι

Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση, όπου ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μπύρα και ζυμώνουμε για περίπου ένα δεκάλεπτο μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Βάζουμε τη ζύμη, τυλιγμένη σε μεμβράνη, στο ψυγείο για να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Ζυμώνουμε  σε σχήμα καρβελιού ή μπαστουνιού. Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι. Αφού βρέξουμε την επιφάνεια με νερό, ρίχνουμε σουσάμι και το χαράζουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου μία ώρα.

Σοκολατάκια ganache

Υλικά

1 κιλό μαύρη σοκολάτα

320γρ κρέμα γάλακτος ή

1 κιλό λευκή σοκολάτα

400γρ κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε τη κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς και να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε σε ένα φαρδύ σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες για να κρυώσει και να σφίξει. Με γάντια (χειρουργικά) στα χέρια τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος ελιάς. Ρολάρουμε τη μαύρη σοκολάτα: μέσα σε κακάο σκόνη ή πραλίνα φοντουκιού ή καραμέλα θρυμματισμένη ή σουσάμι ενώ τη λευκή σοκολάτα: μέσα σε ινδοκάρυδο ή αμύγδαλο φιλέ ή λευκή τρούφα.

Σοκολατάκια “ανώμαλα”

Υλικά

500 γρ. σοκολάτα

750 γρ. αμύγδαλα ανάλατα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (επάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει, τοποθετούμε σκεύος μεταλλικό όπου βάζουμε τη σοκολάτα). Όταν λιώσει η σοκολάτα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε μπολ όπου έχουμε βάλει τα αμύγδαλα και αναμιγνύουμε καλά. Παίρνουμε μία – μία κουταλιά της σούπας από το μίγμα και τοποθετούμε σε λαδόκολλα, δημιουργώντας τα «ανώμαλα» σοκολατάκια. Αφού κρυώσουν, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

Λικέρ από ρόδια

Υλικά:

Σπόρια από ρόδια

Ζάχαρη σε ίσο όγκο

Ξύλο κανέλας

Μερικά σπυριά γαρίφαλο

Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή καθαρό οινόπνευμα

Λίγη γρεναδίνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ρόδια, παίρνοντας μόνο τα σπόρια και τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά μαζί με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τα γαρίφαλα. Αφήνουμε για τουλάχιστον 30 ημέρες, φροντίζοντας καθημερινά να αναδεύουμε το μείγμα. Όταν τα ρόδια λιώσουν και βγει ο χυμός τους, το μίγμα θα γίνει ρευστό. Στο σημείο αυτό, το περνάμε από ένα σουρωτήρι, όπου έχουμε τοποθετήσει και ένα τούλι, με σκοπό να πάρουμε μόνο τον χυμό των ροδιών και τη διαλυμένη ζάχαρη. Αναμιγνύουμε τον χυμό με το τσίπουρο και εάν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη γρεναδίνη. Γεμίζουμε καθαρές γυάλινες φιάλες με το έτοιμο ποτό και … στην υγειά σας.

Κουραμπιέδες αμυγδάλου

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

400 γρ. βούτυρο

300 γρ. ζάχαρη άχνη για το μίγμα και άλλα

500 γρ. για το πασπάλισμα

300 γρ. αμύγδαλα

40 γρ. μπέικιν ξύσμα πορτοκαλιού

2 βανίλιες

Ανθόνερο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη (τα 300 γρ.) το ξύσμα και τη βανίλια και ομογενοποιούμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα, συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι. Δουλεύουμε το ζυμάρι αυτό στον πάγκο της κουζίνας με τα χέρια μας (αφού φορέσουμε γάντια) και προσθέτουμε τα αμύγδαλα συνεχίζοντας τη μάλαξη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο επιθυμητό σχήμα, τοποθετούμε σε βουτυρωμένα ταψιά και ψήνουμε στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου. Μόλις ροδίσουν ελαφρά βγάζουμε από τον φούρνο και ραντίζουμε αμέσως με το ανθόνερο. Αφήνουμε να κρυώσουμε και μετά πασπαλίζουμε με την άχνη.

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Συνταγές”

  1. 7 Φεβρουαρίου, 2024 στις 8:08 ΜΜ      Απάντηση EVANGELIA KAOUNA Έγραψε:

    τελεια ! μπράβο σας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων