Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Η κατανάλωση ψαριού σας γλιτώνει από εγκεφαλικό!

Ιαν 20116

Οι γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό λέει νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες σχετικά με την ωφέλεια της διατροφής με ψάρια για το κυκλοφορικό σύστημα.

Όμως προσοχή! Μια δεύτερη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι η ωφέλεια του ψαριού δεν ισχύει, όταν αυτό τηγανίζεται.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τη δρα Σουζάνα Λάρσον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν επί δέκα χρόνια περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 49 έως 83 ετών. Διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν συχνά ψάρι, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό μέσα σε αυτή τη δεκαετία (δηλαδή μια ωφέλεια ανάλογη περίπου με αυτήν που παρέχουν οι στατίνες), σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

“Η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ μικρή σε πολλές χώρες και η αύξησή της πιθανότατα θα είχε σημαντικά οφέλη για τον πληθυσμό”, σχολίασε ο δρ Νταρίους Μοζαφαριάν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο οποίος αξιολόγησε τη σουηδική μελέτη. Επεσήμανε ότι από τα ψάρια, τα πιο ωφέλιμα είναι αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αλλά όχι παστά, επειδή το αλάτι ανεβάζει την πίεση του αίματος. Από την άλλη, όπως είπε, οι έγκυοι θα πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας, που περιέχουν σχετικά υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στον οργανισμό τους.

Οι Σουηδοί ερευνητές επεσήμαναν, από την πλευρά τους, ότι η ωφέλεια του ψαριού έγκειται κυρίως στη βιταμίνη D και στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν την πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Το εγκεφαλικό προκαλείται συνήθως από ισχαιμικό επεισόδιο, όταν φράζει μια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα.

Πρόσφατα η ίδια σουηδική επιστημονική ομάδα είχε δημοσιεύσει μια παρεμφερή έρευνα στο ιατρικό περιοδικό “Stroke”, που έδειχνε ότι οι γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας, κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό.

Μια άλλη νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα ,που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας “Neurology”, συμπέρανε ότι το τηγανητό ψάρι αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Η μελέτη -που αφορούσε περίπου 21.700 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών- τονίζει ότι αν και ουσιαστικά όλα τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η ωφέλεια εξαρτάται από τον τύπο του ψαριού και από τον τρόπο μαγειρέματος.

Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά στους ανθρώπους να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, κυρίως με πολλά λιπαρά.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Ιανουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

24/9/1828: Ίδρυση της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας
Τα πρώτα γραφεία της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας ανοίγουν στο Ναύπλιο (τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας), στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και στο νησί της Σύρου. Σχετικός δικτυακός τόπος: http://www.elta.gr/

24/9/: Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία κινητοποίησης μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών προς έναν ενεργό τρόπο ζωής, ο οποίος συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ενισχύει τις σχολικές επιδόσεις. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού είναι η αλλαγή κουλτούρας της νέας γενιάς προς έναν δραστήριο, πιο ενεργό τρόπο ζωής που οδηγεί στην υγεία, σωματική και ψυχική.
   - Σχετικές αναρτήσεις



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων