Αρχική » Second Life » Διεπιφάνεια χρήσης εικονικών κόσμων από την IBM για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Ιανουάριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ   Φεβ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kατηγορίες

Διεπιφάνεια χρήσης εικονικών κόσμων από την IBM για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Η IBM πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου που επιτρέπει σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες των εικονικών κόσμων. Πρόκειται για μια «προσβάσιμη, πλούσια, διαδικτυακή εφαρμογή» (accessible rich internet application, ARIA) που προσφέρει βασικές λειτουργίες πλοήγησης, επικοινωνίας και αντίληψης χρησιμοποιώντας στοιχεία GUI (graphical user interface) οικεία με τους υπολογιστές των τυφλών.

Οι χρήστες με όραση συμπληρώνουν με σημειώσεις που περιγράφουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα και μέρη, με τη βοήθεια μιας συσκευής που τους προσφέρει το άβατάρ τους. Αυτή η συσκευή επιτρέπει στους χρήστες που βλέπουν να επιλέγουν αντικείμενα και τοποθεσίες του εικονικού κόσμου και να τα περιγράφουν για τους τυφλούς. Μια ιστοσελίδα ενός φυλλομετρητή (FireFox) ενεργοποιείται και εκεί μπορεί ο χρήστης να προσθέσει χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, όπως το όνομα και σύντομη και αναλυτική περιγραφή τους. Επίσης ο χρήστης μπορεί να καταγράψει προφορικά τις περιγραφές και να τις μεταφορτώσει σε μια βάση δεδομένων.

Αυτές οι σημειώσεις είναι διαθέσιμες μέσω της ειδικής διεπιφάνειας χρήσης. Οι πληροφορίες διατίθενται σε μορφή κειμένου κατάλληλου να αναγνωστεί από τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης. Επίση, διατίθενται και οι καταγεγραμμένες προφορικά περιγραφές.

Προς το παρόν η διεπιφάνεια είναι συμβατή μόνο με την πλατφόρμα του Second Life. Αν πετύχει, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους εικονικούς κόσμους, ώστε οι τυφλοί να μην χρειάζεται να μαθαίνουν διαφορετικά προγράμματα για να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικούς εικονικούς κόσμους.

Δημιουργοί του πρωτοτύπου αυτού είναι ο Bill Carter, software developer και ερευνητής που εργάζεται στην ομάδα Εξελιγμένης Τεχνολογίας του κέντρου Ανθρώπινης Ικανότητας και Προσβασιμότητας της IBM, και ο Guido Corona, σύμβουλος προσβασιμότητας και μέλος στην  HA&AC Business Development team.

Πώς λειτουργεί το πρωτότυπο της IBM

Για να δείτε αναλυτικότερα τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και να μεταφορτώσετε το πρόγραμμα, επισκεφτείτε τη σελίδα της IBM: http://services.alphaworks.ibm.com/virtualworlds/ .


Σχολιάστε

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων