Άρθρα ανά μήνα: Οκτώβριος 2022
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
ΕΙΡΗΝΗ- ΠΟΛΕΜΟΣ
Η Ειρήνη είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Φέρνει χαρά, αγάπη, ευτυχία, ηρεμία και ξεγνοιασιά στον κόσμο.Σε αντίθεση με τον Πόλεμο που φέρνει πόνο , μισός, θλίψη, δυστυχία και κακία…
Αυτές τις μέρες μιλήσαμε με τα παιδιά για τις δύο αυτές έννοιες!
Τι είναι η ειρήνη;
Τι είναι ο πόλεμος;
Τι συναισθήματα μας προκαλούν;
Γιατί δεν θέλουμε τον πόλεμο;
Γιατί αγαπάμε την ειρήνη;
Οι ιδέες των παιδιών ήταν εκπληκτικές!!!
Στη συνέχεια σκεφτήκαμε
Αν η ειρήνη ήταν χρώμα…θα ήταν άσπρο, πορτοκάλι, κόκκινο, πολύχρωμη κ.α.
Αν ήταν μυρωδιά…θα μύριζε σοκολάτα , φράουλα, παγωτό, πίτσα κ.α.
Τι θα φορούσε…θα φορούσε χρωματιστό φόρεμα ή φούστα.
Αν ο πόλεμος ήταν χρώμα…θα ήταν μαύρο και γκρι
Αν ήταν μυρωδιά…θα μύριζε καπνό και σκουπίδια
Τι θα φορούσε…θα φορούσε κράνος, μαύρη μπλούζα και παντελόνι, μαύρες μπότες και θα κρατούσε όπλο.
Αναρωτηθήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε ειρήνη ( μπορούμε να έχουμε τους φίλους μας, να πηγαίνουμε βόλτες και να ζούμε ελεύθεροι) και τι δεν μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε πόλεμο ( δεν μπορούμε να πάμε σχολείο, να γελάσουμε, δεν μπορούμε να πάμε στην παιδική χαρά κ.α.)
Παρατηρήσαμε και συγκρίναμε εικόνες ειρήνης και πολέμου. Τι χρώματα έχουν; Πώς είναι οι εκφράσεις των ανθρώπων; Τι νιώθουν οι άνθρωποι στην ειρήνη και τι στο πόλεμο;
Όλα αυτά βοήθησαν τα παιδιά να σκεφτούν και να κατανοήσουν την αξία της ειρήνης και τα δεινά του πολέμου. Αυτό φάνηκε στις ζωγραφιές τους…
Η δική μας Ειρήνη!!!
Τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό… Το πρόσωπο της χαρούμενο και γελαστό. Το φόρεμα της χρωματιστό με περιστέρια που γράφουν πάνω τα μηνύματα ειρήνης των παιδιών… Και τριγύρω οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν!
Δώστε τα χέρια αδέρφια μου αυτό είναι ειρήνη….
Το αφιέρωμα μας στην ειρήνη ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο διαβάσαμε και εξηγήσαμε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Ειρήνη”
Φθινόπωρο, Μέρος 2ο
Το θέμα του φθινοπώρου συνεχίστηκε και την επόμενη εβδομάδα, καθώς κάποια παιδιά είχαν φέρει διάφορα φθινοπωρινά φρούτα και θέλαμε να τα παρατηρήσουμε. Έτσι αφού τα ονομάσαμε και τα επεξεργαστήκαμε, παίξαμε ένα παιχνίδι, όπου με κλειστά τα μάτια έπρεπε να μαντέψουν ποιο φρούτο είναι. Έπειτα διαβάσαμε το βιβλίο “Μήλα γύρω γύρω, στη μέση πορτοκάλι” και ζωγραφίσαμε φρούτα φθινοπωρινά που θα βάζαμε σε μια φρουτοσαλάτα. Τέλος κάναμε μία ομαδική εργασία με τύπωμα από μήλο και φτιάξαμε μία μηλιά γράφοντας την παροιμία “Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.”
Την επόμενη μέρα αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία μηλόπιτα, καθώς μας είχαν μείνει πολλά μήλα από την προηγούμενη μέρα. Οι συνταγές, εκτός του ότι μας διασκεδάζουν και ανυπομονούμε να τις γευτούμε, μας βοηθάνε να κάνουμε και μαθηματικές και προαναγνωστικές δραστηριότητες, καθώς διαβάζουμε τα υλικά, τα μετράμε και τα ζυγίζουμε.
Στη συνέχεια κάναμε κάποιες μαθηματικές δραστηριότητες μετρώντας τα φρούτα και βρίσκοντας τον σωστό αριθμό και κάνοντας αντιστοιχήσεις και να απαντήσουμε στην ερώτηση “Είναι τόσα όσα…”
Τέλος την τρίτη μέρα βρήκαμε στην αυλή την ώρα του διαλείμματος ένα σαλιγκαράκι και μας έδωσε την αφόρμηση να μάθουμε κάποια πράγματα για τα σαλιγκάρια που βγαίνουν με τα πρωτοβρόχια.
Τελικά κάθε εποχή είναι μαγευτική γεμάτη θησαυρούς της φύσης, φτάνει μόνο να τους ανακαλύψουμε!!!!
Φθινόπωρο, Μέρος 1ο
Η εποχή του φθινοπώρου έχει μπει για τα καλά με τον Οκτώβρη να τελειώνει και δεν μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με το θέμα αυτό. Η αφορμή μας δόθηκε με κάποια φύλλα που είχαν φέρει μερικά παιδιά στην τάξη και προκάλεσαν το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων παιδιών. Αφού μας δόθηκε η αφορμή να μιλήσουμε για το φθινόπωρο, διαβάσαμε το παραμύθι “Άουτς” και κάναμε αναδιήγηση της ιστορίας βάζοντας τις εικόνες στη σωστή σειρά και μετά παίξαμε κουκλοθέατρο με τους ήρωες της ιστορίας. Κι επειδή μας άρεσε πάρα πολύ ο πρωταγωνιστής που ήταν σκαντζόχοιρος σκεφτήκαμε να φτιάξουμε κι εμείς από πηλό έναν και να ζωγραφίσουμε.
Στο παραμύθι αυτό έλεγε πως πάνω στο σκαντζοχοιράκι είχε καρφωθεί ένα μήλο, οπότε μας δόθηκε η αφορμή να μιλήσουμε για τα είδη του μήλου, καθώς και να δοκιμάσουμε και να ψηφίσουμε ποιό μας άρεσε πιο πολύ: το κόκκινο, το κίτρινο ή το πράσινο.
Φθινόπωρο όμως δίχως βόλτα έξω για να παρατηρήσουμε τη φύση δεν γίνεται, γι αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να πάμε μια μικρή εκδρομούλα στην κοντινή πλατεία του Αγίου Γεωργίου για να μαζέψουμε φύλλα και να παίξουμε. Εκεί λοιπόν, αφού κάναμε ένα ωραίο πικ νικ και απολαύσαμε το πρωινό μας, μετά παρατηρήσαμε τη φύση και τα δέντρα γύρω μας και γίναμε μικροί ζωγράφοι. Στη συνέχεια γεμίσαμε το καλάθι μας με φύλλα κι έπειτα παίξαμε στην παιδική χαρά της πλατείας.
Όταν γυρίσαμε στην τάξη θαυμάσαμε τον θησαυρό της φύσης που βρήκαμε και αφού παρουσιάσαμε τις ζωγραφιές μας, κάναμε κάποιες μαθηματικές δραστηριότητες με τα φύλλα που μαζέψαμε ταξινομώντας τα κατά μέγεθος και κατά χρώμα.
Την επόμενη μέρα είδαμε στον προτζέκτορα ένα φθινοπωρινό παραμύθι “Ο Φλέτσερ και τα φθινοπωρινά φύλλα” και αφού ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε πιο πολύ από το παραμύθι, φτιάξαμε κι εμείς φθινοπωρινά δεντράκια.
Έπεται συνέχεια…
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΕΥΖΩΩΝ-ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!!!
Μετά το πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό κουκλοθέατρο ¨ Ο Σίμος και o σεισμός ¨ που τα παιδιά μαζί με το Σίμο έμαθαν τους μύθους της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ελλάδας για τους σεισμούς καθώς και πως δημιουργείται στα αλήθεια, αποφασίσαμε στην ολομέλεια να ασχοληθούμε με το φυσικό αυτό φαινόμενο.
Αρχικά στόχος μας ήταν τα παιδιά να αναγνωρίσουν το φαινόμενο του σεισμού και να εκφράσουν τις ιδέες τους. Συζητήσουμε και κάθε παιδί μίλησε για τις εμπειρίες αλλά και τις απορίες του. Καταγράψαμε σε ιστόγραμμα όλες τις γνώσεις και τις ερωτήσεις των παιδιών( η γη κουνιέται, τα τζάμια σπάνε, τι είναι ο σεισμός; γιατί γίνεται; πότε γίνεται; πώς σκίζεται η γη; πώς τα σπίτια καταστρέφονται από το σεισμό; κ.α.) και έτσι δημιουργήθηκαν οι ενότητες με τις οποίες θα προσεγγίζαμε το θέμα . Στόχος μας ήταν τα παιδιά να αντιληφθούν ότι ο σεισμός οφείλεται στις κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών στο εσωτερικό της γης. Για να γίνει κατανοητό αυτό χρησιμοποιήσαμε ένα πορτοκάλι και τα παιδιά νοερά σκέφτηκαν ότι η γη είναι σαν το πορτοκάλι. Κόψαμε το πορτοκάλι και είδαμε ότι δεν είναι άδειο μέσα έχει κουκούτσια, χυμό και φλούδα. Έτσι και η γη μας μέσα δεν είναι άδεια κάτι έχει; Τα παιδιά έκαναν υποθέσεις γύρω από αυτό. Οι ιδέες τους καταπληκτικές: Η γη έχει μέσα θάλασσα , χώμα, πολύ νερό, λουλούδια, καλικάντζαρος, μια μεγάλη γάτα, έναν γίγαντα κ.α.
Μετά από τη συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά είπαμε να δούμε μέσα από ένα εκπαιδευτικό video κατάλληλο για την ηλικία τους ,τι πραγματικά υπάρχει μέσα στη γη! Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε ένα μοντέλο της γης με πλαστελίνη. Κόψαμε τη γη στη μέση και τα παιδιά παρατήρησαν τα εσωτερικά της στρώματα τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό , το μανδύα και το φλοιό.
Τις επόμενες μέρες προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τις κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών.
Στη συνέχεια μέσα από τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας του Ο.Α.Σ.Π. μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε από τώρα, τι κατά την διάρκεια του σεισμού και τι μετά. Μιλήσαμε για το βαλιτσάκι του σεισμού που θα πρέπει να περιέχει μια λίστα πραγμάτων. Είδαμε και παρατηρήσαμε το βαλιτσάκι που υπάρχει στο σχολείο μας.
Και επειδή μαθαίνουμε μέσα από το παιχνίδι είπαμε να παίξουμε με την υπέροχη Χρυσούλα μελισσούλα μας ( τα παιδιά έδωσαν αυτό το όνομα στο BeeBot). Δίναμε εντολές και εκείνη τις εκτελούσε. Τα παιδιά πέρασαν υπέροχα…
Στο επόμενο βήμα αυτά που μάθαμε έγιναν πράξη. Κάναμε άσκηση σεισμού. Τα παιδιά ήταν προετοιμασμένα τόσο καλά που η άσκηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία!!!
Η εμπειρία της άσκησης ήταν εξαιρετική και τα παιδιά σκέφτηκαν αυτά που έμαθαν να τα αποτυπώσουν στο χαρτί. Φτιάξαμε μαζί ένα φυλλάδιο με τίτλο ¨ Σεισμός, σεισμός μη σε πιάνει πανικός ¨ το οποίο θα απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει για το σεισμό. Σκεφτήκαμε πως θα είναι το εξώφυλλο , τι θα περιέχει μέσα και τέλος υπογράψαμε τις δημιουργίες μας. Τα παιδιά σε αυτή τη δραστηριότητα δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά.
Στη πορεία ήρθαμε σε επαφή με την επιστήμη της σεισμολογίας. Μιλήσαμε για το σεισμογράφο, το σεισμογράφημα και τον σεισμολόγο. Παρατηρήσουμε τη “γραμμούλα ” που μετράει τη κίνηση της γης. Μιλήσαμε για το επίκεντρο, την ένταση και το μέγεθος( κλίμακα Ρίχτερ). Αφού τα είδαμε όλα αυτά γίναμε και εμείς σεισμολόγοι και μέσα από ένα αυτοσχέδιο σεισμογράφο καταγράψαμε το δικό μας σεισμό.
Κατανοήσαμε λοιπόν καλά ότι ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο που ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι αυτό και μάθαμε τους τριψήφιος τηλεφωνικούς αριθμούς της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ. Και ήρθε η ώρα για να παίξουμε. Το παιχνίδι λέγεται ¨ Καλώ σε βοήθεια ¨ κάθε παιδί σχημάτισε τον αριθμό στο τηλέφωνο και έδωσε τα στοιχεία του( όνομα και επίθετο) , την τοποθεσία του( το σχολείο, τη διεύθυνση του σπιτιού του) και εξήγησε περιληπτικά το λόγο της έκτακτης ανάγκης του. Στην άλλη άκρη της γραμμής η ανάλογη υπηρεσία στέλνει τη βοήθεια της.
Και επειδή σεισμός και σπίτι συνδέθηκε κατά κάποιο τρόπο στο μυαλό μας…να και οι λεξούλες του Σ…μέσα σε ένα σπίτι…
Και τέλος με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε αν οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν; Το ελεύθερο ιχνογράφημα πολλές φορές είναι ένα που καλό εργαλείο για τέτοιου είδους “ανιχνεύσεις”. Χρησιμοποιήσαμε το ποίημα ¨ Ο Σεισμός ¨ που με όμορφο τρόπο δίνει την κατακλείδα, το μελετήσαμε καλά και σε φύλλο εργασίας εκφραστήκαμε δημιουργικά!!!
Και οι δράσεις μας συνεχίζονται….
Κάτι κινείται…
Το σχολείο μας δεν έχει πολλά…
Δεν είναι απαραίτητα κακό! Μπορεί να μην έχουμε γήπεδα και αίθουσες γυμναστικές, αλλά με τη βοήθεια ενός γονιού μπορέσαμε να τα επισκεφτούμε!
Μπορεί να μην είχαμε τόσο καιρό εξοπλισμό ρομποτικής, αλλά προσπαθούσαμε να καλλιεργήσουμε την υπολογιστική σκέψη με απλούς τρόπους!
Όταν όμως ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι μας, τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές μάθησης!
Το BeeBot ήρθε στην τάξη μας και μας ενθουσίασε!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας για την αγορά του Beebot μαζί με το διαφανές πλέγμα, τον κ. Μιχάλογλου για την προσφορά του έγχρωμου Laser εκτυπωτή και τον κ. Εφεντάκη για όλα τα πρωινά που διέθεσε από το χρόνο του προκειμένου να τον εγκαταστήσει και να τον κάνει κοινόχρηστο για όλα τα τμήματα!