Ο Αντρέας, η Άννα και η αναπηρία

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και του σχεδίου δράσης της σχολικής μας μονάδας, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, παράσταση κουκλοθεάτρου,  από την κ. Ιωάννα Καψάλη. Στόχος ήταν η κατανόηση και η ευαισθητοποίηση των νηπίων στο ζήτημα της αναπηρίας «βιωματικά» μέσα από την ταύτιση που επιτυγχάνεται με το κουκλοθέατρο.

Η ιστορία μας αφορούσε ένα ανάπηρο κοριτσάκι την Άννα, η οποία την πρώτη μέρα στο σχολείο παραγκωνίστηκε από τους συμμαθητές της λόγω της αναπηρίας της, με αποτέλεσμα να διεκπεραιώσει μόνη της, και όχι ενταγμένη σε μια ομάδα όπως τα υπόλοιπα παιδιά, τη δραστηριότητα-διαγωνισμό ζωγραφικής  που τους ανέθεσε η δασκάλα τους. Στο τέλος της ιστορίας η Άννα κερδίζει το διαγωνισμό αποδεικνύοντας έτσι ότι η αναπηρία δεν αποτελεί συνώνυμο της έλλειψης ικανοτήτων και δεξιοτήτων και επήλθε κάθαρση όταν ο φίλος της ο Αντρέας  της ζήτησε συγγνώμη.

Το θέμα του έργου  ανέδειξε έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η κανονικότητα, η συμπερίληψη και η αποδοχή. Μέσα από την ιστορία αυτήν, τα παιδιά βίωσαν συναισθήματα, όπως αδικία, απόρριψη,  λύπη και έμαθαν την αξία της συγνώμης. Κατανόησαν ότι οι ανάπηροι άνθρωποι αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας,  είναι διαφορετικοί αλλά δε στερούνται ικανοτήτων. Αντιθέτως,  μπορούν να διαπρέψουν, απλά χρειάζονται τη βοήθειά  και τη συνεργασία μας και όχι τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο τέλος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ενημερωθούν διεξοδικά για το θέμα της αναπηρίας, να δουν στον υπολογιστή ανθρώπους με αναπηρία που διέπρεψαν στο χώρο των επιστημών και του αθλητισμού,  καθώς επίσης και να ακούσουν την πραγματική ιστορία της νηπιαγωγού που υλοποίησε το κουκλοθέατρο, η οποία είναι η ίδια ανάπηρη διότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

FotoJet5