Αρχική » 2009
Αρχείο έτους 2009
Eικονικοί κόσμοι για τους “έξυπνους” πίνακες: Edusim
To Edusim είναι μια πλατφόρμα τρισδιάστατου πολυχρηστικού εικονικού κόσμου και ένα εργαλείο παραγωγής αντίστοιχου ψηφιακού περιεχομένου, που προορίζεται για εκπαιδευτική χρήση σε τάξεις με τη βοήθεια διαδραστικών πινάκων. Πρόκειται για μια έκδοση του Open Cobalt Metaverse Project, (βλέπε εδώ) ενός φυλλομετρητή ανοικτού κώδικα για την πρόσβαση, κατασκευή και δημοσίευση εικονικών περιβαλλόντων που απευθύνονται σε πολλούς χρήστες.
Πίσω από το Edusim βρίσκεται η θεωρία μάθησης Constructionism (της Κατασκευής;) του Seymour Papert, σύμφωνα με την οποία η μάθηση είναι ουσιαστική όταν οι εκπαιδευόμενοι εμπλέκονται ενεργά στην κατασκευή απτών αντικειμένων του πραγματικού κόσμου. Ο Papert υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της χρήσης των ΤΠΕ στην σχολική τάξη και της γλώσσας προγραμματισμού Logo για τη διδασκαλία μαθηματικών σε μαθητές.
Εύκολη πλέον η ανάπτυξη εικονικών χώρων για εκπαίδευση και συνεργασία;
Η Avatar Reality Inc., δημιουργός της πλατφόρμας εικονικών κόσμων Blue Mars, ανακοίνωσε την κατασκευή ενός συστήματος επεξεργασίας και προβολής πλήρως διαδραστικού περιεχομένου σε Adobe Flash 10™ σε τρισδιάστατα εικονικά περιβάλλοντα πολλών χρηστών. Η δυνατότητα αναπαραγωγής διαδραστικού περιεχομένου σε Flash™ εντός εικονικών κόσμων μπορεί να λύσει τα χέρια για ιδιώτες ή οργανισμούς που θέλουν να αναπτύξουν εμπορικές, καλλιτεχνικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας εικονικούς κόσμους. Οι δημιουργοί του συστήματος της πλατφόρμας Blue Mars ισχυρίζονται ότι πλέον χάρη στα εργαλεία συγγραφής που παρέχουν η δημιουργία διαδραστικού περιεχομένου σε εικονικά περιβάλλοντα είναι αρκετά απλή.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.marketwire.com/press-release/Avatar-Reality-1092927.html
Η αξιοποίηση εικονικών κόσμων στον εκπαιδευτικό χώρο αυξάνεται
Σύμφωνα με την έρευνα του Eduserv (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνά τη χρήση των ΤΠΕ για τη διδασκαλία και τη μάθηση) για τη χρήση εικονικών κόσμων από εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς στην Μεγάλη Βρετανία για τον χειμώνα του 2009, όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια του Ενωμένου Βασιλείου δραστηριοποιούνται σε κάποιο εικονικό περιβάλλον. Κάποια πανεπιστήμια, όπως του Εδιμβούργου ή το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχουν συνεχή δραστηριότητα για δεύτερο ή τρίτο χρόνο στο Second Life. Οι επιστημονικοί τομείς που κυρίως βρίσκουν εφαρμογή στα εικονικά περιβάλλοντα προέρχονται από τον χώρο της βιολογίας, της υγείας και της ιατρικής. Η παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικές παραστάσεις, ζητήματα ασφάλειας και υγείας, προσφέρονται, επίσης, για διδασκαλία με τη χρήση εικονικών κόσμων.
Πηγή: http://virtualworldwatch.net/2009/12/12/activity-snapshot-7-winter-2009/
Εικονικά περιβάλλοντα μάθησης για παιδιά και εφήβους: το “βιβλίο” του μέλλοντος;
Σύμφωνα με τον καθηγητή επιστημών μάθησης, εκπαιδευτικής τεχνολογίας και γνωστικής επιστήμης Sasha Barab του Πανεπιστημίου της Indiana, εικονικά πολυχρηστικά περιβάλλοντα μάθησης, όπως το Quest Atlantis, μπορούν να είναι το “βιβλίο” του μέλλοντος, αφού καταφέρνουν να εμπλέξουν αποτελεσματικότερα τους μαθητές σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη συνειδητοποίησή τους σε κοινωνικά, επιστημονικά και άλλα ζητήματα.
Εκτός από το Quest Atlantis και το Whyville, υπάρχει και ο τρισδιάστατος εικονικός χώρος του Teen Second Life, όπου σε συνεργασία με το Global Kids και το U.S. Holocaust Memorial Museum μαθητές Λυκείου από την Washington, D.C. συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα μαθήματος Ιστορίας.
Περισσότερες πληροφορίες: http://spotlight.macfound.org/btr/entry/teens_virtual_worlds_learn_civic_lessons/
Ελληνική διάκριση στα eLearning βραβεία 2009
Ανάμεσα στους δέκα πρώτους νικητές του διαγωνισμού eLearning 2009 βρίσκεται ο Βαγγέλης Κολτσάκης με το blog του:
Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων.
Συγχαρητήρια!
“Νο” στο μάθημα της Ιστορίας;
Στη Γαλλία μαθαίνουμε ότι διεξάγονται έντονες συζητήσεις για το ζήτημα της εξαίρεσης του μαθήματος της Ιστορίας από τον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, θετικής κατεύθυνσης.
Δείτε σχετικά: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=303981&dt=10/12/2009
Προσωπικά, δύναμαι να καταλάβω το να μην διδάσκεται το μάθημα της Ιστορίας. Αυτό που δεν δύναμαι να εννοήσω είναι το να μην γνωρίζουν Ιστορία οι μαθητές, όταν ολοκληρώνουν τις σχολικές σπουδές τους. Και ακόμα κάτι: γιατί οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης να μην διδάσκονται Ιστορία; Με ποια λογική;
Νέα γρίπη Α (Η1Ν1): Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης
Τα συμπτώματα της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι παρόμοια με αυτά της εποχιακής γρίπης. Ωστόσο, σε ορισμένους ασθενείς έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις διάρροιας ή εμετού. Επίσης, συνδέεται με επιπλοκές του οργανισμού, όπως αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονία, ή ακόμα και θάνατο.
Αν ανησυχείτε για τα συμπτώματα γρίπης που παρουσιάζετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, προκειμένου να διευκρινίσει με κατάλληλο έλεγχο το είδος της ασθένειας.
Ειδικότερα, στα μικρά παιδιά θα πρέπει να ανησυχήσουν συμπτώματα, όπως γρήγορη αναπνοή ή δύσκολη αναπνοή, μπλε χρώμα δέρματος, απροθυμία να πάρουν υγρά ή να ξυπνήσουν και να αλληλεπιδράσουν. Στους μεγαλύτερους μπορεί να υπάρξει πόνος στο στήθος, ξαφνική ζαλάδα, σύγχυση, ή εμετοί που επιμένουν.
Ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και να κολλήσουν άλλους στο διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, στα παιδιά ο ιός μπορεί να διαρκεί περισσότερο διάστημα.
Τα αντιικά φάρμακα εμποδίζουν τον ιό να αναπαραχθεί στο ανθρώπινο σώμα, απαλύνουν τα συμπτώματα της ασθένειας και επισπεύδουν τη διαδικασία ανάρρωσης. Έχουν καλύτερη απόδοση, όταν η θεραπεία αρχίσει σε διάστημα 2 ημερών αφού εκδηλωθούν τα συμπτώματα.
Εφόσον κάποιος προσβληθεί από τον ιό, θα πρέπει να απέχει από την εργασία ή τα μαθήματα, προκειμένου να περιορίσει τις κοινωνικές επαφές και να μην μεταδώσει σε άλλους τον ιό.
Αποφεύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια, γιατί από εκεί μεταδίδονται τα γονίδια. Χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλα και αποφεύγετε να βήχετε ή να φτερνίζεστε σε λείες επιφάνειες.
πηγή: Symptoms of H1N1 (Swine Flu)
Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών: Αξιολόγηση επιμορφωτικών προγραμμάτων
Τα επιμορφωτικά προγράμματα που απευθύνονται σε νεοδιόριστους ή και παλαιότερους εκπαιδευτικούς αξιολογούνται; Και αν ναι, τότε με βάση ποιες αρχές;
Η αποτίμηση τέτοιων προγραμμάτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα παρακάτω ερωτήματα:
α) ποιοι είναι οι επιδιωκόμενοι σκοποί του προγράμματος;
β) με τι είδους δραστηριότητες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να φτάσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα;
γ) πώς θα επιβεβαιωθεί ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν; Θα υπάρξει ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς, θα συλλεχθούν στοιχεία που μπορούν να αποδείξουν βελτίωση στις διδακτικές πρακτικές των εκπαιδευτικών, όπως π.χ. στοιχεία επίδοσης των μαθητών τους; Με ποιους τρόπους; Με συνεντεύξεις, παρατηρήσεις, εργασίες ή τεστ;
δ) ποιος θα είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση;
ε) Ποιοι δείκτες απόδοσης θα ληφθούν υπόψη για ανάλυση και αξιολόγηση; Θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στην μελέτη και ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών και με ποιους τρόπους;
Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την πρόταση του Killion (2002) η αξιολόγηση επιμορφωτικών προγραμμάτων να γίνεται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους εκπαιδευτικούς δηλαδή, σε συνδυασμό με εξωτερικές αξιολογήσεις, όπου τίθεται θέμα αξιοπιστίας της αξιολόγησης.
Βιβλιογραφία:
Killion, J. (2002). Assessing Impact: Evaluating Staff Development. Oxford, OH: National Staff Development Council
Speck, M., and Knipe, C. (2001). Why Can’t We Get It Right? Professional Development in Our Schools.
Thousand Oaks, CA: Corwin Press
Guskey, T.R. (1999). Apply Time With Wisdom. Journal of Staff Development, 20 (2), 10-15
Το απόσπασμα προέρχεται από το έγγραφο: Blazer Christie (2005). Literature Review on Professional Development for Teachers.
Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών
Αναζητώντας στοιχεία για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών βρήκα τις ακόλουθες αρχές που πρέπει να πληρούν τα σύγχρονα επιμορφωτικά προγράμματα, για να είναι αποτελεσματικά:
- Να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις του αντικειμένου του εκπαιδευτικού
- Να στηρίζονται σε γενικές και ειδικές (ανάλογα με το μάθημα) παιδαγωγικές αρχές
- Να παρέχουν γνώση για τις διαδικασίες της διδασκαλίας και της μάθησης
- Να στηρίζονται σε βέλτιστες και διαθέσιμες έρευνες
- Να ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα που χρησιμοποιούν στο αναλυτικό τους πρόγραμμα οι καθηγητές
- Να συνεισφέρουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης των μαθητών
- Να ανταποκρίνονται στην περιπλοκότητα της διδασκαλίας
- Να προσφέρουν επαρκή χρόνο, υποστήριξη και πόρους, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να κατακτήσουν και να εφαρμόσουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στη διδακτική τους πρακτική
- Να σχεδιάζονται από εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με ειδικούς του μαθησιακού αντικειμένου
- Να συνδυάζουν ποικιλία μορφών, πέρα από τις υπάρχουσες συμβατικές (π.χ. εξ αποστάσεως επιμορφώσεις)
- Να εντάσσονται στο επάγγελμα και να έχουν συγκεκριμένη αναφορά.
Αν οι παραπάνω αρχές σας φαίνονται πολύ γενικές, μπορείτε να τις διαβάσετε με αναλυτικά σχόλια από την παρακάτω πηγή: AMERICAN FEDERATION OF TEACHERS (2002) AFT’S GUIDELINES FOR CREATING PROFESSIONAL DEVELOPMENT PROGRAMS THAT MAKE A DIFFERENCE
Google wave: μια πρόσκληση παρακαλώ!
Η υπηρεσία “wave” της Google ξεκίνησε για περιορισμένο αριθμό λογαριασμών. Πρόκειται την υπηρεσία της επικοινωνίας και συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο. Εφόσον γνωρίζετε κάποιον που έχει ενεργοποιήσει αυτή την υπηρεσία, μπορείτε να του ζητήσετε να σας προσκαλέσει, ώστε να τη δοκιμάσετε και εσείς.