Αρχική » social networking » Θεματολογία των wikis

Φεβρουάριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

Θεματολογία των wikis

Τα θέματα των wikis μπορεί να είναι γενικά, όπως π.χ. στην Wikipedia ή το Wiktionary, έως πολύ ειδικά, όπως π.χ. το CookbookWiki ή το Fitness Wikia. Αν κάποιος αναζητά κάτι σε μια εγκυκλοπαίδεια ή ένα λεξικό ή ψάχνει για συγκεκριμένη πληροφορία για ένα θέμα, όπως το cooking ή το sports ή τα video games, μπορεί να τα βρει όλα αυτά σε ένα wiki.

To πιο δημοφιλές wiki είναι η Wikipedia. Είναι μια διαδικτυακή συνεργατική εγκυκλοπαίδεια και από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς επισκεπτών στον παγκόσμιο ιστό. The Wikimedia Foundation, η εταιρεία που διαχειρίζεται την Wikipedia , φιλοξενεί επίσης αρκετές άλλα sites όπως το Wiktionary, το Wikiquotes και το Wikibooks, μια συλλογή ελεύθερου περιεχομένου εκπαιδευτικών βιβλίων. Τα wikis που εξειδικεύονται σε ένα θέμα μπορούν να περιέχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ορισμένα είδη wikis είναι τα παρακάτω:

  • wikis αναφοράς, που περιλαμβάνουν εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, αποφθέγματα, άρθρα με το πώς να κάνεις κάτι, οδηγούς γλωσσικών αναφορών. (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • wikis για προϊόντα και αγορές: εδώ εντάσσονται αυτά που αφιερώνονται σε αναφορές των καταναλωτών για πιθανά προβλήματα με ένα προϊόν, σε συγκρίσεις προϊόντων και κριτικές ή σε συγκεκριμένα αγαθά, όπως π.χ. αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες. (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • wiki με αστεία και πλάκες: περιλαμβάνουν wikis που στηρίζονται σε δημοφιλείς κωμωδίες (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • game wikis: εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, περιέχοντας οδηγίες, συμβουλές, στρατηγικές, εξειδικευμένη γνώση. (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • wikis για αθλήματα: ορισμένα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα αθλήματα, ενώ άλλα αναφέρονται σε φιλάθλους γενικώς. (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • wikis για φαγητό και ποτό: περιλαμβάνουν οδηγούς μαγειρικής, κριτικές εστιατορίων κλπ. (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • wikis για την υγεία: περιέχουν πληροφορίες για ασθένειες, συμπτώματα, θεραπείες, δίαιτες, γυμναστική κλπ. (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • wikis για ταξίδια και γεωγραφία: περιλαμβάνουν πληροφορίες για ταξίδια, τουρισμό, αρχιτεκτονική, τοπικές ειδήσεις κλπ. (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • wikis για τη θρησκεία: αναφέρονται σε θρησκευτικά κείμενα, θρησκευτική ιστορία, συζητήσεις για θεολογικά θέματα κλπ. (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

  • wikis για πολιτικά θέματα (λίστα αναλυτική υπάρχει εδώ)

πηγές:

  1. http://allbusiness.sfgate.com/technology/computer-software-document-management/4353670-1.html 
  2. http://www.informationweek.com/news/management/showArticle.jhtml?articleID=167600331
  3. http://www.readwriteweb.com/archives/wiki_business.php
  4. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/business-wiki.htm
  5. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/what_is_a_wiki.htm
  6. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/getstarted_wiki.htm
  7. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/wiki_downside.htm

Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση