Αρχική » 2009 » Φεβρουάριος » 24
Αρχείο ημέρας 24 Φεβρουαρίου, 2009
Επιχειρήσεις και Facebook
Κάποιες εταιρίες απλά δεν κατανοούν τον ραγδαίο ρυθμό εξάπλωσης των Web 2.0 εφαρμογών. Πολλοί ειδικοί συγκρίνουν αυτές τις νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις με την υιοθέτηση της τεχνολογίας fax στις αρχές της δεκαετίας του 90. Οι εταιρίες μπορούσαν ξαφνικά να παραλαμβάνουν παραγγελίες πελατών με fax όταν ο γρηγορότερος τρόπος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν οι εταιρίες courier. Επρόκειτο για τεράστια εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος με τα έξοδα του μηχανήματος και των μηναίων αγίων χρήσης των τηλεφωνικών γραμμών να είναι αμελητέα ποσότητα για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις.
Τα site κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook είναι ένα πολύ πιο προηγμένο επικοινωνιακό φαινόμενο σε σχέση με το fax, που όμως δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλές επιχειρήσεις. Πολλές από αυτές μάλιστα όχι μόνο δεν εκμετταλεύονται τα πλεονεκτήματα του αλλά το μπλοκάρουν κιόλας γιατί υποτίθεται ότι μειώνει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων. . Η αλήθεια για ένα site όπως το facebook είναι ότι δίνει στη δυνατότητα σε μια εταιρία να έχει μια σελίδα «θαυμαστών» είτε για την ίδια είτε για τα προϊόντα της. Η σελίδα αυτή μπορεί να περιέχει συνδέσμους στην επίσημη ιστοσελίδα, σχετικές φωτογραφίες και βίντεο καθώς και πληροφορίες επικοινωνίας που δεν είναι στείρες. Μοιάζει με πολύ με μια multimedia καταχώρηση στις κίτρινες σελίδες του Χρυσού Οδηγού η οποία είναι δωρεάν και έχει υπεραναπτύξει την εμπλοκή και την αλληλεπίδραση του πελάτη και της επιχείρησης. Τα νούμερα της πιθανής βάσης πελατών για μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το Facebοοκ και το Myspace είναι εξωπραγματικά και οι εταιρίες μπορούν να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους κάνοντας χρήση δωρεάν χαρακτηριστικών όπως: Σελίδες, Γεγονότα, Forum, Blog, Ομάδες, Bulletin Boards κτλ.
Ομοιότητες Facebook – Myspace
Τα δύο δημοφιλέστερα site κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται πολλά κοινα χαρακτηριστικά:
- E-mail (μέσω του site)
- Groups (διαδικτυακές ομάδες που άτομα τα οποία μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα μπορούν να συμμετέχουν)
- Events (ανακοινώσεις για τα πάντα, από γενέθλια έως συναυλίες)
- Forums (τα μέλη επικοινωνούν και συζητούν για ποκιλία θεμάτων, από το πώς εγκαθίσταται ένα λειτουργικό σύστημα μέχρι το πιο πρόσφατο σκάνδαλο ενός κινηματογραφικού αστέρα)
- Photo and video sharing (Σύμφωνα με το MySpace 8 εκατομμύρια εικόνες και 60,000 νέα βίντεο ανεβάζονται στους server του σε καθημερινή βάση)
- Classified/Marketplace section (δωρεάν διαφήμιση για οποιονδήποτε και οτιδήποτε)
- Chat rooms
- Bulletin boards (τα μέλη δημιοσεύουν πληροφορίες και τις στέλνουν σε όλους τους φίλους τους)
- Blogs
- Find friends (Με διάφορους τρόπους και κριτήρια το Facebook και το Myspace ψάχνουν και σου προτείνουν φίλους)
- Personal profile pages (Μπορούν να ειδωθούν ως portfolio, βιογραφικό ή ημερολόγιο).
Η εστίαση των δύο αυτών site θα συνεχίσει πιθανόν να είναι περισσότερο στα άτομα και πολύ λιγότερο στις επιχειρήσεις. Αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις στο να τα αξιοποιήσουν. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα δύο αυτά site θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν, να αναπτύσσονται παράλληλα και να μεταμορφώνονται σε όλο και πιο περίπλοκες οντότητες για πολύ καιρό ακόμα.
πηγές:
– 30+ Apps for Doing Business On Facebook
– Facebook for Business: Opportunties and Limitations
– Now, Any Business Can Tap 53 Million Facebook Users (For Free)
Διαφορές Facebook – Myspace
Αν και από τα δύο αυτά site μπορεί να επωφεληθεί μια εταιρία από τη χρήση τους, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την τεχνολογία και τα διαδίκτυο παρομοιάζουν το Myspace με το Yahoo και το Facebook με το Google. Λένε πως το το Myspace είναι πιο φανταχτερό, με περισσότερη κίνηση και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο πολυμεσικό περιεχόμενο. Το Facebook από την άλλη είναι πιο σταθερό και ήρεμο, εκλεπτυσμένο και με ηπιότερα χρώματα. Στην Ελλάδα μας ενδιαφέρουν πολύ τα δημογραφικά στοιχεία των δύο site διότι το Facebook δείχνει να έχει καθολική υπεροχή. Επιχειρήσεις όμως που ασχολούνται με το χώρο του θεάματος πρέπει να φροντίσουν να ισορροπήσουν την παρουσία τους και στα δύο αυτά κοινωνικά δίκτυα.
Γενικά Facebook και Myspace είναι ξεκάθαρο ότι μπορούν να συνυπάρχουν καθώς εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπός για διαφορετικά ακροατήρια. Το Facebook το οποίο έχει πολύ υψηλό ποσοστό διείσδυσης ανάμεσα στους μαθητές των κολλεγίων και στους απόφοιτους, έχει ταυτόχρονα και ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια σε ηλικίες άνω των 30 έτσι ώστε να μην θεωρείται πια απλά μια νεανική μόδα. Θεωρείται επίσης περισσότερο ?lifestyle? δίκτυο το οποίο καλύπτει πολλαπλές ανάγκες των μελών του(κοινωνικές, οικογενειακές, επαγγελματικές).
Από τη άλλη το Myspace, το οποίο κλίνει σε ένα πιο νεανικό κοινό το οποίο διψά για πολυμέσα, προσφέρει πολλά εργαλεία αυτοέκφρασης τα οποία επιτρέπουν στα μέλη του δημιουργήσουν τις δικές τους εμπειρίες και να τις συσχετίσουν με ένα προϊόν, το αγαπημένο τους συγκρότημα, ηθοποίο ή σταρ των μίντια.