Την Πέμπτη 6/4/2016 το σχολείο μας έκανε μια αρκετά μακρινή εκδρομή για να γνωρίσουμε από κοντά μια ομάδα πολύ τρυφερών ζώων.
Επισκεφτήκαμε τη «Γαϊδουροχώρα» η οποία, είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης αφιερωμένος στο γαϊδουράκι.
Για να μπει κανείς το πνεύμα της Γαϊδουροχώρας είναι η απαραίτητη εισαγωγή. Γι αυτό και κάτσαμε στα θρανία του γαϊδουροσχολείου και μάθαμε πολλά για την προέλευση, τις ανάγκες και την ιστορία του ζώου.
Μάθαμε πολλά όπως ότι αρχικά ζούσε στην Αφρική και γι αυτό είναι ανθεκτικό πολύ στη ζέστη, μπορεί να ζήσει έως και 50 χρόνια. Η βροντερή φωνή του ακούγεται 3 χλμ. μακριά. Η μαμά γαϊδούρα είναι έγκυος ένα χρόνο και γεννάει ένα πουλάρι το οποίο καλό είναι να μείνει κοντά της άλλο ένα χρόνο για να θηλάσει και να μάθει τους κανόνες του είδους τους. Ζουν σε αγέλες στις οποίες αρχηγός είναι ένα θηλυκό ζώο και μέσα στην αγέλη όλα έχουν τον «κολλητό» τους. Είναι κοινωνικά, πειραχτήρια, υπομονετικά και έχουν ανάγκη για επαφή. Ένα γαϊδούρι ολομόναχο είναι δυστυχισμένο.
Στη συνέχεια γνωρίσαμε από κοντά τα γαϊδουράκια. Οκτώ γαϊδουράκια στο στάβλο και όταν πλησιάζεις για να χαϊδέψεις ένα τα άλλα χώνουν τα κεφάλια τους με τα μεγάλα τους αφτιά στη μέση ζητώντας κι εκείνα προσοχή και χάδια.
Αρχηγός στη «Γαϊδουροχώρα» είναι η Μανού(-ελα). Η Λίλη και ο Ισίδωρος που είναι κολλητοί. Ο Πεπίτο το πειραχτήρι της παρέας. Η Μαριάννα, που είναι η μαμά της Λιλής . Η Ευτυχία και η Λεμονιά που είναι τόσο τρυφερές που μας άφησαν να της χαϊδέψουμε και να τις φροντίσουμε.
Μάθαμε με βιωματικό τρόπο για τη βασική φροντίδα και την εκπαίδευση τους και ασχοληθήκαμε στη πράξη με τη βασική φροντίδα ενός γαϊδουριού. Δηλαδή πώς του φοράμε καπίστρι, πώς χρησιμοποιούμε το ξυστρί, πώς βουρτσίζουμε, πώς καθαρίζουμε τις οπλές.
Αλλά επίσης ποιά είναι η καθημερινή φροντίδα του στάβλου. Τι χρειάζεται να κάνουμε για να διατηρούμε το χώρο των γαϊδουριών μας όπως πρέπει;
Λεμονιά, Ευτυχία, Μαριάννα, Ισίδωρε, Λιλή, Πεπίτο και Μανού σας αγαπάμε πολύ.











