«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ»
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαθεματικό μάθημα Αρχαίων Ελληνικών και Φυσικής Αγωγής πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Τάξης του ΓΕ.Λ. Χορτιάτη την Τετάρτη 20/12/2024.
Προηγήθηκε, βέβαια, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων από τις διδάσκουσες καθηγήτριες των αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων, προκειμένου να καθοριστούν τα βήματα της διαδικασίας και να παρακινηθούν τα παιδιά, ώστε να συμμετάσχουν στο μάθημα με προθυμία και ενθουσιασμό. Με αφορμή για την υλοποίηση του μαθήματος το ρητό «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», έγινε μια απόπειρα να ενεργοποιηθεί το μυαλό των παιδιών, μέσα από την εξάσκηση των κανόνων της γραμματικής και του συντακτικού των Αρχαίων Ελληνικών, στο πλαίσιο του αγαπημένου τους μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, που τους γυμνάζει σωματικά.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές κλήθηκαν να καταγράψουν κάποια από τα παραγγέλματα που τους είναι γνωστά από τη Φυσική Αγωγή και να τα μεταφέρουν στα τετράδιά τους στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, ακολουθώντας τους κανόνες. Αμέσως μετά, οι αστοχίες τους διορθώθηκαν από τη διδάσκουσα φιλόλογο και σωστά πλέον τα προστάγματα γράφτηκαν από τους μαθητές στον πίνακα της τάξης τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά συμφώνησαν μεταξύ τους ποιες φράσεις θα έλεγε ο καθένας και σε μία διδακτική ώρα Φυσικής Αγωγής παρουσία και των δύο διδασκουσών καθηγητριών υλοποίησαν το διαθεματικό μάθημα στο προαύλιο του σχολείου.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα παιδιά συμπεριφέρθηκαν με ωριμότητα, συνεργαζόμενα άψογα, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις καθηγήτριες. Στην αρχή, αν και ήταν πρόθυμα, ήταν επιφυλακτικά, γιατί έκριναν τον βαθμό δυσκολίας αρκετά υψηλό. Στην πορεία, όμως, καθώς διαπίστωναν ότι μπορούσαν να ανταποκριθούν έστω και με κάποια μικρά λάθη στις απαιτήσεις της αρχαιοελληνικής γραμματικής και του συντακτικού, ένιωθαν αυτοπεποίθηση και συμμετείχαν με χαρά. Μάλιστα, το γεγονός ότι εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά για τη σωστή μεταφορά των Νέων Ελληνικών στα Αρχαία, τους έδωσε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να μοιραστούν τη γνώση και να την αποτυπώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τις γνωστικές δυνατότητές τους. Έτσι, όταν έξω στο γήπεδο της σχολικής αυλής ο κάθε μαθητής έδινε από ένα παράγγελμα στους συμμαθητές του, χρησιμοποιώντας μια αρχαιοελληνική φράση και οι υπόλοιποι το εκτελούσαν σωστά, στα πρόσωπά τους ήταν έκδηλη η αυτοεκτίμηση και η χαρά τους για την «επιτυχία» τους.
Γενικότερα, μέσα από το συγκεκριμένο διαθεματικό μάθημα τα παιδιά αναγνώρισαν την ομορφιά και τη διαχρονικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, τη σύνδεσή της με την Νέα Ελληνική Γλώσσα, ψυχαγωγήθηκαν, γέλασαν με τα λάθη τους και ένιωσαν ικανοποίηση, όταν πετύχαιναν το επιθυμητό σχετικά με τις θεωρητικές γνώσεις και τη σωματική τους άσκηση. Παράλληλα, οι διδάσκουσες εκπαιδευτικοί είχαν μια εξαιρετική ευκαιρία για ανατροφοδότηση, αφού μέσα από το διαθεματικό μάθημα δόθηκε η ευκαιρία να φανερωθούν βιωματικά οι δυνατότητες των μαθητών και να επισημανθούν τα σημεία του κάθε μαθήματος που χρειάζονται ενίσχυση, ώστε τα παιδιά να αποδώσουν καλύτερα στη συνέχεια.
Κατά γενική ομολογία μαθητών και εκπαιδευτικών, η συγκεκριμένη δραστηριότητα κρίθηκε ως μια πολύ καλή πρακτική, με πολλαπλά οφέλη και για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους του σχολείου, που θα εφαρμοστεί και την επόμενη σχολική χρονιά με άλλους μαθητές!
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Στέλλα Γιαννακοπούλου, Γκουραμάνης Ορέστης, Κανάκη Λίνα, Κετικίδου Βασιλική, Κρανιάς Χρυσοβαλάντης, Λόγγου Ζωή, Μαλαμέτσικου Ειρήνη, Μαριτσά Ιφιγένεια, Μαυροπούλου Μαργαρίτα, Μήτρογλου Φαίη, Μπάζιου Ευγενία, Μπογιατζή Μάρα
Συντονίστριες εκπαιδευτικοί
Άννα Σιώπη, Φιλόλογος
Στυλιανή Λαλάγκα, Φυσικής Αγωγής