Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το Σχολείο διοργανώνει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019  εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ τάξης στις εγκαταστάσεις του Λιγνιτωρυχείου στον Μπρινιά Αγίου Λουκά. Σκοπός της επίσκεψης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές το χώρο, την ιστορία αλλά και τη σημασία του λιγνιτωρυχείου για τη ζωή του τόπου, να έρθουν σε επαφή με αυθεντικές εμπειρίες μάθησης και να εκτιμήσουν τη σημασία της εργασίας και της αξιοποίησης των πρώτων υλών για την εκβιομηχάνιση και την οικονομική πρόοδο τόσο του τόπου όσο και της χώρας γενικότερα.

Η μετάβαση και η επιστροφή των μαθητών θα γίνει με λεωφορείο που θα μισθώσουμε για το σκοπό αυτό. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου και στη συνέχεια οι μαθητές θα ακολουθήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας. Για τη συμμετοχή απαιτείται η προσκόμιση από τους μαθητές υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης γονέα/κηδεμόνα, μέχρι το πρωί της ημέρας της επίσκεψης.

Με σκοπό τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων της επίσκεψης θα προηγηθεί η προβολή στους μαθητές του ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ του συντοπίτη μας σκηνοθέτη Σταύρου Ιωάννου, με τίτλο «ΑΛΙΒΕΡΙ – ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ» , το οποίο εξετάζει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο οικοσύστημα, μέσω της βιομηχανοποίησης της περιοχής, εξαιτίας της εξόρυξης του λιγνίτη, που βρέθηκε εκεί από το 1897. Παρουσιάζεται η διαδρομή της μετατροπής της τοπικής αγροτικής οικονομίας σε βιομηχανική, με την εκμετάλλευση του λιγνίτη αρχικά από ιδιώτες και μετέπειτα από τη ΔΕΗ, και στη σημερινή αστική, μέσα από μαρτυρίες κατοίκων που εργάστηκαν στα ορυχεία. Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το παρακολουθήσετε κατευθείαν από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ ή από το YouTube.

Φωτογραφίες από επισκέψεις προηγούμενων ετών στο λιγνιτωρυχείο μπορείτε να δείτε στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Επίσκεψη 2016

Επίσκεψη 2014

Επίσκεψη 2013