Λήξη Έτους 2023-2024

Απολογισμός των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 

Γιορτή Λήξης

Αγαπητοί γονείς,

Τη σχολική χρονιά 2023-2024 υλοποιήσαμε τα κάτωθι Καινοτόμα Προγράμματα:

Τη Σχολική Χρονιά 2023-2024 σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε Εκπαιδευτικά Προγράμματα με στόχο την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών/τριων, μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την ψυχαγωγία, τον ελεύθερο χρόνο, την προστασία από το bullying, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την υγιεινή διατροφή.

Ο στόχος μας είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών περιβαλλόντων που προωθούν τη διερευνητική, παιγνιώδη και συνεργατική μάθηση μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δημιουργώντας συνθήκες με νόημα και πλαίσιο για τις δραστηριότητες των παιδιών. Αυτό προσδίδει στη μαθησιακή διαδικασία παιδοκεντρικά χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα. Με άλλα λόγια, επιδιώκουμε να σχεδιάσουμε μαθησιακά περιβάλλοντα όπου τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και τη συνεργασία, συμμετέχοντας ενεργά και αποκτώντας σημαντικές εμπειρίες που ενισχύουν τη μάθησή τους με τη συνεργασία όλων, εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και φορέων.

Η κάθε δράση μπορεί να εξυπηρετεί και τους στόχους άλλων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/ Καινοτόμων Δράσεων που ανέλαβε το σχολείο, όπως Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικά Προγράμματα, Ευρωπαϊκά, Εθνικά  και Παγκόσμια Προγράμματα, eTwinning και Διαγωνισμούς.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ– eTwinning

A΄ eTwinning: “Detectkids in action!#skillsllabs / “Οι ντετέκτιβ σε δράση!# Εργαστήρια Δεξιοτήτων”

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση στο Νηπιαγωγείο και κατατάσσονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.

Σκοπός είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων* δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους/στις μαθητές/τριες. Στόχος είναι η μάθηση μέσω ομαδοσυνεργατικής, δημιουργικής και κριτικά αναστοχαζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότητας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και προγραμματιστικής σκέψης.

1ο Εργαστήρι Δεξιοτήτων: ΥΓΕΙΑ/ “Οι ντετέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό”

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Οι ντετέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό” αποτελεί μία εισαγωγή των μαθητών/τριών στις σωστές διατροφικές συνήθειες και στη σημασία της άσκησης για την υγεία τους, υπό το πρίσμα των δεξιοτήτων μάθησης “4C” (επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη δημιουργικότητα).

2ο Εργαστήρι Δεξιοτήτων: Εθελοντισμός /  “Φροντίζω και Ενεργώ για το Πάρκο της γειτονιάς”

Η έννοια του Εθελοντισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες αλλά και το ήθος του κάθε ατόμου που εμπλέκεται σε δράσεις προκειμένου να βελτιώσει και να αναλάβει τον ρόλο του ενεργού πολίτη που ενδιαφέρεται για την κοινωνία που τον περιβάλλει και που αποτελεί μέλος της. Tο παρόν Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων βασίζεται στην εκμάθηση μέσω επίλυσης προβλήματος, καθώς τα παιδιά αφορμώντας από το πρόβλημα, διερευνούν, δοκιμάζουν, ανακαλύπτουν και σχεδιάζουν δράσεις προκειμένου να οδηγηθούν στη λύση.

3ο Εργαστήρι Δεξιοτήτων: STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική / “Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης “

Στόχος του εργαστηρίου είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες την αξία και το σημαντικό ρόλο της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος, να μάθουν τα υλικά συσκευασίας που ανακυκλώνονται και να υιοθετήσουν καθημερινές συνήθειες φιλικότερες προς το περιβάλλον. Στόχος του εργαστηρίου είναι να γίνουν οι μαθητές φορείς μηνυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος στην τοπική κοινότητα. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διερευνητικές και ανακαλυπτικές, ομαδικές δραστηριότητες και δραστηριότητες επίλυσης προβλήματος.

Ολοκληρώνοντας το σενάριο οι μαθητές/τριες είναι σε θέση:

Ως προς τους γνωστικούς στόχους

Να χαράσσουν διαδρομές

Να εμπεδώσουν τις χωρικές σχέσεις

Να κάνουν ομαδοποιήσεις και ταξινομήσεις

Ως προς τους στόχους δεξιοτήτων

Να χρησιμοποιούν υλικά

Να προγραμματίζουν το Bee-bot

Ως προς τις στάσεις/συμπεριφορές

Να εργάζονται σε ομάδες

Να αιτιολογούν τις παρατηρήσεις τους

Το πρόγραμμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συνδέεται και με το ΑΠΣ των Μαθηματικών.

4ο Εργαστήρι Δεξιοτήτων: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / “Παιδική HELMEPA – Η φίλη μας η θάλασσα”

Ο απώτερος σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες του μέλλοντος. Το Πρόγραμμα δίνει έμφαση στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εστιάζοντας στη θεματική της ζωής στη θάλασσα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν αξίες και στάσεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων προτύπων συμπεριφοράς ατόμων, ομάδων και κοινωνιών σε σχέση με το Περιβάλλον και τη Θάλασσα.

Β΄ eTwinning: “The way to sustainability” / “Ο δρόμος για τη βιωσιμότητα”

Το σχολείο μας πραγματοποίησε δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα e-twinning με θέμα “ The way to sustainability ” ή “Ο δρόμος για τη βιωσιμότητα”.

Στόχος αυτού του έργου ήταν να βοηθήσει τους μαθητές/τριες  να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν ότι η Προστασία του Περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, μέσω των σχετικών επιλεγμένων δραστηριοτήτων που εφαρμόζονταν από τους/τις μικρούς μαθητές/τριες.

Global School Alliance

Συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Παγκόσμιας Σχολικής Συμμαχίας μέσω διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών με ομοτίμους σε όλο τον κόσμο που είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθούμε ολοκληρωμένοι και παγκόσμιοι πολίτες και να προσθέσουμε πραγματικό νόημα και σκοπό στη μάθηση. Αφορά το περιβάλλον και την αειφορία με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πολιτών η οποία θα δρα και θα ενεργεί στη βάση της προστασίας του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός αειφόρου κόσμου.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚA ΣΧΟΛΕΙA

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το Περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των Δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες Αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση και την εφαρμογή του “Οικοκώδικα” (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Το Πρόγραμμα “Οικολογικά Σχολεία” απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλη τη σχολική κοινότητα να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το Περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, τη συνεργασία μεταξύ μαθητών/τριων, εκπαιδευτικών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης Περιβαλλοντικής Δράσης.

STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική / Διαγωνισμός ρομποτικής

Το σχολείο μας συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής STEM 2024. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: “Μεσόγειος, πηγή ζωής και πολιτισμού”. Σκοπός μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους/τις μαθητές/τριες μας σε θέματα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μέσω Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (Beebot).

Η ομάδα μας “Οι Προστάτες της Μεσογείου” παρουσίασε τις ανθρώπινες συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη Μεσόγειο, όμως ΔΕΝ ξεχνά να αφήσει τα μηνύματά της. 

Η ομάδα επέδειξε τη διαδρομή που είχαμε ετοιμάσει συνδυάζοντας τον Προγραμματισμό με τα προβλήματα που υπάρχουν στη Μεσόγειο. στη συνέχεια προγραμμάτισαν το ρομπότ Beebot χρησιμοποιώντας βελάκια προσανατολισμού αποτυπώνοντας τον κώδικα, έτσι ώστε το ρομπότ να ακολουθήσει την επιλεγμένη διαδρομή και να περάσει από όλους τους σταθμούς προτείνοντας οικολογικούς κανόνες.

Με μεγάλη χαρά μας ανακοινώθηκε πως κερδίσαμε το Βραβείο “Βραβείο Πρωτότυπων Ιδεών Αποτύπωσης των Απειλών της Μεσογείου”.

Code Week

Φέτος το σχολείο μας οργάνωσε και συμμετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά με δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα  EU Code Week, με θέμα : “Crack the Code”  που διεξάγεται από 7 έως τις 22 Οκτωβρίου 2023. Συμμετείχαμε λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού με είκοσι (25) διασκεδαστικές και ελκυστικές δραστηριότητες κωδικοποίησης. Επίσης συμμετείχαμε με οκτώ (8) δραστηριότητες αποτελούσαν τη συμμετοχή μας σε διαφορετικές  συμμαχίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν βασικές γνώσεις υπολογιστικής σκέψης, προγραμματισμού και κωδικοποίησης, να επιλύσουν προβλήματα, να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν με τους συμμαθητές τους.

 

SAFE INTERNET

Από την αρχή της χρονιάς 2023-2024, υλοποιήσαμε δραστηριότητες εντός του Ωρολογίου Προγράμματος, συνδέοντας τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών με εκπαιδευτικά προγράμματα, Εργαστήρια Δεξιοτήτων και δράσεις.

Οι μαθητές/τριές μας, μέσα από τη βιωματική και ενεργητική συμμετοχή τους, κατανόησαν τις δυνατότητες του διαδικτύου αποκομίζοντας τη χαρά της διασκέδασης, της πλούσιας πληροφορίας και της δυνατότητας επικοινωνίας, με εικόνα και ήχο, σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, εντόπισαν τους κινδύνους του Κυβερνοχώρου, εκπαιδεύτηκαν στην πρόληψη και στην αποφυγή τους και αφομοίωσαν κανόνες προστασίας.

Mε τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε για την ημέρα αυτή, πήραμε ΕΠΑΙΝΟ από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Παγκόσμιες / Πανελλήνιες Ημέρες 

  • FEE Education Programmes: Global Action Days 2024

  • Ημέρα Ζώων
  • Ημέρα Δάσους
  • Ημέρα Γης
  • Ημέρα Νερού
  • Ημέρα Περιβάλλοντος
  • Ημέρα Παιχνιδιού
  • Ημέρα Αθλητισμού
  • Ημέρα Δραστηριοτήτων εκτός τάξης
  • Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
  • Ημέρα Ωκεανών

Σχέδιο Δράσης Αξιολόγησης Σχολικής Μονάδας

Σχέδιο Δράσης: “Χτίζοντας γέφυρες με την Ευρώπη”
Άξονας: Συμμετοχή των Εκπαιδευτικών σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα!

Το σχέδιο δράσης έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε εθνικά και ευρωπαϊκά
προγράμματα. Αυτό θεωρείται αναγκαίο για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και εξελίξεις στις μεθόδους
διδασκαλίας, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να γνωρίσουν νέες πρακτικές μάθησης. Αυτά αποτελούν τα
κύρια στοιχεία της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη εποχή. Στόχος είναι επίσης η
δημιουργία ενός νέου πολιτισμικού περιβάλλοντος στο σχολείο, βασισμένου στη συνεργατικότητα και την
ομότιμη μάθηση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανάπτυξης του σχολείου. Το σχολείο θα προωθήσει τη σύνδεσή του
με την κοινωνία, δημιουργώντας σχέσεις με την Ευρώπη και ετοιμάζοντας το έδαφος για στενότερη συνεργασία
με τα ενδιαφερόμενα μέρη του σχολείου (γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί) . Οι εκπαιδευτικοί θα έλθουν σε επαφή με
καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, νέους πολιτισμούς και θα αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής
ταυτότητας. Με τη σύγκριση και τον κριτικό συλλογισμό, θα επαναπροσδιοριστούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι για
τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.

 

Όλα τα καινοτόμα Εκπαιδευτικά Προγράμματα προήγαγαν τη διάδραση του σχολείου με τους μαθητές/τριες του συστεγαζόμενου σχολείου, τους γονείς, την κοινωνία, τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων, τη συμμετοχή σε δρώμενα της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας και την αλληλεπίδραση της σχολικής κοινότητας με Εθνικές, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνεργασίες.

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν διασκεδάζουν παίζοντας.

Ενδεικτικά στιγμιότυπα!

γιορτη

εικόνα Viber 2024 06 13 19 28 18 586

ΓΙΟΡΤΗ

ΓΙΟΡΤΗ1

Οι μαθητές με τη λήξη του σχολικού έτους 2023-2024  παρέλαβαν και τα Βραβεία τους από όλα τα καινοτόμα Προγράμματα…!

ΒΡΑΒΕΙΑ

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο γονέων & Κηδεμόνων για τα δώρα
 που πρόσφερε στα παιδιά 
και όλους τους γονείς,
για την άριστη συνεργασία που είχαμε αυτή χρονιά.

Καλό Καλοκαίρι!

HAPPY SUMMER - Δωρεάν κινούμενο GIF - PicMix